Educație

Noua gripa, combatuta in scoli

Ziarul de Vrancea
7 sep 2009 1319 vizualizări
Medicii recomanda ferm ca elevii bolnavi sa nu fie primiti la scoala pina nu se trateaza, astfel incit sa nu transmita virusul in lant u vaccinarea impotriva gripei AH1N1 ar putea demara in acest an

Masurile de igiena ar trebui respectate cu o mai mare strictete pentru a preveni aparitia cazurilor de gripa AH1N1 mai ales ca, odata cu inceperea anului scolar, virusul se poate raspindi mult mai repede in colectivitati. Astfel, odata cu reluarea cursurilor, un singur elev contaminat ar putea imbolnavi o clasa intreaga. Chiar daca in Vrancea nu a existat nici o suspeciune de gripa porcina, medicii scolari din dispensarele unitatilor de invatamint vor avea sarcina sa monitorizeze cu o mai mare atentie starea de sanatate a scolarilor, mai ales ca multi au fost plecati din tara pe perioada vacantei. Dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, spune ca triajul epidemiologic, care se face la inceput de an scolar, va fi unul foarte strict. "Pe parcursul anului scolar trebuie sa fim foarte atenti. Profesorii trebuie sa inteleaga ca elevii bolnavi nu trebuie primiti la ore. Va fi foarte greu de stapinit daca virusul se raspindeste in colectivitate", a precizat dr. Marina Maiorov. Pina acum, medicii epidemiologi nu au avut semnale de alarma chiar daca "stranierii" stabiliti in tari unde numarul cazurilor de gripa noua este foarte mare au revenit acasa. "Nu am avut nici un caz de imbolnavire cu virusul AH1N1. Sa speram ca in curind va fi gata si vaccinul", adauga dr. Marina Maiorov. Institutul Cantacuzino a anuntat ca a produs primele preparate de vaccin impotriva gripei porcine, iar in urmatoarea perioada vor fi efectuate testele clinice. Pina la demararea campaniei de vaccinare, medicii recomanda populatiei sa fie atenta la masurile de igiena. Pentru a preveni contaminarea trebuie sa va acoperiti nasul si gura cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului. Nu imprumutati batistele, nu duceti mina la ochi sau la gura decit dupa ce a fost spalata cu apa si sapun si evitati pe cit posibil aglomeratiile. Trebuie sa evitati contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii. Persoanele care vor prezenta semne de boala se vor izola de restul familiei si se vor adresa medicului de familie pentru stabilirea tratamentului. Pina acum, in tara noastra au fost confirmate 307 cazuri de gripa AH1N1. (Raluca MANOLACHE)


Scolile se pot inchide in cazul unei epidemii


în situatia in care in tara noastra se va inregistra o crestere semnificativa a numarului de persoane contaminate cu noul virus gripal, autoritatile au luat in calcul si varianta inchiderii unitatilor de invatamint. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat in urma cu citeva zile ca, daca incidenta cazurilor de gripa noua va depasi 1 la 100.000 locuitori, de la 0,8 cit este in prezent, vor fi luate masuri speciale de prevenire a raspindirii virusului. Acestea ar putea include si inchiderea scolilor. "Copiii nu sint imunizati, sint considerati unul dintre grupurile cu cel mai mare grad de risc in fata noii pandemii si sint, in primul rind, unul dintre vectorii propagarii sale", precizeaza expertii. Comisia Europeana anunta ca masurile impotriva raspindirii virusului A/H1N1, precum inchiderea scolilor, revin statelor membre ale UE. Aminarea inceperii scolii pe teritoriul statelor UE "este o decizie a autoritatilor nationale, nu a Comisiei Europene", a precizat un purtator de cuvint al executivului comunitar. In consecinta, fiecare stat are posibilitatea de a-si intocmi propriul plan de prevenire a imbolnavirilor cu noul virus. Conform specialistilor in epidemologie, vrful imbolnavirilor cu noul virus gripal se va inregistra abia in perioada februarie - aprilie 2010. (E. P.)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.