Educație

Cum se vor acorda tichete sociale pentru preşcolari şi ce copii au fost omişi din lege!

Ziarul de Vrancea
3 feb 2016 2568 vizualizări
Până pe 10 februarie, primăriile trebuie să realizeze situaţii cu preşcolarii care trebuie să primească tichete sociale de grădiniţă.Programul “Fiecare copil în grădiniţă” se aplică din 15 februarie 2016.In Vrancea se estimează că 2.800 de copii ar fi beneficiarii programului, jumătate dintre aceştia fiind la Slobozia Bradului

Oficiali ai Prefecturii, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea şi Asociaţiei OvidiuRo s-au întâlnit miercuri cu primarii şi cu directorii de şcoli, pentru a discuta despre modul de aplicare al Legii nr. 248/2015, prin care se urmăreşte încurajarea înscrierii de la grădiniţe prin acordarea unor tichete de sociale de grădiniţă (TSG), în valoare de 50 lei pentru fiecare copil. Întâlnirea a fost urmată de încă una, la Inspectoratul Şcolar, între reprezentanţii OvidiuRo şi directorii de grădiniţe şi şcoli în care aceştia din urmă au aflat detalii despre modul de aplicare a acestei legi. Cu tichetele sociale ce vor fi acordate părinţilor  se pot achiziţiona alimente sau rechizite, fiind interzisă cumpărarea de băuturi alcoolice sau ţigări. Primăriile trebuie să selecteze beneficiarii acestei legi până pe 10 februarie 2016. Condiţiile impuse de lege prevăd ca preşcolarii să aibă între 3 ani şi 6 ani, venitul lunar pe membru de familie să fie de până la 284 lei şi, desigur, să vină la grădiniţă, după un pontaj ce va fi realizat zilnic de cadrele didactice.

Cine nu primeşte?

Primăriile trebuie să selecteze beneficiarii până pe 10 februarie

Legea nu acoperă două situaţii: ale copiilor care nu au certificate de naştere şi ale copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate, care au fost lăsaţi fără documente în grija bunicilor sau a altor rude. Reprezentanţii Asociaţiei OvidiuRo au cerut primăriilor să întocmească situaţii cu aceşti copiii pentru că asociaţia va încerca să plătească din fondurile proprii tichetele acestora. Sistemul de lucru prevede ca şcolile să facă în ultima zi lucrătoare a lunii o situaţie centralizatoare cu copiii şi absenţele, iar datele se încarcă pe o platformă gestionată de Ministerul Educaţiei. Până pe data de 5 a lunii următoare datele trebuie să ajungă la primării, iar până pe 15 ale lunii tichetele trebuie să fie distribuite beneficiarilor. Beneficiarii de venit minim garantat şi ai alocaţiilor pentru susţinerea familiei sunt incluşi automat ca beneficiari ai Legii 248/2015.

Prezenţa obligatorie din 15 februarie 2016

Directorii de grădiniţe şi şcoli au aflat, astfel, că Legea nr. 248/2015 se aplică începând cu data de 15 februarie 2016, autorităţile locale fiind nevoite să găsească rapid soluţii pentru comunităţile în care predomină sărăcia. “Vrem să începem imediat pentru a putea îmbunătăţi procedura până la 1 septembrie 2016, când începe anul şcolar următor. Rata abandonului şcolar în România este în prezent de 18,5%, iar noi dorim, prin aplicarea acestei legi, să oferim şansa copiilor din familii sărace să înceapă cu dreptul şcoala”, a precizat Larisa Dumitru, reprezentanta Asociaţiei OvidiuRo. Aceasta a sugerat directorilor de şcoli să implice şi părinţii prin organizarea Zilei Părinţilor, de exemplu, dar mai ales autorităţile locale. “Proiectul pilot pe care noi l-am desfăşurat timp de 5 ani, “Fiecare copil în grădiniţă”, a fost un succes şi ca urmare a implicării autorităţilor locale care au sprijinit financiar copiii din familii sărace prin acordarea de rechizite şi haine. Legea nu prevede decât acordarea tichetului de 50 lei. Rugămintea noastră este să convingeţi comunităţile locale să aprijine această lege”, amai perecizat reprezentanta Asociaţiei OvidiuRo.

2.800 de potenţiali beneficiari, jumătate la Slobozia Bradului

Proiectul pilot al Asociaţiei OvidiuRo, “Fiecare copil în grădiniţă”, a fost derulat în Vrancea la Tîmboieşti, fiind lansat în anul 2014. “După o analiză foarte amănunţită am stabilit că vom continua acest proiect pentru că a fost un real succes”,  a spus, la întâlnirea de ieri, primarul comunei Tîmboieşti, Daniela Mihalcea. Probleme vor apărea însă în comunele cu populaţie numeroasă de etnie romă, unde predomină sărăcia, iar avalanşa de solicitări, prin aplicarea acestei legi, ar putea crea probleme autorităţilor. De altfel, primarul din Slobozia Bradului a spus că nu dispune de spaţiu pentru a extinde grădiniţa. “Am indentificat 1.300 de copii şi am spaţiu de grădiniţă pentru 80 de locuri. Am închis centrul de zi pentru a-l folosi ca grădiniţă. Din 2008 ne-am bătut pentru o grădiniţă cu opt săli de clasă şi o şcoală. Sunt 216 copii dintr-un sat care nu au fost la grădiniţă. La Ministerul Educaţiei te ţin pe la uşă ca ultimul milog, chiar dacă eşti primar. La Ministerul Dezvoltării am depus proiect în fiecare an şi nu am primit niciodată răspuns”, a spus primarul Valerică Zamfirescu. La rândul său, Stancu Bălescu, primarul din Băleşti, a afirmat că problema nu este cu copiii, ci cu părinţii, “care îi folosesc pentru a trăi”. La nivel naţional Ministerul Muncii a estimat că sunt 111.000 copii eligibili, iar la nivelul judeţului Vrancea în jur de 2.800. (M. VLĂDESCU, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.