Educație

Biblioteca privata la Serbestii Vidrei

Ziarul de Vrancea
14 iun 2008 1331 vizualizări
Urmasii scriitorului au infiintat o biblioteca de week-end unde o camera pastreaza marturiile lui Simion Ghinea

"O carte, pentru unii - e o comoara/ Pentru altii, o povara/ Un moment de relaxare/ O fereastra spre visare!", acesta este motto-ul Bibliotecii de week-end "Simion Ghinea" din Serbesti, comuna Vidra. Astazi, urmasii scriitorului vor comemora 10 ani de la moartea lui Simion Ghinea, rudele acestuia dorind sa marcheze evenimentul printr-o slujba religioasa, dar si printr-o intilnire de suflet cu cei care beneficiaza de serviciile bibliotecii satesti, dar si cu oamenii de cultura din judet. "Invitatia se adreseaza comunitatii din sat, in special copiilor, dar si autoritatilor locale si prietenilor de familie. Simion Ghinea este unchiul meu, a murit acum 10 ani. Ceremonia va avea mai mult un caracter privat, dar vor fi si momente in care vom prezenta viata lui. In cadrul evenimentului vom prezenta si biblioteca, un loc realizat de noi, unde o camera e transformata in muzeu. Biblioteca are aproape o mie de carti. Timp de un an a fost un proiect experiment, a fost deschisa tuturor. Au venit in special copii, si mai ales in week-end. Miine (n.r. azi) biblioteca va intra in circuitul bibliotecilor", ne-a declarat Doina Stratton Andries, nepoata scriitorului Simion Ghinea, cea care s-a ocupat de amenajarea Bibliotecii de week-end. "Casa cartilor" creata in Serbesti este prima biblioteca din localitatea vrinceana, dusa la bun sfirsit de o fiica a satului intoarsa din Anglia pe plaiurile copilariei. Initiativa vrincencei vine pe fondul unei crase lipse de activitate a Bibliotecilor satesti si in acest fel, tinerii si mai putin tinerii locuitori ai satului vor putea avea acces la fascinanta lume a cartilor. "Infiintarea acestei Bibilioteci unice in judet raspunde unei nevoi, altminteri nu ar fi fost infiintata. A fost depusa o cerere pentru obtinerea avizului de functionare si putem spune ca in curind Biblioteca isi va deschide portile", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura si Culte Vrancea. Desi exista, formal, Biblioteci satesti in majoritatea celor 70 de localitati rurale, in realitate, doar citeva au program de functionare si activitate. Si aceasta pentru ca nu exista nici o institutie care sa le controleze si sa le impulsioneze activitatea. (I. CRETU, V. MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.