Educație

Elevii vor fi consultaţi anual: În Vrancea, un medic şcolar la 5.000 de elevi

Raluca Manolache
16 ian 2012 1207 vizualizări
Examinările medicale vor fi realizate de medicii şcolari din unităţile de învăţămînt cel puţin o dată pe an u cadrele medicale vor urmări dezvoltarea fizică şi neuropsihomotorie a copiilor, dar şi depistarea diverselor boli u conform unei metodologii a Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, un medic ar trebui să fie la 1.000-1.500 de preşcolari/elevi, iar un asistent medical la 800 de elevi u în Vrancea sînt 10 medici generalişti la 54.000 de elevi

Sănătatea elevilor a devenit o prioritate pentru autorităţi, aşa încît toţi copiii de grădiniţă şi elevii vor fi evaluaţi medical cel puţin o dată pe an. Aceasta după ce Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au elaborat metodologia care reglementează organizarea şi desfăşurarea activităţii de examinare a stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţămînt de stat şi particulare autorizate/acreditate, pentru acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos. Conform legislaţiei în vigoare, autorităţile din sistemul sanitar şi autorităţile locale vor trebui să contribuie pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos în şcoli şi pentru dezvoltarea cît mai armonioasă a copiilor. Aceste examinări vor fi realizate de medicii şcolari din unităţile de învăţămînt cel puţin o dată pe an. În cazul copiilor de grădiniţă, cadrele medicale vor evalua starea de dezvoltare fizică şi neuropsihomotorie, depistarea diverselor deficienţe sau boli psihofizice, organice, senzoriale, de vorbire, congenitale ori dobîndite, şi aplicarea precoce a tratamentelor recuperatoare medicale şi educative, în vederea integrării viitoare în unităţi de învăţămînt.


Elevii, „căutaţi” la alcool, tutun şi droguri


În cazul elevilor se va avea în vedere şi depistarea tulburărilor în dezvoltarea fizică şi neuropsihică, depistarea deficienţelor şi/sau a bolilor specifice vîrstei,  depistarea precoce a factorilor şi comportamentelor cu risc: nutriţionali, alcool, tutun, droguri, inclusiv etnobotanice, boli cu transmitere sexuală, sedentarism. „Copiii şi tinerii depistaţi, în urma examinărilor medicale, cu boli sau deficienţe vor fi luaţi în evidenţă specială şi, după caz, vor fi dispensarizaţi de medicul colectivităţii împreună cu medicul de familie şi/sau cu medicii de alte specialităţi, în vederea recuperării stării lor de sănătate”, se arată în metolodogie. Starea de sănătate a copiilor era în atenţia medicilor şcolari şi pînă în acest moment. Noua legislaţie mai arată şi cîţi medici ar trebui să fie într-o unitate de învăţămînt. Ar trebui să fie un post de medic la 1.000-1.500 de preşcolari/elevi, un post de asistent medical pregătit în specialitatea asistent medical generalist/asistent medical medicină generală la 800 de elevi sau preşcolari. În Vrancea, doar 10 medici generalişti şi 16 stomatologi de medicină şcolară sînt prezenţi în unităţile de învăţămînt din oraşe, deservind 54.000 de elevi. Practic, un medic şcolar din Vrancea are grijă de 5.400 de elevi. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.