Educație

Sfîntul Andrei, Apostolul romanilor

Ziarul de Vrancea
30 nov 2010 1236 vizualizări
Asa cum irlandezii îl au ca patron spiritual pe Sfîntul Patrick, italienii pe Sfîntul Antonie de Padova, armenii pe Grigorie Luminatorul, grecii pe Sfîntul Nicolae, noi, romanii, îl avem ocrotitor pe Apostolul Andrei.

Poporul roman a avut sansa ca nasterea sa sa se produca sub influenta tinerei religii crestine, iar formarea poporului roman sa aiba loc in acelasi timp cu evanghelizarea spatiului locuit astazi de romani. Daca adaugam ca Vestea Buna a fost adusa de Apostolul Andrei, avem toate atuurile sa ne numim un popor binecuvintat de Dumnezeu. Acesta a fost si motivul pentru care din timpuri imemoriale, in folclorul romanesc, alaturi de Mos Craciun si Mos Ajun umbla prin satele romanesti, Mos Andrei. De altfel, in Dobrogea, prima provincie evanghelizata de Apostol, avem pina astazi locuri care-i poarta numele, cum ar fi pesterea Sfintului Andrei, piriul Sf. Andrei sau Manastirea Sf. Andrei. Toate acestea ar fi argumente ca viata crestina din Romania anilor 2010 sa fie una traita in duhul Evangheliei, cu dragoste fata de Dumnezeu si aproapele aflat in suferinta. Din pacate, nu este cazul, iar aceste frumoase traditii cu nume de sfinti si apostoli nu influenteaza cu nimic formalismul crestinismului pe care-l traim. Asta nu ne impiedica sa dorim Andreelor si Andreilor ani multi si fericiti si sa nu uite ca poarta numele unui Apostol care si-a dat viata pentru a marturisi Adevarul. Noi nu trebuie sa ne dam viata, doar sa gasim timp ca in aceste zile de sarbatoare, sa dam din timpul nostru celor care au nevoie de noi, celor singuri, bolnavi, abandonati prin camine de batrini, la care in "luna cadourilor" nu vine nimeni sa le spuna La Multi Ani! (Valentin MUSCA)


La multi ani pentru 9.900 de vrinceni de Sfintul Andrei!


Credinciosii il sarbatoresc astazi pe Sfintul Andrei, primul dintre apostolii lui Iisus Hristos. 9.900 de barbati si femei isi vor aniversa onomastica de sarbatoarea Sfintul Andrei, ocrotitorul Romaniei, deoarece a propovaduit crestinismul pe acest teritoriu si a botezat primii locuitori pe tarmul apusean al Marii Negre. Astfel, 4.924 de vrinceni sarbatoresc pentru ca poarta numele de Andrei si 4.976 de vrincence petrec deoarece sint strigate de cei dragi Andreia sau Andreea. Functionarii de la Starea Civila spun ca vrincenii revin la numele traditionale atunci cind isi boteaza copiii. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 6 ore, 49 minute, 40 secunde
Gasesc foarte utila precizarea cu patronii spirituali ai popoarelor enumerate de dvs ! Sper, sa ajungem si noi romanii, macar la jumatate din importanta ce o acorda poporul irlandez, Sf. crestinator citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.