Educație

Satenii din Golesti au facut curatenie in Centrul Sfinta Maria

Ziarul de Vrancea
5 sep 2005 762 vizualizări
In acest timp, copii seropozitivi au fost la manastire

Centrul de tip rezidential "Sf. Maria" Golesti, destinat ingrijirii copiilor cu HIV/SIDA, este sprijinit de sateni pentru a continua curatenia de vara. Cu toate ca se afla in subordonarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, centrul a beneficiat de finantare insuficienta pentru a face curatenia generala. "Curatenia a fost inceputa pe 16 august si pina in prezent s-a finalizat in interior. Banii pe care i-a putut asigura Directia au fost insuficienti, insa am gasit intelegere la mai multi oameni de bine, care au contribuit cu bani, cu materiale sau cu mina de lucru", a declarat Ionica Dobrin, sefa Centrului "Sf. Maria". Cu toate ca unii dintre vecini mai au inca reticente privitoare la amplasarea constructiei aici, ajutorul celor care au acceptat sa dea bani sau sa lucreze efectiv pentru copiii cu HIV/SIDA este de apreciat. "Mina de lucru, asigurata de doua familii, dintre care una din Golesti, a costat mai putin de citeva ori decit daca am fi apelat la o firma specializata. Mare parte din materiale au reprezentat donatii sau au fost cumparate cu bani primiti", a adaugat Ionica Dobrin. Printre cei care au contribuit cu produse de curatenie si materiale se numara firmele Conbinali si Mecom, pensiunea Dana, preotul Constantin Gheorghe, Dan Avram, Valentin Musca, Niculina Prisacaru- bucatareasa din centru, dar si Ionica Dobrin. Curatenia in exterior urmeaza sa se faca cu materiale asigurate de DGASPC Vrancea, insa varuitul va fi asigurat tot de sateni. Angajatii din Centrul "Sf. Maria" au contribuit la rindul lor la efectuarea acestei actiuni, iar satenii au promis ca vor contribui si la amenajarea curtii si gradinii.


Copii cu HIV si-au petrecut vacanta la manastire


In perioada 15-23 august, cit timp centrul era in curatenie, 10 copii cu HIV/SIDA si insotitorii lor de la Centrul "Sf. Maria" Golesti au petrecut o minivacanta intr-o manastire din zona de munte a judetului. Sederea copiilor seropozitivi in lacasul de inchinaciune a fost binecuvintata chiar de catre Prea Sfintia Sa Epifanie, episcop al Buzaului si Vrancei. Copii au asistat la slujbele religioase, s-au impartasit si le-au ajutat pe maicute la treburile gospodaresti. "Nu s-a inregistrat nici o problema deosebita si s-au luat toate masurile de precautie universala in ceea ce priveste raspindirea bolii", a precizat stareta manastirii la care au fost cazati tinerii in informarea trimisa Episcopului Epifanie Norocel. Sefa Centrului Sfinta Maria, psihologul Ionica Dobrin, ne-a spus ca maica stareta stia de afectiunea copiilor, dar nu a aratat nici un fel de prejudecata. Totusi, ea a evitat sa faca public numele manastirii, din cauza prejudecatilor celor din jur. Medicii spun ca maicutele nu se puteau imbolnavi de SIDA, intrucit virusul HIV nu se raspindeste prin atingeri, prin lacrimi, prin sarut, prin folosirea acelorasi tacimuri, vesela sau prosoape. Singurele metode de transmitere sint prin contact direct cu singele infectat, prin contact sexual si de la mama infectata la fat. De altfel, ziarul nostru a relatat pe larg in urma cu citiva ani povestea unei calugarite bolnave de SIDA. Sora Nifodora a murit la Spitalul Judetean Vrancea, dupa ce a fost ingrijita mai mult timp de surorile de la manastire.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.