Educație

Frigul intra in scoli... pe geam

Camelia Stănilă
19 ian 2008 889 vizualizări
Inspectorul general Iordache Bostan s-a aratat nemultumit ca in unele scoli nu e destul de cald u acesta a spus ca a gasit geamuri neinchise sau cu sticla taiata strimb u dupa elevii de la Teoretic Odobesti, si liceenii de la Panciu s-au plins din cauza frigului din clase

Inspectoriul general Iordache Bostan s-a aratat nemultumit in fata directorilor de scoli, pe unii acuzindu-i si ca nu sint buni gospodari in conditiile in care in salile de clasa nu e suficienta caldura. Desi probleme legate de agentul termic insuficient au aparut indeosebi acolo un scoala era conectata la centrala orasului, seful Inspectoratului Scolar a atras atentia ca a gasit in unele unitati si geamuri neinchise sau cu sticla taiata strimb, astfel ca gerul de afara a patruns si in clase. "Daca agentul termic furnizat de la centrala orasului nu acopera necesarul, verificati daca sint bine inchise geamurile. De multe ori sticla nu e taiata cum trebuie, ramin 4-5 mm distanta. Bineinteles ca de astfel de lucruri se ocupa administratorul scolii, dar trebuie sa aveti si dvs. in vedere. Remedierea unor astfel de probleme ridica temperatura cu 2-3 grade. Trebuie sa pastram caldura atit cit este, daca sintem gospodari aceasta ajunge la elevi", a atras atentia inspectorul general Iordache Bostan, la sedinta de lucru de joi. Acesta le-a cerut managerlor ca pina la vacanta intersemestriala sa remedieze deficientele, inclusiv cele legate de mobilier sau curatenia din salile de clasa. Asigurarea semnelor distinctive pentru elevi a fost o alta problema ridicata de seful invatamintului vrincean, desi multe din scoli s-au conformat deja acestor prevederi.


Calorifere cam reci si la Liceul Panciu


Dupa elevii de la Liceul Teoretic Odobesti, si liceenii de la Panciu s-au plins ca in zilele geroase din aceasta iarna au cam inghetat in salile de clasa, unde temperaturile au scazut considerabil. Autoritatile odobestene au constatat in aceasta iarna ca centrala liceului nu face fata, si din cauza lemnelor care nu sint uscate. Insa, potrivit informatiilor noastre, si liceenii au avut o contributie la scaderea gradelor din calorifere, inchizindu-le pentru a mai scapa de ore. La Panciu, unitatile de invatamint au asigurat agent termic de la centrala orasului, iar pe linga instalatiile vechi, necuratate, nici programul de furnizare a caldurii nu prea favorizeaza urcarea gradelor Celsius in salile de clasa. Desi acum vremea s-a mai incalzit, unii parinti ne-au reclamat ca la reluarea cursurilor copiii au avut de indurat temperaturi in jurul a 0 grade, preferind de multe ori sa chiuleasca decit sa scrie cu manusi. "Copiii frecventeaza una-doua ore si apoi umbla prin baruri. A fost si o razie a Politiei care a constatat asta. Dar cum pot invata la -1, -2 grade? Se facuse ghetus pe podea. Caloriferele sint legate in retea, unele au pocnit si trebuie scoasa apa. Nu mai bine se sista caldura de la IGO si se montau niste radiatoare ceva? Problemele sint vechi, nu de acum, insa cit sa mai suportam? Tot copiii au de suferit. Ca nu invata, lectiile nu sint predate, li se pun absente...", ne-a reclamat parintele unui elev in clasa a X-a la Liceul "Ioan Slavici" Panciu. Directorul liceului, Vasile Petrache, a recunoscut ca instalatia e colmatata, caloriferele vechi si sudate pe ici colo, pina acum neexistind fonduri pentru inlocuirea lor. Acesta ne-a asigurat insa ca nu e frig in liceu, desi in urma cu o saptamina lucrurile nu au stat chiar asa.


Centrala pe gaze...dar gaze ioc!


Directorul Liceului Panciu ne-a spus ca si programul de furnizare a caldurii nu este corespunzator, pentru a fi cald in scoala de la inceperea cursurilor. "La scoala au reusit sa schimbe 20-30 de calorifere, insa noi n-am avut cum. Trebuie revizuita toata instalatia, la presiune, si nu prea avem cum in plina iarna. Am vorbit cu cei de la Primarie, au venit sa masoare si probabil vor fi inlocuite niste calorifere si cred ca va fi mai bine. Cind va veni gazul in oras vom monta centrala pe care deja o avem, in curtea liceului", ne-a spus directorul Vasile Petrache. Problema este ca alimentarea cu gaze a orasului Panciu este un deziderat de ani buni, si cu toate promisiunile edililor nu se stie daca acest plan va fi dus la indeplinire prin lunile mai-iunie, cum este programat. In aceste conditii ne intrebam de ce s-au cheltuit bani pe o centrala termica, care oricum nu poate fi folosita, si nu s-au cautat alte solutii pentru ca elevii sa nu sufere de frig. Intrebat despre caldura din unitatile de invatamint, primarul orasului Panciu, Ion Petre, ne-a spus ca in atributiile sale nu intra decit asigurarea combustibilului. "Rezervoarele sint pline, combustibil este, slava domnului. Din punctul meu de vedere mi-am facut treaba. Daca orarul de furnizare a caldurii nu se pliaza pe cel al scolii, aceasta este o problema intre director si SCGCL", a spus edilul. Cit despe investitii si schimbarea caloriferelor, Petre a spus doar..."vom vedea". (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.