Educație

Obezitatea si sedentarismul afecteaza tot mai multi elevi

Raluca Manolache
25 feb 2010 1256 vizualizări
Proiectul Cresterea accesului la servicii de preventie medicala primara pentru copiii si adolescentii din Romănia propune idei pentru scaderea cazurilor de obezitate la copii u tara noastra ocupa locul patru in Europa la consumul de bauturi dulci

Copiii si adolescentii au tot mai multe probleme de sanatate din cauza produselor nesanatoase, care se gasesc la tot pasul, dar si a lipsei de miscare. Aceasta a fost tema abordata ieri de reprezentantii mai multor institutii din judet care s-au intilnit la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, institutie ce a gazduit o masa rotunda cu tema "Parteneri pentru sanatate: cum sa investim in pastrarea sanatatii populatiei judetului nostru". Tema face parte din cadrul proiectului "Cresterea accesului la servicii de preventie medicala primara pentru copiii si adolescentii din Romania. Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica in rindul copiilor si adolescentilor din Romania", finantat de Guvernul Norvegiei, si desfasurat de Ministerul Sanatatii, prin DSP. Cu aceasta ocazie, s-au facut primii pasi in initierea unui plan de actiune la nivel judetean, tinta acestuia fiind o generatie mai sanatoasa si mai putin expusa bolilor cronice. Cristina Vladu, lider de proiect, a prezentat si o analiza conform careia Romania ocupa un loc fruntas la capitolul comportamente proaste. Asa se face ca tara noastra ocupa locul patru in Europa la consumul de bauturi dulci, racoritoare carbogazoase care pot fi asociate in timp cu aparitia diabetului sau a bolilor cardiovasculare si ne situam la mijlocul clasamentului in ceea ce priveste timpul petrecut in fata televizorului sau calculatorului. Astfel, institutiile participante la proiect vor trebui sa isi prezinte viziunea intr-un proiect comun pentru a incerca sa diminueze cazurile de supraponderabilitate si de obezitate in rindul copiilor din judet si nu numai. Aceasta problema a fost semnalata in nenumarate rinduri de catre oficialii DSP, care au constatat in urma examenelor medicale ca tot mai multi elevi au probleme de sanatate. Bilantul realizat in anul scolar 2008 - 2009 de medicii scolari si centralizat de DSP arata ca a crescut numarul copiilor dizarmonici cu plus de greutate, adica obezi. Astfel, in evidente au intrat peste 1.100 de elevi supraponderali, 328 de copii au vicii de refractie, 243 de copii sufera de sechele de rahitism, 170 au fost diagnosticati cu hipotrofie ponderala, iar alti 126 de copii sufera de hipotrofie staturala. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.