Educație

Inscrierile in clasa I se fac la vedere

Iulia Nicolaie
6 feb 2009 1232 vizualizări
Directorii scolilor vor trebui sa afiseze situatia inscrierilor u unii parinti se panicheaza si isi inscriu copiii de la virste fragede, la mai multe scoli

Cursa pentru inscrierea in clasa I intra in linie dreapta, ultimul termen al inscrierilor fiind 1 mai. Chiar daca mai e destul timp pentru inscrierea celor mici, multe clase, in mod special ale scolilor de renume din Focsani, au fost deja completate in proportie de 80-90 %, din spusele directorilor. Scolile cele mai cautate din oras sint "Stefan cel Mare", "Duiliu Zamfirescu", "Ion Basgan" si "Nicolae Iorga". Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) a transmis o noua notificare inspectoratelor scolare privind inscrierea copiilor in clasa intii, potrivit careia s-a readus in discutie necesitatea informarii parintilor cu vedere la locurile disponibile in scoli. Potrivit dispozitiilor date de Minister, unitatile de invatamint vor avea obligatia inscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc in zona arondata scolilor si ulterior, in limita locurilor disponibile, a celorlalti solicitanti. Pentru asigurarea transparentei inscrierilor in clasa I, fiecare unitate de invatamint va afisa numarul de clase disponibile pina pe 16 martie, iar in fiecare saptamina vor trebui afisati noii inscrisi. "Scolile trebuie sa le raspunda parintilor cu privire la cererile depuse in timp util, adica in citeva zile. De asemenea, Inspectoratul Scolar va solicita graficul inscrierilor in scoli si va lansa o campanie de informare in acest sens", a precizat inspectorul scolar general, Iordache Bostan. Desi termenul final de inscriere al micutilor este 1 mai, anii trecuti au aratat ca inscrierile in clasa I se fac chiar pina in ultima clipa.


Multi parinti isi inscriu copiii la scoala de la 3 ani


Daca in mediul rural, in majoritatea salilor de clasa, se invata in paralel din cauza numarului mic de copii, in orase situatia sta cu totul altfel. Multe scoli deja aproape ca au atins limita maxima de elevi inscrisi, mai ales la clasele invatatorilor cu renume sau a celor tineri, care incep sa fie din ce in ce mai mult pe gustul parintilor. "Multi dintre parinti incearca sa isi inscrie copiii inca de la 3-4 ani, iar unii dintre ei fac cereri la doua sau trei scoli. Pentru a clarifica cumva situatia, o sa insistam sa se faca sedinte cu parintii la gradinite pentru a-i informa in legatura cu inscrierile. De obicei, dascalii pensionari nu sint preferati de parinti, pentru ca exista riscul sa nu poata sa duca pina la capat seria, dar in multe cazuri tot parintii solicita prelungirea activitatii acestor cadre didactice. Este nevoie de mai multa comunicare, mai ales cu parintii", ne-a spus inspectorul pentru invatamint primar, Lina Vlasceanu. De multe ori, toata harababura inscrierilor la scoala este determinata si de indecizia parintilor, care ii inscriu pe elevi mult prea devreme si la cit mai multe scoli. Chiar daca au depus cerere la o scoala, acestia se pot razgindi fara sa anunte conducerea. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.