Educație

Ziua Antarcticii, sărbătorită la Liceul de Artă

Ziarul de Vrancea
9 dec 2015 952 vizualizări
Miercuri, 9 decembrie 2015, la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focşani s-a desfăşurat activitatea „Artele vizuale ca instrument de conştientizare a importanţei conservării şi protecţiei mediului antarctic”.

Acţiunea face parte din programul „Antarctica Day 2015” organizat de către Comisia Naţională pentru Cercetări Antarctice din cadrul Academiei Române, în perioada 26 noiembrie – 24 decembrie 2015.Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea Protocolului privind Protecţia Mediului la Tratatul asupra Antarcticii. A fost o acţiune educativă menită să conştientizeze importanţa conservării şi protecţiei mediului antarctic. "În prima fază, au fost prezentate şi explicate cele 14 articole ale Tratatului Antarctic. S-au discutat posibile subiecte de lucrări specifice artelor vizuale care pot avea un rol important în angajarea tinerei generaţii în protecţia mediului antarctic, deosebit de sensibil în ceea ce priveşte schimbările climatice actuale. Nu se poate vorbi de protecţia mediului fără o cercetare ştiinţifică prealabilă profundă a acelui mediu. Producţiile artistice ale elevilor pot servi ca material documentar pentru lucrări de popularizare în mediul on line, albume, etc", se arată într-un comunicat de presă al organizatilor. Profesorul de geografie Răzvan Săcrieru a evocat în cadrul evenimentului aspecte din viaţa şi activitatea cercetătorului şi exploratorului român dr. ing. Teodor Gheorghe Negoiţă, fondatorul primei staţii româneşti de cercetări în Antarctica, staţia „Law – Racoviţă”. Regretatul cercetător polar, născut la Sascut, a fost un apropiat al vrâncenilor participând în perioada 2005 – 2010 la multe acţiuni de diseminare a rezultatelor cercetărilor antarctice în Focşani sau Mărăşeşti. A publicat de asemenea în revista regională de studii „Milcovia”.  În memoria cercetătorului Teodor Negoiţă, în iunie 2011, a fost organizat la Focşani simpozionul „Centenarul explorării Polului Sud”. Ziua de 9 decembrie  este încărcată de semnificaţii istorice remarcabile: pe 9 decembrie 1994 Teodor Negoiţă a înfiinţat Institutul Român de Cercetări Polare (IRCP), iar pe 9 decembrie 2011 Divizia Antarctică Australiană a Guvernului Australiei a decis ca staţia Law-Racoviţă din Antarctica să fie redenumită Law-Racoviţă-Negoiţă în onoarea cercetătorului român, ca recunoaştere a contribuţiei pe care şi-a adus-o la dezvoltarea ştiinţelor antarctice. Elevii artişti au înţeles dificultatea muncii de cercetare în Antarctica şi modul în care se pot implica în conştientizarea importanţei conservării mediului polar, după cum spune profesorul Răzvan Săcrieru. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.