Educație

File din istoria jandarmeriei vrincene

Raluca Manolache
25 sep 2010 1093 vizualizări
15 autori au trudit un an de zile pentru a scrie istoria jandarmilor

Istoria Jandarmeriei vrincene a fost strinsa intr-un volum lansat ieri cu prilejul implinirii a 12 ani de la infiintarea Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Vrancea. Cartea, intitulata "Jandarmeria Vrinceana Traditii si Perspective", este rodul muncii a 15 jandarmi. Volumul aduna in paginile sale fapte, evenimente, intimplari produse de-a lungul timpului, dar si memorii ale veteranilor de razboi jandarmi care au luat parte la cele doua conflagratii mondiale. Cartea incepe cu motto-ul lui Napoleon Bonaparte "Jandarmeria constituie mijlocul cel mai eficient pentru mentinerea linistii intr-un stat" si un cuvint inainte al lui Petru Obodariu, seful Serviciului Judetean Vrancea al Arhivelor Nationale. "Istoria tumultoasa a armei Jandarmeriei, cuprinsa in paginile acestei carti, demonstreaza ca nu este usor sa fii jandarm, dar multitudinea si complexitatea misiunilor incredintate, modul de rezolvare a diverselor situatii create, hotaririle prompte si eficiente luate inainte si in timpul actiunilor, face ca jandarmul de ieri si de azi sa fie apreciat ca un om dirz care niciodata nu va da inapoi in indeplinirea responsabilitatilor pe care le are", arata Petru Obodariu. Cei 15 autori au trudit un an de zile pentru stringerea materialelor, documentare si redactare astfel incit istoria jandarmilor sa fie adusa la cunostinta publicului. "Pentru realizarea acestei lucrari s-a studiat fondul arhivistic de la sectia judeteana a Arhivelor Nationale si au fost purtate discutii, au fost culese opinii ale veteranilor de razboi jandarmi care din fericire se afla printre noi si ne pot povesti ce s-a intimplat in acele vremuri", spune colonelul Daniel Catrangiu, seful IJJ Vrancea. Cartea a fost tiparita la Gorj in 100 exemplare, costurile fiind suportate de catre o unitate bancara din Focsani. Cartea va putea fi rasfoita si la Biblioteca Judeteana. (R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.