Educație

"Noi suntem Jitia!" a câştigat finanţare de 5 mii euro

Ziarul de Vrancea
21 ian 2016 388 vizualizări
Proiectul Şcolii din comuna Jitia are în vedere desfăşurarea unor activităţi ce au drept scop păstrarea tradiţiilor zonei

Proiectul Şcolii Jitia, depus spre finanţare în competiţia “Idei în Ţara lui Andrei”, se află printre câştigători. Finanţatorii, Petrom şi Fundaţia PACT, au anunţat proiectele câştigătoare la fiecare categorie, printre cele cinci care vor primi finanţare la categoria “până în 5.000 euro”, aflându-se, pe poziţia a treia, şi proiectul “Şi noi suntem Jitia!”. Iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie Sorin Pantelimon, care are şi un blog prin care susţine şi promovează comuna natală de pe valea Rîmnicului, a mulţumit tuturor celor care au votat proiectul care va conduce, în opinia sa, la menţinerea tradiţiilor în zonă. “În numele echipei de proiect vă mulţumesc tuturor celor care aţi votat, ne-aţi încurajat şi aţi fost alături de noi. Dacă vom merge înainte împreună, succesul va veni de la sine !!!”, spune profesorul. “Noi suntem Jitia!” este un proiect ce vizează înfiinţarea unui muzeu al locului şi dezvoltarea cercului tradiţional ce funcţionează pe lângă unitatea de învăţământ.

Ce propune proiectul?

Proiectul a putut fi votat pe www.taraluiandrei.ro până pe 18 decembrie 2015, dată după care un juriu de specialişti a acordat puncte, realizând un clasament ce a fost făcut publice zilele trecute. Cum punctajul obţinut de proiectul jitienilor a fost mare, acesta a câştigat finanţarea. “Jitia este o comună de munte din curbura Carpaţilor, aşezată într-o zonă de interferenţă a culturilor celor trei provincii istorice româneşti. Dezvoltăm un centru de resurse tradiţonale, cu ateliere practice şi un mini-muzeu cu foto, obiecte, mărturii ale trecutului Jitiei. În cadrul şcolii îşi desfăşoară activitatea Ansamblul Chindia în care sunt peste 30 de şcolari, iar la nivel de comună Ansamblul Brâul de la Jitia, înfiinţat din 1955 şi care a dus faimă brâului în ţară şi în lumea întreagă, format până de curând majoritar din adulţi, acum dorindu-se o întinerire. Prin proiect vom da un avânt practic „Cercului de creaţie tradiţională – Zestrea Satului” ce există de 3 luni în cadrul Şcolii Gimnaziale Jitia şi aflat în faza de organizare, cu rolul de a atrage cât mai mulţi copii care doresc să sprijine comunitatea şi să creem o punte între generaţii prin aducerea laolaltă a meşterilor populari locali şi elevilor”, se arată în descrierea proiectului.

Tinerii vor fi iniţiaţi în tainele ţesutului

Proiectul prevede, printre activităţile ce vor fi realizate în perioada următoare, confecţionarea de piese ale costumului popular specific zonei, prin iniţierea copiilor în tainele ţesutului, cusutului, împletitului şi croşetatului, confecţionarea de opinci, flori pentru bradul de nuntă sau măşti tradiţionale. Se are în vedere şi lansarea unui blog al proiectului pe care vor fi postate filme şi fotografii despre tradiţiile zonei şi acţiunile proiectului, dar şi organizarea unui târg cu obiecte lucrate manual cu ocazia zilelor comunei şi a Festivalului folcloric “Poiana Negari” care ale loc în fiecare vară la Jitia. Proiectul este gândit să se desfăşoare pe parcursul a 6 luni şi are un grup ţintă format din 60 de copii şi tineri şi 8 adulţi. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.