Educație

Liceenii de la Arte combat fumatul

Camelia Stănilă
6 iun 2005 682 vizualizări
Elevii s-au implicat intr-un program de prevenire si combare a fumatului in rindul elevilor de 14 ani.

Liceenii de la Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarescu" au desfasurat un interesant proiect de prevenire si combatere a fumatului in rindul elevilor de 14 ani, coordonat de profesoara Marica Stoicovici. Elevi de clasele V- X au participat la o discutie libera cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Vrancea, doctor Carmen Turcan si psiholog Mihai Mazilu, cu maiorul Dumitru Popa, de la Pompieri, precum si cu reprezentantul Directiei pentru Protectia Copilului, Anton Pinzaru. Tinerii au fost foarte deschisi cu invitatii lor, au abordat problema fumatului din propria experienta si au incercat sa-si convinga colegii de nocivitatea tigarilor. Adultii le-au explicat liceenilor ca tigara are efecte din cele mai daunatoare asupra sanatatii, dar si ca, anual, fumatul unui pachet de tigari pe zi duce la cheltuieli de circa 10 milioane de lei, ceea ce este mult si pentru un om matur. Elevii au aflat si ca foarte multe incendii au fost provocate de la tigari, fie pe fondul neglijentei, fie pe cea a consumului de alcool, la adulti. "Daca fumati, macar invatati sa fumati, nu dati foc la casa, la padure, nu faceti gunoi. Caci si aici e nevoie de maturitate!", au atras atentia reprezentantii DSP. Discutia a abordat si curiozitatea tinerilor de a incerca ceva nou, precum si comportamentul unora de a-i exclude din grup pe cei care nu braveaza fumind sau consumind alcool. Reprezentantii DSP le-au spus tinerilor ca e mult mai sanatos sa duca o viata sportiva, care nu se potriveste cu fumatul. Pentru fete, fumatul are efecte si in plan estetic, apar riduri, ingrosare a vocii etc. Una dintre elevele de clasa a IX-a, prezenta la intilnire, a declarat ca s-a lasat de fumat chiar in urma acestui program. Daca anturajul are de cele mai multe ori influente negative, alti elevi au dat si exemple pozitive, cum s-au lasat de acest viciu datorita pietenilor. Elevii au fost interesati si de problema drogurilor si au aratat ca o modalitate de atragere a tinerilor spre consum este si ideea, falsa de altfel, ca tigarile care contin droguri, marihuana, au mult mai putine efecte negative decit tutunul. Multi elevi de la Arte au participat si la actiunea declansata de Crucea Rosie pe tema fumatului. Dupa incheierea discutiilor, elevii de la Arte au vernisat si o interesanta expozitie de picturi pe tema nocivitatii tutunului, care va putea fi vizitata si de elevii din alte scoli. Lucrarile elevilor au fost foarte sugestive, mai ales ca s-au utilizat chiar si pachete sau mucuri de tigari. Invitatii liceenilor au fost incintati si cu un scurt program de cintece, realizat de elevii de la sectia de muzica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.