Educație

„Și-o sete uriașă stă sufletul să-I rupă…“

Ziarul de Vrancea
2 mai 2016 1516 vizualizări
Seară de poezie creștină dedicată poetului Vasile Voiculescu la Focșani

La 53 de ani de la momentul trecerii la Domnul a poetului Vasile Voiculescu, sub auspiciile Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Asociația Părinți pentru Ora de Religie Vrancea, împreună cu Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu din Focșani, dar și cu Parohiile Sfântul Andrei-Focșani (preot paroh Pasere Lucian) și Gugești III (preot paroh Valentin Mirică), a gândit un eveniment care să evoce atât personalitatea marelui poet, cât și frumusețea versurilor sale creștine. Astfel, înainte de Denia din Sfânta și Marea Marți, 17 copii și tineri de la Atelierul de creație și teatru APOR Vrancea au emoționat auditoriul cu momentul poetic În Gradina Ghetsimani, o selecție de poezii de mare adâncime duhovnicească, scrise de poet în perioada târzie a vieții sale, perioada care a și dat poezia lui religioasă inegalabilă, după cum se arată într-un material publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Născut în județul Buzău, la Pârscov în anul 1884, Vasile Voiculescu a fost medic, scriitor și poet, frumusețea vieții lui fiind îmbogățită de mulțime de fapte bune, pentru care i se spunea „doctorul fără de arginți“. De altfel, s-a scris mult atât despre viața sa, cât și despre profunzimea operei lui literare, pilon esențial al culturii române.

Momentul artistic organizat de APOR Vrancea a fost compus din două părti: pe de o parte, evocarea vieții, iar pe de altă parte, momentul poetic propriu-zis, susținut de copii și tineri de la Atelierul de creație și teatru APOR Vrancea. Argumentul oferit de organizatori a fost acela că un poet creștin de importanța lui Vasile Voiculescu se cuvine să fie comemorat la data trecerii sale la Domnul, cu atât mai mult cu cât această zi este una din zilele Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Dragostea de frumos a copiilor și tinerilor de la Atelierul de creație și teatru APOR Vrancea nu a făcut decât să sublinieze valențele duhovnicești ale poeziei, care deschide inimile la ceas de Sfinte Pătimiri. (Ana-Corina Săcrieru – vicepreședinte APOR Vrancea)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.