Educație

Vaca si poneiul

Alina Mungiu-Pippidi
25 aug 2008 601 vizualizări
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a declarat recent "necajit" de criticile adresate Parlamentului Romăniei de catre Comisia Europeana, mentionînd ca este pentru prima data cind Comisia îsi permite sa "atace" un parlament national

El a declarat ca o astfel de critica din partea Comisiei Europene este nedreapta, deoarece Parlamentul a avut la dispozitie doua luni si jumatate pe dosare care au insemnat investigatii pe mai bine de trei ani de zile din partea procurorilor. Probabil ca senatorii au nevoie de tot atita timp sa citeasca cit le ia procurorilor sa scrie, iar la sfirsit se hotarasc oricum ca justitia din Romania e prea independenta ca sa dam pe mina ei vreun parlamentar "" lasa sa judece taximetristi, ziaristi si tarani, care nu au imunitate. Am impresia ca Vaca si ai sai chiar au crezut ca europenii sint niste cretini pe care i-am pacalit cu intrarea noastra, nu au inteles ca acei oameni s-au uitat in alta parte de teama ca o sa ratam intrarea si alta ocazie nu vom avea. Am beneficiat de indulgenta, nu de prostia lor. Dar acum, ca sintem inauntru, s-au saturat de Vacaroiu si sloganul lui "Care capra"? Daca pentru prima data Comisia e asa de dura cu un Parlament, e pentru ca in experienta ei nu a mai avut bande de infractori atrase de Parlament doar pentru avantajul imunitatii, si patronate de cineva ca Vacaroiu, un individ care s-a distins numai prin prezenta regulata in caricaturile academiei Catavencu la rubrica Saniuta.

Dar Vaca nu se lupta doar cu Europa. El se lupta si cu ICR, o institutie culturala care da bani publici pentru promovarea culturii romane in strainatate. Ca orice institutie publica, ICR e controlat de Curtea de Conturi, dar lui nea Vaca nu-i ajunge asta, mai ales ca ultimul control nu a gasit dovezi contra celor de la ICR, si colegul Florin Georgescu nu mai are auraj sa le dea toata ziua telefoane, ca pe vremea stenogramelor PSD. Ca sa cistige lupta cu intelectualii de la ICR, care scriu editoriale obraznice, Vaca a hotarit ca Senatul poate controla institutia, de parca ar avea auditori de profesie. Pe vremea cind conduceam TVR am avut si eu o asemenea incompetenta comisie parlamentara in control, al carui singur membru activ era un baiat de la Romania mare, care fura hirtiile noastre si le vindea la ziare de scandal pe bani buni. Nu au aflat niciodata nimic incriminator, dar au umplut presa murdara de picanterii din TVR. La fel va face si comisia Vaca, in loc sa trimita la judecata niste colegi urmariti de procurori, mai bine interogheaza niste artisti famelici, desenatori de ponei roz cu fese simbolice.

Ati crede poate dupa toate astea ca aceasta figura politica "" sa ridice mina cine l-a votat- este vreun mare aparator al legii si iubitor de stat de drept. Nici vorba! Dl. Vacaroiu a fost pe lista neagra a Coalitiei pentru un Parlament Curat. Ce a facut el in viata, in afara de multele saniute mentionate? Pai, a fost consilierul patronului FNI, o ocupatie cit se poate de profitabila pentru el, in timp se sute de mii si-au vazut economiile tocate. La fel, poate mai tineti minte embargoul asupra fostei Iugoslavii, pe care l-or fi respectat altii? Dar nu ai nostri, care facura bani buni. Vaca a fost asa de suparat ca aceste lucrusoare din trecutul lui sint mentionate de presa ca a dat in judecata coalitia. Nu numai ca a pierdut la toate instantele, dar a venit si ora cind justitia si-a cerut banii inapoi. Pe linga ca amicul Vaca nu a reusit sa se spele de trecutul sau prin acest proces numai de el provocat, el a refuzat cit se poate de nedemn sa plateasca vreo cheltuiala de judecata. I s-a facut proces in executie: l-a pierdut si pe acela. în cele din urma bietul executor judecatoresc nu a mai avut de ales si i-a poprit salariul de presedinte de Senat, Senatul unei tari membra in UE. Spuneti dvs, credeti ca mai exista al doilea ca el in Europa?

Si dupa toate astea, s-o prezenta in vreo circumscriptie uninominala? Si s-o gasi vreunul sa-l si voteze?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.