Educație

Alexandru Ioan Cuza, un personaj istoric controversat

Ziarul de Vrancea
21 ian 2009 1697 vizualizări
Inspectori si conferentiari din mai multe judete au dezbatut conjunctura Unirii de la 24 ianuarie u au fost prezentate 15 lucrari, cu teme variate, precum Ideea de unire in depesele diplomatice franceze sau Medalii dedicate Unirii si memoriei domnitorului Al. I. Cuza u autoritatile pun la punct ultimele detalii ale manifestarilor de simbata, la care a fost invitat si presedintele Traian Basescu, alaturi de premierul Emil Boc

Inspectoratul Scolar Judetean a gazduit ieri un amplu simpozion intitulat "Unirea Principatelor Romane", in cadrul caruia s-au dezbatut pe indelete momentele istorice care au contribuit la Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859. La eveniment au fost invitati inspectori din partea Ministerului Educatiei, conferentiari de la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi si profesori de istorie din mai multe judete. La festivitate a fost prezent si vicepresedintele Consiliului Judetean, Dragos Birladeanu, care a tinut un scurt discurs de omagiere a acestor zile. Discutiile au inceput cu deschiderea editiei de catre inspectorul general, Iordache Bostan, care i-a binevenit pe invitati si si-a prezentat intentiile de a face din acest simpozion o traditie anuala. "Momentul 1859 are o rezonanta aparte pentru istoria Vrancei. Inspectoratul Scolar a initiat aceasta actiune tocmai pentru a da atentia cuvenita acestui eveniment", a declarat seful ISJ. Fiecare dintre invitati a prezentat propria interpretare a evenimentelor din acele timpuri si l-a caracterizat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza in diverse feluri. Conferentiarul Cristian Ploscaru a prezentat un punct de vedere echilibrat, fiind de parere ca Unirea se poate interpreta in doua feluri, in mod ceremonial si nationalist sau intr-o maniera mai analitica a faptelor. De asemenea, acesta l-a caracterizat pe domnitor ca fiind «omul potrivit la momentul potrivit, un om care nu a fost implicat in scandaluri politice si care avea un trecut curat ca lacrima». "Daca ne uitam la ce se vehiculeaza cu privire la Cuza, a fost vorba de o conjunctura care l-a propulsat in virful evenimentelor. A sfirsit prin a instaura un regim autoritar, definit de unii chiar dictatorial. Alexandru Ioan Cuza nu era un personaj politic de prim-plan, dar a fost o solutie viabila. Nu a fost un om de partid si din acest motiv a sfirsit prin a aduna nemultumirile liberalilor si conservatorilor", a precizat Cristian Ploscaru. In total au fost prezentate 15 lucrari, care au tratat din puncte diferite de vedere Unirea Principatelor. Astfel, lucrarile au avut teme variate precum "Ideea de unire in depesele diplomatice franceze", "Medalii dedicate Unirii si memoriei domnitorului Al. I. Cuza", "Individul si puterea in viziunea lui Al. I. Cuza". Si cimpureanul Mos Ion Roata a fost subiect de dezbateri in cadrul simpozionului, prin lucrarea «Mos Ion Roata in constiinta urmasilor», prezentata de profesorul Mihai Adafini de la Scoala Panciu. Pe durata acestei saptamini, cele mai multe unitati scolare din judet vor sarbatori Unirea Mica prin serbari tematice. (Iulia NICOLAIE)

CASETA

Colegiul "Unirea" isi sarbatoreste ziua de nastere

Ziua de 23 ianuarie e mare prilej de sarbatoare printre uniristi, intrucit acestia sarbatoresc 143 de ani de la "nastere". Printre amplele activitati se numara inaugurarea Aulei "Mihai Eminescu", concursuri de creatie, scenete de teatru, inaugurarea clubului de sah si de bridge, lansari de carte, dansuri tematice, lansarea revistei colegiului si spectacole folclorice. Nici competitiile sportive nu lipsesc din programul liceenilor, acestia participind la meciuri de baschet, fotbal, handbal si tenis de masa. Reprezentantii colegiului au decis sa inceapa sarbatoarea inca de ieri, prin difuzarea unor filme germane de Oscar, activitate coordonata de profesoara Laura Pogan. Joi, uniristii de la clasa a VII-a vor vizita Muzeul Unirii, impreuna cu profesoara Carmen Atarcicov. (I. N.)

CASETA

Ce ni se pregateste pentru 24 ianuarie?

u miine, la orele prinzului, circulatia rutiera in zona Pietei Teatrului din Focsani va fi oprita

In aceste zile se pun la punct ultimele detalii pentru pregatirea manifestarilor dedicate zilei de 24 ianuarie, cind se sarbatoreste Unirea Principatelor, infaptuita in 1859. Se pare ca si in acest an focsanenii il vor avea in mijlocul lor pe presedintele Traian Basescu, care va veni insotit, de aceasta data, de premierul Emil Boc, dar si de alti ministri ai cabinetului Boc. Totusi, autoritatile nu dau ca sigura venirea sefului statului. "24 ianuarie a reprezentat si va reprezenta in continuare un eveniment major in viata comunitatii nostre, unul dintre considerente fiind acela ca la Focsani au existat primele institutii ale noului stat. Orasul nostru si tinutul Vrancei au jucat un rol foarte important in realizarea Unirii, de aceea an de an la acest eveniment au participat personalitati de prim rang ale vietii police si culturale din Romania si nu numai. Si in acest an va participa seful statului, alaturi, foarte posibil, si de Emil Boc, dar si de alti ministri", ne-a spus subprefectul Ion Oprea, care a adaugat ca pina vineri se asteapta confirmarile din partea invitatilor. Manifestarile vor incepe simbata dupa-amiaza, in Piata Teatrului "Mr. Gh. Pastia". Programul va contine defilarea garzii de onoare, un moment istoric evocator, dar si un moment artistic sustinut de artistii Ansamblului Folcloric "Tara Vrancei", alaturi de alti interpreti de muzica populara, din toate tinuturile istorice ale tarii. Miine, la orele prinzului, circulatia rutiera in zona Pietei Teatrului din Focsani va fi oprita, pentru ca formatiile militare sa repete pasii si ritmul de parada pentru manifestarile de simbata. De asemenea, in ziua Micii Uniri, cind se va cinta Hora Unirii pentru cei 150 de ani trecuti de la actul domnitorului Al. I. Cuza, autoritatile vor pune semnul interzis pentru masini in zona respectiva, in intervalul orar 14.00 "" 20.00. "Circulatia va fi restrictionata in zona Pietei Teatrului, astfel: pe strada Cuza Voda intre intersectia cu strada Duiliu Zamfirescu si intersectia cu strada Dimitrie Cantemir; pe strada Republicii, intre intersectia cu strada Cezar Bolliac si intersectia cu strada Mare a Unirii", se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Focsani. (M. BESLEAGA, I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.