Educație

O proba in plus la bacalaureat, ultima modificare a Legii Educatiei

Ziarul de Vrancea
13 apr 2010 1135 vizualizări
Proiectul Legii Educatiei a fost aprobat de Guvern si va intra in dezbateri la Parlament u modificarile facute in urma numeroaselor dezbateri sint aproape inexistente, dupa cum spun unii manageri scolari u in schimb, examenul de bacalaureat va avea trei probe scrise in loc de doua u sindicalistii din invatamint nu renunta la greva generala din 22 aprilie

Dezbaterile intense pe marginea proiectului noii Legi a Educatiei nu au adus schimbari notabile, in afara de aparitia unei noi probe la examenul de bacalaureat. Conform oficialilor din invatamint, in urma dezbaterilor pe marginea legii, nu au fost modificate aspecte esentiale ale documentului, cea mai importanta adaugire rezultata in urma dezbaterilor fiind cea de-a treia proba scrisa la examenul de bacalaureat, dupa cum a confirmat purtatorul de cuvint al Ministerului Educatiei, Melania Mandras-Vergu. Astfel, absolventii de clasa a XII-a vor sustine o proba scrisa transdisciplinara la limba si literatura romana si o limba de circulatie internationala, o proba scrisa la limba si literatura materna, precum si o proba scrisa transdisciplinara, diferentiata in functie de filiera, profil si specializare, la matematica si stiintele naturii pentru profilul real, respectiv la stiinte socio-umane - istorie, geografie, economie, sociologie si psihologie pentru profilul umanist. "Este benefica introducerea unei probe transdisciplinare, intrucit este un model european de testare. Mi se pare un lucru bun pentru ca obliga profesorii sa faca o corelatie intre discipline, insa in acest an aceasta modificare n-ar fi binevenita", sustine directorul Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu", Radu Stefan, care explica faptul ca elevii nu sint inca pregatiti sa fie testati in acest mod, deoarece nici cadrele didactice nu sint obisnuite sa predea intr-un mod potrivit acestui tip de testare. în forma sa initiala, in proiectul Legii educatiei era prevazut ca bacalaureatul va avea doua probe scrise transdisciplinare. "în dezbaterea publica a reiesit ideea ca bacalaureatul, in sistemul pe care noi l-am propus, era unul poate prea usor si de aceea am adus mai multa substanta bacalaureatului prin introducerea unei a treia probe in examenul de bacalaureat", a explicat ministrul Daniel Funeriu pentru reprezentantii presei centrale. Modificarea a survenit dupa ce Executivul a aprobat in cadrul unei sedinte tinute ieri dimineata proiectul Legii Educatiei nationale, documentul urmind sa fie transmis in Parlament spre dezbatere, in regim de urgenta. De altfel, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, i-a invitat si pe colegii din opozitie sa vina cu interventii asupra proiectului de lege. "Am dorit sa cream un consens. Am facut cit mai multe dezbateri si am remarcat ca, in pofida faptului ca la inceput au fost foarte multe forte care s-au exprimat in contradictoriu cu pozitia ministerului, in procesul de dezbatere publica lucrurile au ajuns intr-un punct in care exista foarte multe voci care sustin aceasta lege", a mai spus Funeriu.

Dezbateri fara succes

Proiectul legislativ a fost dezbatut public pentru aproximativ doua saptamini, inclusiv la nivel local, unde au avut loc interventii ale oficialilor din ISJ la posturile TV, dezbateri cu inspectorii scolari, cu parintii, cu directorii si cu sindicatele. Ulterior au urmat dezbateri in cadrul Consiliului Consultativ al ISJ si o dezbatere organizata de inspectorii scolari, in colaborare cu Asociatia Pro Democratia. Din pacate, in afara de schimbarile ce vizeaza bacalaureatul si scaderea cuantumului amenzii pentru parintii ai caror copii lipsesc nemotivat de la cursuri, legea nu prea a fost modificata. "Ma asteptam sa se fi preluat si alte idei de la dezbaterile la care am participat, precum modificarea componentei Consiliului de Administratie al scolii, finantarea per capita, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu sau admiterea la liceu", a precizat dezamagit directorul Colegiului National "Unirea", Cornel Noana. Proiectul noii legi a Educatiei modifica fundamental invatamintul. De departe, cele mai multe schimbari s-au facut in ceea ce priveste evaluarea. Inca de la clasa pregatitoare, micutii vor fi evaluati in baza unei metodologii care urmareste competentele copilului. Nici nu trec doi ani, ca micutul este din nou evaluat. La finalul clasei a II-a, fiecare scoala organizeaza evaluarea la scris-citit si matematica. Rezultatele evaluarilor sint mai apoi folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor si mai apoi se comunica parintilor si constituie documente din Portofoliul educational al elevului. O noutate este si examenul prin care trebuie sa treaca elevii din clasa a VI-a, cind vor avea in fata doua probe trans-curriculare si anume limba si comunicare, matematica si stiinte. Rezultatele vor fi folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare si pentru orientarea catre un anumit tip de liceu. La finalul clasei a IX-a se va realiza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor. Sindicalistii din invatamint nu renunta la protestul general anuntat pentru 22 aprilie, cind vor sa boicoteze inclusiv organizarea examenului de bacalaureat. (Iulia NICOLAIE)


Profesorii, asteptati cu amendamente la Legea invatamintului


Deputatul PSD Ciprian Nica ofera sprijin cadrelor didactice din judetul Vrancea care doresc sa se implice in procesul de modificare a Legii Educatiei si se angajeaza ca propunerile sau amendamentele pe care acestea le vor face pe marginea proiectului de lege vor ajunge in Parlament. în acest sens, deputatul Ciprian Nica ii asteapta pe toti cei care doresc sa faca astfel de propuneri sa le depuna in scris la sediul partidului sau pe e-mail la adresa: iulian_nica2003@yahoo.com. "Dorim sa preluam toate problemele ridicate de cadrele didactice pe tema proiectului Legii Educatiei. Dupa ce vom stringe aceste propuneri, dorim sa realizam citeva intilniri cu profesorii pentru a le cristaliza. Dupa care vom duce propunerile cadrelor didactice din Vrancea in Parlament, ca modificari propuse din partea grupului parlamentar PSD Vrancea", a precizat deputatul Ciprian Nica. Proiectul Legii Educatiei a fost adoptat ieri de Guvern, urmind ca dezbaterile pe acest subiect sa inceapa in curind, in asa fel incit sa fie supus plenului Parlamentului pina la sfirsitul acestei sesiuni, pentru a intra in vigoare in anul scolar 2010-2011. (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 3 ore, 48 minute, 23 secunde
Nu sunt de acord ca parintele sa plateasca pentru absentele nemotivate ale copilului.Nu cred ca este vreun parinte care-si sfatuieste copilul sa lipseasca.Elevul care lipseste trebuie sa suporte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.