Educație

Clasele de profesională îşi aşteaptă elevii

Sorin Tudose
10 mai 2012 1537 vizualizări
Nu mai puţin de şase unităţi şcolare îşi aşteaptă elevii pentru prima etapă de înscrieri la clasa profesională

Elevii de clasa a IX-a care nu vor să mai continuie la liceul anul viitor se pot înscrie pînă la finele acestei luni pentru unul dintre cele 308 locuri de şcoală profesională. Cele cateva licee din judeţ care organizeză clase de profesională în cadrul programului “Alege-ţi drumul” vor pregăti elevii pentru electromecanică utilaje şi instalaţii comerciale, electronică aparate şi echipamente, mecanică auto etc. Oferta de meserii pentru care se vor pregăti elevii sunt corelate cu ceea ce se caută pe piaţa muncii şi nu de puţine ori Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pe listele cu locurile de muncă vacante publică posturi pentru mecanici auto şi alte calificări pe care elevii le vor dobandi la şcoală după doi ani de curs. La Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” Adjud sunt disponibile 56 de locuri pentru specializarea mecanic auto. La Grupul Şcolar din Vidra elevii care se vor înscrie pentru anul şcolar 2012-2013 vor putea opta pentru specializările de operator la fabricarea cherestelei, ospătar şi vanzător în unităţile de alimentaţie. Clase de profesională se vor înfiinţa şi la Colegiile “Edmond Nicolau”, “Ion Mincu”, “Valeriu D. Cotea” şi “Traian Vuia”. Pentru a veni în sprijinul elevilor care aleg să dea la profesională, statul le va da fiecăruia cate o bursă lunară de 200 de lei. Pregătirea practică va acoperi 60% din timp în primul an, iar în anul doi aceasta va ajunge la 75% şi va fi făcută în firme cunoscute din judeţ. La capătul celor doi ani de profesională absolvenţii se pot angaja direct sau îşi pot continua studiile liceale direct din clasa a XI-a, la seral sau la zi. Cei care nu reuşesc să se înscrie în prima etapă, care se încheie la finele lui mai, mai au încă două etape de înscrieri, din care una la mijlocul lunii iunie şi ultima în perioada 27-31 august, cu menţiunea că în cea de-a treia etapă elevii se mai pot înscrie doar acolo unde mai sunt locuri şi la calificările rămase neocupate. Aşadar, cei care vor să se înscrie la profesională pot lua legătura cu secretariatul şcolii unde vor să se înscrie. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.