Educație

Video!!! Anul IV: Zeci de elevi pregătiţi gratuit la Biserică pentru bac şi "facultăţi grele"

Ziarul de Vrancea
21 mar 2016 6248 vizualizări
în jur de 60 de elevi de clasa a XII-a se pregătesc anul acesta la Biserica Garnizoanei Focşani pentru examenul de bacalaureat u câteva cadre didactice fac voluntariat, singura mulţumire a acestora fiind rezultatele elevilor u dacă iniţial obiectivul era de promovare a examenului de bac, de la an la an pretenţiile au crescut, iar elevii ţintesc note cât mai mari, o şansă în plus să intre la facultăţi de renume

Proiectul "O şansă pentru fiecare", cunoscut pentru pregătirea la biserică a elevilor din ultimul an de liceu, continuă şi în acest an, al patrulea consecutiv. Inimoşii Ionel Vrînceanu, părintele Garnizoanei Focşani şi iniţiatorul proiectului, şi Mihaela Tătaru, fără de care ideea părintelui nu ar fi putut să fie pusă în practică, continuă să se implice în pregătirea, gratuită a liceenilor de clasa a XII-a pentru promovarea examenului de bacalaureat. Aceştia sunt ajutaţi, benevol, de câţiva dascăli dedicaţi profesiei pe care şi-au ales-o şi ale cărei satisfacţii sunt mai presus decât orice premiu financiar. Patru ani au trecut de la debutul proiectului "O şansă pentru fiecare", iar dacă la început numărul elevilor care călcau săptămână de săptămână pragul micuţei biserici de pe Bulevardul Bucureşti din Focşani era restrâns, acum a fost nevoie de împărţirea elevilor în mai multe grupe pentru a se putea lucra cu aceştia.
 

"La clasă nu înţelegeam foarte bine informaţiile care se predau"
 

La ora actuală în jur de 60 de elevi sunt implicaţi în acest poiect. După un program bine stabilit, elevii de la mai multe licee din municipiu se întâlnesc cu profesori de matematică, limba română, biologie, geografie şi istorie pentru a-şi lămuri neclarităţile. "Am aflat de locul acesta de la o colegă de clasă a cărei verişoară a fost anul trecut la pregătire şi ne-a informat şi pe noi de această posibilitate. Am decis să vin pentru că la clasă nu înţelegeam foarte bine informaţiile care se predau, plus că aici am fost luaţi de la zero cu absolut tot şi e mult mai bine. Modul de predare este mai pe înţelesul nostru. La clasă se fac mai mult comentarii fără să ni se explice în detaliu”, spune Ana Mirela Frangu, elevă a Liceului Pedagogic. Cuzistul Florin Toader mărturiseşte că vine în fiecare săptămână cu mare plăcere la biserică, unde s-a format un colectiv foarte frumos. „Spre deosebire de şcoală, unde sunt mai multe ore cumulate, aici se lucrează două ore strict pentru ceea ce ne trebuie nouă: pentru bac, pentru admitere. Am luat decizia de a veni aici pentru că îmi doresc să fiu foarte bine pregătit indiferent de ce subiect voi avea la bac. Îmi doresc să iau o notă cât mai mare la bac şi sa intru la Academia de Poliţie", spune Florin Toader, un alt licean care vine la pregătire.
 

Mai mult decât o lecţie obişnuită
 

Odată cu creşterea numărului de elevi care frecventează micuţa biserică pentru orele de pregătire au crescut atât nivelul acestora de pregătire cât şi pretenţiile faţă de ei înşişi. Astfel, se constată o schimbare de mentalitate a elevilor care nu vin doar pentru a obţine o notă de trecere, ci vin pentru a obţine la examen note foarte mari, o şansă în plus să intre la facultăţi de renume. "Am aflat de acest loc în vară de la doamna Tătaru, am vorbit cu dumneai şi am venit. Aş fi vrut să cunosc şi alte perspective, să văd cum evoluează lumea şi am decis să interacţionez cu alţi oameni. Mă simţeam puţin nesigură, iar de când vin aici mi s-a insuflat o anumită motivaţie, încredere şi îmi place foarte mult interacţiunea dintre colegi, este altceva decât ceea ce am eu la clasă. Locul este deosebit. Aveam nevoie de mai mult decât o lecţie obişnuită, iar aici am găsit ceea ce căutam," spune Maria Cosmina Ochean, elevă a Colegiului Naţional „Cuza”.  Un atu al pregătirii la biserică îl constituie lipsa presiunii notei. "Vin aici cu mare drag. De ce vin? Pentru că în clasă se face totul pe colectiv, iar aici pot să mă verific pe mine însămi. Aici nu suntem constrânşi de note şi poţi să spui ce gândeşti. Şi locul este deosebit, ne oferă o anumită linişte sufletească”, spune Crina Madalina Modoran, elevă a Colegiului Naţional „Unirea”.
 

