Educație

Banchetul de absolvire ii usuca de bani pe parinti

Ziarul de Vrancea
9 mai 2005 881 vizualizări
Cheltuielile de sfirsit de an scolar pentru elevii de clasa a VIII-a si a XII-a produc adevarate "gauri" in buzunarele parintilor. Intreaga "sindrofie" poate ajunge pina la cinci milioane de lei.


Parintii platesc din greu pentru distractia copiilor


Banchetul de sfirsit de an pentru elevii din ani terminali, fie ca se desfasoara in clasa la scoli sau licee, fie ca are loc in hotel la statiuni cu pretentii, pune la incercare situatia financiara a parintilor. Pe linga grijile sesiunilor de examene, de capacitate sau de bacalaureat, acestia trebuie sa suporte, cu bani grei, si distractia de absolvire a copiilor. Multe din liceele focsanene au decis deja unde vor sarbatori terminarea liceului. Elevii recunosc ca-i supun pe parinti la cheltuieli serioase, insa spun ca festivitatea de absolvire se intimpla doar o data in viata si trebuie sa fie la inaltime. Liceele cu pretentii din Focsani au ales destinatii mai scumpe, care-i "obliga" pe elevi sa-si cumpere toalete deosebite si chiar sa foloseasca pentru deplasare masina parintilor. "Fitele sint permise macar acum, cind vrem sa incheiem clasa a XII-a cu «stil». Mi-am luat un costum nou, pantofi si, daca mai primesc bani de la parinti, probabil si un parfum original. La banchet voi lua masina mamei, pentru ca merg cu prietena si vreau sa fie totul perfect. Distractia este garantata", ne-a dezvaluit Eduard Matei, elev in clasa a XII-a.

De la munte pina la mare

Parintii trebuie sa scoata din buzunar pentru deplasarea copiilor intre 1 milion, in cazul in care banchetul se desfasoara intr-o locatie modesta, si aproape 2,5 milioane de lei pentru locatii mai selecte, in statiuni la mare sau munte. "Colegiul National "Al. I. Cuza" a hotarit, in urma unui consiliu al profesorilor si al reprezentantilor elevilor, ca banchetul de sfirsit de clasa a XII-a sa se faca la mare, in statiunea Mamaia, la un hotel de doua stele. Peste 60% dintre elevi si-au manifestat un interes deosebit pentru a petrece acest moment in afara judetului si, din mai multe oferte, am ales litoralul. Doua nopti de cazare, masa festiva si transportul ajung la putin peste doua milioane de lei. Dar este ultima petrecere a copiilor ca liceeni si merita ", ne-a spus profesorul Marius Poll, director la Colegiul "Cuza". Daca liceele cu pretentii, precum "Cuza" sau "Unirea" au ales locatii putin mai scumpe cum ar fi litoralul sau Valea Prahovei, grupurile scolare nu se lasa mai prejos si promit elevilor din anul terminal distractie, chiar daca la un pret mai scazut. Este si cazul Grupului Scolar Agricol care va organiza petrecerea claselor a XII-a cu doar 1 milion de lei, in statiunea Tusnad, in judetul Harghita. Cei cu bani mai putini au de ales si intre statiuni ca Slanic Moldova, Durau, Vatra Dornei, Sovata sau Izvorul Muresului.

Banchet in rate

Pe linga biletul pentru banchet, parintii trebuie sa raspunda si pretentiilor cu privire la costumatia copiilor. Daca pentru baieti alegerea este ceva mai simpla, un costum rezolvind problema, fetele sint in fata unei adevarate dileme. Rochia, pantofii, machiajul, parfumul, neaparat de firma, si coafura pot subtia considerabil veniturile parintilor. Toate aceste cheltuieli pot ajunge pina la cinci milioane de lei, salariul pe o luna al unuia dintre parinti. Pentru a iesi din impas, unii parinti au ales sa achite banchetul copiilor lor esalonat. "Ni s-a dat posibilitatea de a plati un avans pentru distractia copiilor la sfirsit de liceu. Nu ne permitem sa dam toti banii o data, atit pentru seara de distractie, cit si pentru toaleta si celelalte accesorii. Eu am o fata si cred ca voi scoate din buzunar aproape patru milioane de lei pentru o seara. Dar ea va ramine cu amintirea acestei seri si trebuie sa se simta bine, asa ca incerc sa-i fac pe plac", ne-a spus Maria Gugonea, mama unei viitoare absolvente de la Grupul Scolar de Transporturi Auto. Pe parcursul anului scolar, multi liceeni au depus lunar sau cind au putut alocatia sau banii de buzunar intr-un cont special, pe care-l vor folosi cu ocazia balului de absolvire.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.