Educație

Elevii vrînceni: droguri, alcool şi sex de la vîrste tot mai mici

Raluca Manolache
21 mar 2012 2828 vizualizări
DSP a făcut evaluare a riscului pentru sănătate generat de consumul de alcool, tutun, droguri, sedentarism, comportament alimentar, agresivitate sau de comportamentul sexual u pentru o parte dintre elevii chestionaţi, fumatul, drogurile şi alcoolul nu mai reprezintă nici un secret

Şcolarii fac cunoştinţă cu drogurile şi sexul de la vîrste tot mai mici. Acest lucru este recunoscut chiar de şcolarii şi liceenii din unele unităţi de învăţămînt, care au fost luaţi la întrebări pe parcursul anului trecut de medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Specialiştii de la DSP Vrancea au făcut anul trecut o evaluare a riscului pentru sănătate generat de consumul de alcool, tutun, droguri, sedentarism, comportament alimentar, agresivitate sau de comportamentul sexual. Au fost chestionaţi 221 de elevi din ciclul gimnazial, clasele VII-VIII din comuna Slobozia Bradului şi comuna Gugeşti şi 222 de elevi din clasele IX-XII din comuna Vidra. Chestionarele au scos la iveală că elevii au început să fumeze de la vîrste tot mai fragede, iar drogurile nu mai reprezintă nici un secret pentru unii dintre ei. Astfel, 27,01% dintre elevii de gimnaziu şi 68,01% dintre elevii de liceu au încercat să “tragă” unul, două fumuri, 21,8% dintre elevii de gimnaziu şi 28,37% dintre elevii de liceu au fumat pentru prima dată o ţigară întreagă la o vîrstă de sub 14 ani, iar 2,84% din elevii de gimnaziu şi 23,87% dintre elevii de liceu au fumat ţigări zilnic, timp de 30 de zile. De asemenea, 8,05% dintre elevii de gimnaziu şi 10,81% dintre elevii de liceu au consumat pentru prima dată o băutură alcoolică la 8 ani sau mai puţin, iar 1,80% din liceeni au recunoscut că au consumat alcool chiar în şcoală. Alţi 0,94% dintre elevii de gimnaziu au spus ca au consumat marijuana, 0,47% cocaină, 0,47% au spus că au consumat etnobotanice sau au folosit steroizi. Şi 3,15% dintre liceenii chestionaţi au răspuns că au consumat marijuana, 1,35% cocaină iar 5,85 dintre aceştia au consumat plante etnobotanice. 1,35% dintre liceeni au spus că li s-au oferit droguri la şcoală. Nici viaţa sexuală se pare că nu mai reprezintă un secret pentru elevi, mai mici şi mai mari, în condiţiile în care 6,16% dintre şcolari şi 52,7% dintre liceeni spun că şi-au început viaţa sexuală. Problema este însă că cei mai mulţi dintre aceştia nu au folosit nici o metodă contraceptivă în momentul în care au întreţinut relaţii sexuale.


Elevii şi profesorii, împotriva pedepsei fizice


Elevii au grijă de propria greutate într-un mod nu foarte sănătos. Dacă cei mai mulţi dintre şcolari şi liceenii au răspuns că fac exerciţii fizice pentru a scădea în greutate, mai sînt şi cazuri în care se scapă de kilogramele în plus prin înfometare, pastile, prafuri sau lichide de slăbit fără recomandarea unui medic de a scădea în greutate. Mai sînt şi situaţii în care cei chestionaţi au recunoscut că şi-au provocat vărsături sau au luat laxative pentru a scădea în greutate. Medicii de la DSP au realizat şi o evaluare a profilului de risc psiho-social în licee. Au fost aplicate chestionare la un număr de 50 de elevi şi 29 de cadre diadctice de la Colegiul Naţional “Unirea” Focşani şi la 50 de elevi şi 38 cadre didactice de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” Adjud. În urma analizelor realizate s-a constatat că atît elevii, cît şi profesorii sînt preocupaţi de asigurarea unei atmosfere prietenoase recompensatoare şi încurajatoare, susţinerea cooperării şi învăţării active, interzicerea pedepsei fizice şi a violenţei, intoleranţa faţă de agresivitate, hărţuire şi discriminare, aprecierea dezvoltării activităţilor creative, legătura dintre şcoală, familie prin implicarea părinţilor şi promovarea oportunităţilor egale şi participarea la luarea deciziilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Mircea, acum 4418 zile, 8 ore, 1 minut, 19 secunde
Editorul vostru e femeie de serviciu?
Anonymusa, acum 4418 zile, 16 ore, 21 minute, 26 secunde
Bai sunteti idioti?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.