S-au adus unii pe alţii
 

Cinci profesori de discipline diferite fac voluntariat în acest proiect, singura recompensă a acestora fiind rezultatele elevilor de la final. Veterane sunt profesoara Gherghina Felea – profesor de matematică şi Constanţa Giurcan – profesor de istorie, care sunt în proiect de la debutul acestuia în urmă cu patru ani. Pentru al treilea an consecutiv pregăteşte elevii la geografie profesoara Aneta Popa, iar de doi ani profesoara Elena Manole lucrează împreună cu liceenii pentru a desluşi tainele limbii române. Tuturor acestora li se adaugă profesoara de biologie Anca Balosin, cooptată în proiect anul acesta. "Atmosfera este diferită faţă de o sală de clasă. Este o atmosferă relaxată, familiară, iar pe de altă parte, nefiind în niciun fel presaţi de materie, de programă, de catalog, ei vin aici pentru a-şi lămuri nişte probleme, nişte dileme pentru a lucra sistematic pentru anumite elemente, anumite  exerciţii de la examen. E o schimbare la nivelul generaţiilor, aşa că acum copiii nu mai sunt interesaţi de o notă minimă pentru a promova un examen, ci vor o notă cât mai mare. Este interesantă această abordare, cum interesant este şi faptul că ei s-au adus unii pe alţii. Cei mai mulţi dintre ei vor susţine examen de admitere la facultăţi grele iar pe lângă pregătirea pentru acest examen doresc şi note maxime la bacalaureat", a precizat profesoara de limba română Elena Manole.

Pregătire precedată de momente de rugăciune


"Aici nu suntem constrânşi de note şi poţi să spui ce gândeşti. Şi locul este deosebit, ne oferă o anumită linişte sufletească”, spun elevii care se pregătesc la biserică

   
Părintele Ionel Vrîncianu spune că în biserică este un loc potrivit pentru ca tinerii să-şi aşeze cunoştinţele pentru examenele vieţii

Orele de pregătire se realizează după un program strict: luni – matematică, marţi şi sâmbătă - limba română, miercuri - geografie, joi - istorie, vineri - biologie, după ce au primit binecuvintare de la preotul militar Ionel Vrînceanu, cel care slujeşte în Biserica cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. "Nu ştiam dacă vom avea un număr la fel de mare de copii cum am avut în anii anteriori. Numai la limba română avem peste 40 de elevi iar nivelul de abordare este foarte ridicat pentru că o parte dintre ei sunt foarte bine pregătiţi. Avem şi tineri care nu au reuşit să asimileze cunoştintele necesare pentru promovarea bacalaureatului şi atunci lucrăm şi cu ei. Aşa că elevii au fost împărţiţi în două grupe şi se lucrează separat. Ne bucurăm că lucrăm cu asemenea tineri frumoşi şi dornici de note mari. E o perioadă grea şi importantă din viaţa lor şi este bine că au şi această oportunitate ca într-o biserică cu o atmosferă caldă ei să-şi aşeze cunoştinţele,” spune părintele Ionel Vrîncianu. Proiectul prin care elevii de clasa a XII-a sunt pregătiţi la biserică este sprijinit de Fundaţia „Capela Militară Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, care are aproximativ 600 de membri cotizanţi din rândurile cadrelor militare din Garnizoana Focşani.

Numărul notelor maxime, în creştere

Că elevii tratează cu maximă seriozitate pregătirea la biserică o arată rezultatele elevilor care se pregătesc aici. Dacă în primul an al derulării proiectului a fost obţinută o singură notă de 10 la examenul de bacalaureat, numărul notelor maxime a crescut în anul următor până la patru, iar anul trecut la opt.

 „Ideea a fost în primul an să avem copii din minim două licee, cu materii comune pentru că numărul era mic. Copiilor le era teamă şi mai ales că era un proiect nou în Focşani. Acum copiii sunt mai curajoşi, după ce au văzut rezultatele. Faptul că au venit copii de la mai multe licee a condus la creşterea calităţii. Ni s-au alăturat şi alte cadre didactice care sper să aibă aceleaşi rezultate ca cele care au venit  an de an la biserică. Sper ca şi anul acesta să am rezultate foarte bune pentru că eu sunt foarte mulţumită de facultăţile foarte grele la care au ajuns. Sper să înţeleagă şi cei de la catedră că rezultatele sunt ca urmare a unui tringhi echilateral: studiul la clasă, pregătirea la biserică şi studiul individual. Când cele trei îşi unesc forţele, sunt rezultate foarte bune”, ne-a spus Mihaela Tătaru, voluntar în cadrul proiectului.

Promisiune a unui fost elev, în prezent student la matematică

Foştii beneficiari ai pregătirii la biserică au decis să se implice în viitor în proiectul care i-a ajutat cândva. Astfel, Radu Gabriel Ciocan a realizat şi lansat un site dedicat pregătirii la biserică, http://ospf.ro, din care cei care-l accesează pot afla povestea de început a proiectului. Site-ul urmează să fie îmbogăţit în perioada următoare cu diverse informaţii legate de proiect. Un alt fost beneficiar al pregătirii la biserică, Alexandru Tănasă, absolvent al Colegiului „Al. I. Cuza”, în prezent student la Matematică în Iaşi, admis al patrulea pe listă în 2015,  şi-a reînnoit, de curând, promisiunea că se va întoarce la absolvirea facultăţii la Focşani pentru a se ocupa de elevii care se pregătesc la biserică. Ziarul nostru va urmări acest proiect şi vă va ţine la curent. (M. VLĂDESCU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
jan, acum 2957 zile, 18 ore, 11 minute, 41 secunde
Felicitari profesorilor si preotului.Este printre putinii preoti cu har din acest oras.
cetateanu', acum 2957 zile, 20 ore, 42 minute, 9 secunde
Felicitari tuturor oamenilor cu inima mare si apropiere de Dumnezeu pentru aceasta initiativa.
jil, acum 2957 zile, 21 ore, 37 minute, 54 secunde
Felicitari preotului, profesorilor si copiilor.Se intampla si lucruri bune ...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.