Educație

Si elevii de la SAM pot sustine testele nationale

Camelia Stănilă
12 ian 2008 856 vizualizări
Sesiunea speciala a testelor nationale va demara peste doar doua saptamini, cu inscrierea elevilor care au absolvit gimnaziul in anii anteriori, inclusiv in anul scolar 2006-2007, si care au absentat sau nu au luat note de trecere la examenele anterioare

Ultima sesiune a acestor examene se desfasoara intre 21 ianuarie - 11 februarie

Potrivit inspectorului general adjunct Emil Onea, ministrul Cristian Adomnitei a dorit sa sublinieze la videoconferinta de joi ca toti elevii care doresc se pot prezenta la acest examen, indiferent daca deja urmeaza cursurile unei scoli de arte si meserii (SAM). "Multi parinti poate nu stiu, dar si elevii care au intrat intimplator la SAM si doresc sa pormoveze aceasta testare o pot face, pentru a accede la liceu. O noutate este faptul ca in aceasta sesiune speciala nu vor mai exista admisi/respinsi, ci se vor da note, indiferent ca e vorba de 3 sau 10, si toate vor intra in repartitie", a explicat inspectorul general adjunct Emil Onea. Si pina acum, elevii care finalizau clasa a IX-a la SAM si sustineau si promovau in vacanta testele nationale, puteau fi inscrisi direct in clasa a X-a la liceu, in limita celor 30 de locuri la clasa. Cum sesiunea speciala a testelor nationale are loc in vacanta intersemestriala, acum si elevii inscrisi intr-a X-a SAM ar avea posibilitatea de a se transfera la liceu, intre semestre, in caz ca vor sa-si incheie studiile cu examenul de bacalaureat. Astfel, daca promoveaza testele nationale, elevii vor putea sari peste anul de completare.

Inscrierile pentru sesiunea speciala de examen se fac intre 21-25 ianuarie, iar prima proba scrisa, la limba si literatura romana, are loc pe 4 februarie. Matematica este programata pe 6 februarie, iar istoria/geografia pe 7 februarie. Rezultatele vor fi afisate pe 9 februarie, zi in care se vor putea depune si contestatii, intre orele 16.00 - 20.00. Rezultatele finale vor fi cunoscute pe 11 februarie. Conform unei note trimise de la Ministerul Educatiei, "in cazul in care se constata diferente mai mari de 1,50 de puncte in plus sau in minus intre nota obtinuta la contestatii, inspectoratele scolare analizeaza situatia in termen de 30 de zile de la terminarea contestatiilor, consultind profesorii evaluatori din ambele comisii - de evaluare si de contestatii. Inspectoratele au dreptul de a decide sanctionarea celor vinovati si obligatia de a instiinta MECT asupra sanctionarilor administrate, pina la data de 1 iunie 2008". Sesiunea speciala se organizeaza dupa vechea metodologie, cu anumite modificari care au fost deja aduse la cunostinta conducerii ISJ, pentru a fi transmise directorilor de scoli si implicit profesorilor diriginti, elevilor si parintilor. Centrul de examen va fi stabilit pina cel tirziu 25 ianuarie, in Vrancea acesta fiind organizat cel mai probabil la Grupul Scolar de Industrie Usoara. Potrivit dispozitiilor MECT, Inspectoratul Scolar trebuie sa asigure cazarea si masa elevilor care vin din alte localitati. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.