Educație

Loja masonică germană din Focşani (1918)

Ziarul de Vrancea
16 nov 2016 1587 vizualizări
Oraşul Unirii, Focşaniul, are o veche tradiţie masonică. Diverse surse istorice atestă prezenţa unor ateliere masonice în urbea de pe Milcov: Loja „Dimitrie Cantemir”-1826 (noua denumire a Lojii „Moldova” înfiinţată la Iaşi în 1747), Loja „Unirea”-întemeiată la 1856 (pentru a susţine propaganda în favoarea Unirii Principatelor) şi reorganizată la 1879, 1882 şi 1921, Loja „Virtutea”-1882

Toate aceste loji se aflau sub obedienţă italiană dovadă în acest sens fiind şi faptul că, în 1885 la Tipografia Unirea, proprietatea lui Alexandru Codreanu din Focşani au fost republicate „Statutele Generale ale Societăţii Franc-Massonilor de Rit Scoţian Antic şi Acceptat” tipărite la Neapole, la 1820. Izvoarele istorice mai amintesc de existenţa la Focşani a Lojii „Drapelul” şi a Lojii „Aurora”-1880, ultima fiind sub obedienţa Marii Loji Naţionale Române şi practicând Ritul Francez. Interesant este faptul că, în timpul Primului Război Mondial în Jud. Putna (Vrancea) a funcţionat, deşi pentru scurt timp, şi un atelier masonic sub obedienţă germană. După înfrângerile suferite de Armata Română în toamna anului 1916, în faţa forţelor inamice, nemţii şi aliaţii lor au cucerit Oltenia, Muntenia şi Dobrogea şi au pătruns în Focşani la 25 decembrie 1916, frontul stabilizându-se apoi în Sudul Moldovei. În teritoriul ocupat a fost instituită administraţia militară a Puterilor Centrale. În acest context, la 25 aprilie 1917 şi-a aprins luminile în Bucureşti Loja Militară „Carmen Sylva pentru Loialitatea Germană” care a primit patenta de funcţionare de la Loja „Zum Totenkopf und Phönix” din  Königsberg şi a ajuns să numere nu mai puţin de 91 de membri (în 1918). Colonelul Ioan. T. Ulic consemnează în istoricul Francmasoneriei Române, întocmit în 1932, că la începutul lui 1918 Atelierul Masonic „Carmen Sylva” din capitala României, ocupată de nemţi, a constituit la Focşani un Triunghi Masonic,  însă fără a pomeni nimic despre existenţa unei loji.

Loja masonică a luat naştere în reşedinţa Judeţului Putna

Dar, conform publicaţiei Bayreuther Bundesblatt (nr. 2-3 din februarie/martie 1918), se pare că, în scurt timp, Triunghiul Masonic amintit s-a dezvoltat, luând naştere în reşedinţa Judeţului Putna (Vrancea) Loja Militară „O Coroană de flori de câmp” (ein Feldkränzchen). Preşedintele lojii, adică Maestrul Venerabil era Respectabilul Frate Rabe, căpitan în Batalionul de Infanterie „Cottbus” III 50 din Focşani. În afară de Maestrul Venerabil care era ofiţer de carieră, se pare că ceilalţi 14 membri francmasoni erau civili care asigurau logistica (aprovizionare, comunicaţii etc.) unităţilor administraţiei militare germane din zona ocupată a Judeţului Putna: Ahrendt-Heinrich, inspector guvernamental (Oppeln; O.-S., Malapanerstr. 8); Berkermann (Duisburg, Manteuffelstr. 16); Bussemeyer-Fritz, director de tramvai (Pyrmont); Gösling-Cl., inspector tehnic (Münster i. Westf., Piusallee 24 I); Heidenhain-Walter, judecător districtual (Strasburg; Westpr.); Hoyer-W., comerciant, (Bremen. Hohenlohestr. 20); Hueg-Hans, funcţionar de birou (Northeim i. H., Am Münster 13, II); Kurzhals-Lothar, comerciant (Wilmersdorf, Uhlandstraße 84); Lämmert-Hermann, comerciant (Köln;Rhein; Pfeilstraße 25-27); Laurenze-Adolf, comerciant la firma Fa. Hitze & Co. (Berlin-Wilmersdorf, Tübinger Str. 2); Lejeune-Louis, pictor (Berlin-Halensee, Küstriner Straße 20); Reichelt-Paul, secretar la Poştă (Ohlau; Schles.); Schnell, diriginte la Poştă (Schildberg; Posen); Schwarzenberger-Arthur, proprietar de tipografie (Beraburg, Wilhelmstr.).
Respectivul atelier simbolic şi-a desfăşurat activitatea în urbea de pe Milcov până în iunie 1918 când membrii săi au fost ataşaţi diverselor formaţiuni militare germane, sistarea activităţii fiind consemnată ceva mai târziu în paginile aceleiaşi publicaţii, Bayreuther Bundesblatt nr. 9-10 din septembrie/octombrie 1918.  Fără doar şi poate că, dispersarea francmasonilor din Loja „O Coroană de flori de câmp” pe la diverse unităţi ale Armatei Germane poate fi pusă în legătură cu aplicarea clauzelor Tratatului de Pace de la Bucureşti (7 mai 1918), încheiat între România şi Puterile Centrale şi în special a prevederilor Protocolalelor Secrete care stipulau că, încă dinainte de a se încheia pacea finală, se permitea Guvernului Român să reinstaureze autoritatea sa civilă în zonele aflate temporar sub administraţia militară a Puterilor Centrale.  Inclusiv rechiziţiile militare pentru Armata Germană urmau a se face de către oficialii civili români. Mai mult, în teritoriile ocupate vremelnic de fostul inamic, urma să se restabilească treptat autoritatea Poliţiei şi Jandarmeriei Române. Atelierul masonic german din Focşani a fost menţionat şi în interesanta conferinţă a lui Claude F. Maurel, „Les loges allemandes de campagne ou feldlogen pendant la Première Guerre Mondiale”, ţinută în templul unei loji de studiu din obedienţa Marii Loji Regulare a Belgiei (28 mai 2016). Istoria Masoneriei în Vrancea este departe de a fi scrisă.


Bogdan Constantin DOGARU, arhivist


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 2717 zile, 10 ore, 56 minute, 11 secunde
MULTUMIM PENTRU INTERESANTELE INFORMATII SCOASE DINTRE FILELE INGALBENITE ALE ARHIVELOR.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.