Educație

Mica Unire în şcoli și grădinițe

Ziarul de Vrancea
25 ian 2016 2418 vizualizări

Elevii şcolilor din judeţ au marcat Mica Unire prin activităţi menite să scoată în evidenţă importanţa acestei zile


Personalitatea domnitorului Cuza, evocată la Jitia

Elevii Şcolii Jitia au evocat personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, evidenţiind tenacitatea acestuia şi a oamenilor politici ai vremii care au ştiut să întoarcă deciziile luate de marile puteri europene, în favoarea românilor. Activităţile, care au constat în scenete, un concurs şi prinderea în Hora Unirii, s-au desfăşurat la şcoală, în prezenţa cadrelor didactice şi a autorităţilor locale, cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. „Celor care au ştiut să întoarcă deciziile marilor puteri europene în favoarea romanilor se cuvine să le păstrăm vie memoria, noi şi generaţiile viitoare!”, spune profesorul de istorie Sorin Pantelimon. (M. V.)

„În Unire stă puterea” la Rugineşti

Elevii clasei a VI-a a Şcolii Gimnaziale Rugineşti au marcat Ziua de 24 ianuarie printr-un program artistic, coordonat de profesoara Claudia Adăscăliţei. Elevii au aflat astfel, semnificaţia acestei zile şi şi-au valorificat potenţialul creativ prin punerea în scenă a piesei de teatru ”În Unire stă puterea”, activităţile încheindu-se cu Hora Unirii. „Rolul acestei manifestări a constat în conştientizarea de către elevi a importanţei Unirii Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, care a reprezentat actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române. Ca români avem datoria să ne onorăm înaintaşii, să ne iubim ţara şi neamul”, spune profesoara Claudia Adăscăliţei. (M. V.)

„Primii paşi către Mica Unire”

La Liceul „G.G. Longinescu” Focşani, elevii au aflat despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie 1859, zi ce a reprezentat împlinirea unui deziderat formulat încă din timpul Revoluţiei de la 1848. Elevii clasei a IX-a B au realizat o prezentare PowerPoint cu titlul „Primii paşi către Mica Unire”, vorbindu-se despre războiul Crimeii, Comitetul Central al Unirii, Convenţia de la Paris, Divanurile Ad-Hoc de la 1857 şi rezoluţia comună adoptată de cele două Principate. Au fost trecute în revistă nume reprezentative din istorie precum Gheorghe Bibescu, Mihail Sturdza şi Mihail Kogălniceanu – cel care l-a propus pe liderul unionist moldovean, colonelul Al. I. Cuza, ca domnitor al Moldovei şi Munteniei. Reperele istorico-educative ale activităţii au fost fixate prin rezolvarea unui rebus realizat de elevi. Organizatorii – clasele a IX-a B şi a X-a B – şi-au propus o activitate interactivă, astfel încât, spre final, au adresat întrebări, pentru a testa interesul şi atenţia celor prezenţi. Răspunsurile corecte au fost răsplătite cu steguleţe, iar la sfârşit elevii s-au prins în Hora Unirii.

Spectacol „Ţara Vrancei” la Adjud

Şi la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărăşeşti au fost organizate activităţi care au marcat Unirea de la 24 ianuarie 1859. Elevi ai claselor de gimnaziu şi de liceu au prezentat scenete şi alocuţiuni pe tema istorică a Unirii Principatelor. Elevii au pus în scenă chiar şi discursul lui Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Cuza ca Domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 şi au dat citire unor informaţii inedite cu privire la unirea celor două Principate. Şi la Adjud s-a marcat momentul, printr-un spectacol al Ansanmblului “Ţara Vrancei” la Casa de Cultură “Tudor Vornicu”.

Expoziţie la Casa de Cultură Focşani

Casa de Cultura a Sindicatelor “Leopoldina Bălănuţă” Focşani a deschis, până pe 31 ianuarie 2016, o expoziţie documentară intitulată "Unirea face Puterea" care cuprinde momente premergătoare actului Unirii de la 1859, contribuţii ale pesonalităţilor focşănene la realizarea Unirii Ţărilor Române şi ecouri internaţionale privind actul Unirii, reflectate în presa vremii.

Unirea şi preşcolarii de la Grădi 15

Aniversarea a 157 de ani de la Unirea lui Cuza a fost aniversată şi la Grădiniţa nr. 15 din Focşani de preşcolarii de la Grupa Mare B. Din serbarea celor mici nu au lipsit o paradă militară, un colaj de cântece şi poezii patriotice şi Hora Unirii. După serbare, cei mici au mâncat din „tortul tematic”, după cum au transmis educatoarele Claudia Lacramioara Apostol și Georgiana Gina Bosoi, mândre de cei mici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.