Educație

Proxeneţii Hasan din Vidra, pedepse cu ani grei de închisoare

Gabriel Sava
28 nov 2011 2294 vizualizări
Gruparea a recrutat, printre alte tinere, şi trei minore u şi concubina lui Cătălin Hasan, Ramona Negoiţă, a fost condamnată la patru ani cu executare u tinerele erau convinse să plece “la produs” peste hotare cu promisiuni de bani şi oportunitatea de a găsi bărbaţi bogaţi care să le scoată din sărăcie

Mai mulţi membri din gruparea de la Vidra care raloca tinere pentru prostituţiei în ţară şi peste hotare au fost condamnaţi ieri de judecătorii Tribunalului Vrancea. Conducătorul grupării, Cătălin Hasan, a primit opt ani de închisoare fiind găsit vinovat de trafic de persoane, recrutare în scopul exploatării săvîrşite prin ameninţare sau violenţă, spălare de bani şi iniţierea, constituirea, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup în vederea săvîrşirii de infracţiuni. El este acuzat că în perioada octombrie 2006- ianuarie 2011, împreună cu ceilalţi doi inculpaţi, Ion Hasan şi Ramona Negoiţă, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvîrşirii infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi spălare de bani. Tot în sarcina lui Cătălin Hasan s-a reţinut că, timp de trei ani, din octombrie 2006 pînă în 2009, a racolat, cazat şi transportat în Romania, Spania, Turcia şi Marea Britanie patru tinere, printre care fosta sa soţie dar şi o minoră, pentru practicarea prostituţiei. Ramona Negoiţă, căreia procurorii au reuşit să îi documenteze o bogată activitate infracţională alături de concubinul său, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, avînd în vedere şi revocarea unei pedepse de 3 ani şi 10 luni, pe care a primit-o în 2008, tot într-un dosar de trafic de persoane. Ion Hasan, cel de-al treilea membru al grupării de traficanţi de carne vie, a primit o pedeapsă cu executare de şapte ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru aceleaşi capete de acuzare ca şi Cătălin Hasan, potrivit sentinţei.

Săltaţi cu mascaţii în luna februarie de la Vidra

Ion şi Cătălin Hasan, precum şi Ramona Negoiţă, au fost arestaţi la începutul lunii februarie, după ce au fost săltaţi din propriile locuinţe cu “mascaţii”. Elena Hasan, soţia lui Ion Hasan, a fost de asemenea condamnată în acest dosar pentru că a încercat să determine mai multe dintre tinerele traficate să nu depună mărturie sau să declare în favoarea celor trei proxeneţi arestaţi. Ea a primit şase luni de închisoare cu suspendare. La nouă luni de închisoare cu suspendare a fost condamnat şi Cristinel Hasan, care a încercat să convingă martorii să declare alte lucruri decît adevărul. Conform procurorilor DIICOT, reţeaua ar fi racolat mai bine de zece tinere din Vrancea, Buzău, Bacău, Galaţi şi Brăila, printre care şi minore, care au dat de altfel şi declaraţii în faţa judecătorilor. Proxeneţii le determinau să-i însoţească peste graniţă sub pretextul că le iubesc şi vor să se căsătorească cu ele. Odată ajunse în afară, erau ameninţate, bătute şi obligate să se culce cu clienţii puşi la dispoziţie de proxeneţi, potrivit anchetatorilor. Dacă în Turcia ele practicau prostituţia pe stradă, în Italia şi în Maria Britanie tinerele erau închise în apartamente închiriate ori plasate în cluburi. Altor tinere li se spunea clar ce au de făcut, fiind atrase de oportunitatea de a întîlni bărbaţi bogaţi, care să le scoată din sărăcie. Banii erau luaţi de proxeneţi iar tinerele primeau doar o mică parte, mai spun anchetatorii. Instanţa a menţinut sechestul asigurător asupra casei lui Cătălin Hasan din satul Burca, comuna Vidra, şi asupra autoturismului Opel Astra aparţinînd lui Ion Hasan. Sentinţa dată ieri de Tribunal poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel de la Galaţi. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.