Educație

Actiune educativa despre importanta zonele umede

Sorin Tudose
1 feb 2011 883 vizualizări
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) in parteneriat cu cei de la Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu vor organiza astazi, ora 15.00, o actiune educativa cu ocazia zilei Zonelor Umede.

Pe tot mapamondul, pe 2 februarie se sarbatoreste Ziua Zonelor Umede, potrivit deciziei luate in 1971, la Ramsar, in Iran. Mai mult, miine se implinesc 40 de ani de la semnarea acestei Conventii Ramsar, de conservare a zonelor umede de importanta internationala, in special ca habitat al pasarilor acvatice. Zonele umede au fost definite ca intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata. în Romania au fost desemnate urmatoarele situri Ramsar: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Balta Mica a Brailei, Lunca Muresului (judetele Arad si Timis), Complexul Piscicol Dumbravita (judetul Brasov) si Lacul Techirghiol (judetul Constanta). "Toate zonele umede enumerate sint de importanta internationala, dar avem si noi in judet zone umede de importanta locala precum Lunca Siretului", a declarat Rodica Bongeag, purtatorul de cuvint al APM. Zonele umede reprezinta principalele resurse de apa dulce pentru consumul uman, fiind inegal distribuite in timp si spatiu.

"Daca adaugam la acest lucru si granitele nationale si impactul crescind al schimbarilor climatice care accentueaza seceta si inundatiile, provocarea de a face din apa o resursa a sustinerii umanitatii devine una de o importanta imensa, in conditiile in care aproximativ un miliard de oameni locuiesc in luncile inundabile ale riurilor; se estimeaza ca aproximativ trei miliarde de oameni depind de resursele subterane de apa pentru baut; aproximativ 60% din orasele europene cu peste 100.000 de locuitori sint intretinute cu apa supraexploatata din surse subterane", se arata intr-o informare a celor de la APM. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.