Educație

Nu trebuie sa contam pe finantare pina la capat de la Minister

Camelia Stănilă
9 mai 2008 951 vizualizări
Inspectoratul Scolar i-a instruit pe directorii care au primit bani pentru utilitati, in vederea respectarii naturii lucrarilor u Costel Militaru a atras atentia ca nu se mai permit grupuri sanitare la distanta de scoala

Peste 20 de directori de scoli care au primit bani de la Ministerul Educatiei pentru utilitati, dar si prin amendament pentru completarea unor lucrari, au fost instruiti de responsabilii cu investitiile din cadrul Inspectoratului Scolar pentru a demara procedurile de achizitie si a nu se intinde cu lucrarile. Aceasta in conditiile in care, cel mai probabil, banii nu vor fi suplimentati de Minister. "Aceste fonduri au o destinatie stricta. Unii au tradus utilitatile cum le-a convenit. Daca ne intindem la timplarie, zicind ca pastram caldura in scoala, ajungem sa dam socoteala la Finante si la Curtea de Conturi pentru deturnare de fonduri, pentru ca am schimbat natura lucrarii. Utilitati inseamna asigurarea sursei de apa, la care putem solicita si mini-statii de epurare, incalzire, instalatii electrice, grup sanitar. Nu veniti nici cu imprejmuri sau sistematizare verticala, acestea nu inseamna utilitati", a atras atentia Costel Militaru, de la Biroul de Investitii al ISJ. Directorilor li s-au explicat pasii pe care trebuie sa-i parcurga, de la inscrierea pe SEAP si deschiderea de cont, pina la realizarea temei de proiectare, comandarea SF-ului, obtinerea avizului de la ISJ si apoi achizitia proiectului si a executiei. Directorilor care mai au obiectivul prins pe o alta sursa de finantare li s-au facut precizari suplimentare, pentru a nu intersecta lucrarile. De asemenea, responsabilii din ISJ au atras atentia ca nu se mai accepta grupuri sanitare in exteriorul scolii. "Grupurile sanitare nu se mai accepta in exterior. Nu mai apelam la variante de incalzire, sa facem grupurile sanitare la 10-20 m de scoala, pentru ca stim ca asta inseamna si instalatii, pierderi de caldura... Grupurile sanitare trebuie sa aiba apa pe toata perioada anului. Asa rezolvam si problema autorizatiilor sanitare", a mai completat Militaru. Acesta le-a cerut managerilor de scoli sa lucreze indeaproape cu cei care realizeaza tema de executie si studiul de fezabilitate, pentru a prinde particularitatile unitatii si a stabili valoarea totala a lucrarilor. Reprezentantul ISJ a atras atentia ca in cazul in care valoarea estimata a investitiei este mai mare decit alocarea de la Guvern exista minime sanse sa se mai primeasca suplimentari. "Sa folosim eficient aceste resurse, pentru ca deocamdata acestea sint fondurile. Noi am facut o evaluare la toate scolile, dar s-a mai taiat pe ici colo. Daca gasim surse locale de finantare e bine, caci nu trebuie sa contam pe finantare pina la capat de la Minister", a mai atras atentia Costel Militaru. Acesta a facut precizari si in legatura cu contractele, care trebuie incheiate doar pentru suma alocata. Banii pentru utilitati exista deja la nivelul judetului, directorii fiind sfatuiti sa demareze deja inscrierea pe SEAP, care dureaza 21 de zile, concomitent putind comanda si studiul de fezabilitate. Inspectoratul Scolar ar dori ca lucrarile sa fie finalizate pina la inceperea noului an scolar, in septembrie. (Camelia STANILA)



Scoala fara telefon


In Vrancea inca mai exista o scoala fara telefon: Andreiasu. In era internetului si a vitezei de comunicare, acest lucru pare incredibil, mai ales ca unitatea de invatamint nu este una izolata. Ba chiar este scoala coordonatoare, dupa cum a precizat chiar inspectorul general adjunct Emil Onea. Acesta a apostrofat-o pe directoare, in sedinta de lucru de miercuri, pentru ca nu si-a asumat responsabilitatea functiei si nu s-a preocupat sa rezolve aceasta problema. "Exista o scoala in judet, intr-o localitate unde se face multa politica, dar care nu are telefon. Este o scoala de centru, nu una izolata, in virf de munte. Nu se poate asa ceva. Noi cerem o buna comunicare, cerem adrese de e-mail ca sa corespondam mai usor, pe cind la Andreiasu nu exista telefon. Nu cred ca directorul chiar nu are niciun cuvint de spus. Sa ne luam raspunderea in serios, sa nu spunem doar ca primarul e de vina. Pentru o asemenea problema se gasesc solutii", a spus nemultumit Emil Onea, in cadrul sedintei cu directorii de miercuri. Adjunctul ISJ s-a aratat nemultumit si de faptul ca managerii prefera tot vechile metode de comunicare, desi internetul de care multe scoli beneficiaza este mult mai comod. Aceasta in conditiile in care adresele trimise prin e-mail de ISJ nu sint verificate decit la citeva zile sau chiar saptamini, trebuind dublate mereu prin faxuri sau telefoane. (C. STANILA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.