Educație

80% dintre şcolile vrâncene nu pot proteja copiii în caz de incendiu

Ziarul de Vrancea
10 nov 2015 1423 vizualizări
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea explică situaţia prin faptul că cele mai multe clădiri au fost construite înainte de 1989 şi existau alte norme

Nenorocirea de la clubul bucureştean Colectiv, în urma căreia au murit peste 48 de oameni, scoate de sub preş tot „praful” ascuns în ultimii 25 de ani. Până acum, pare-se, autorităţile nu au ştiut că în cazul unei catastrofe ar trebui să existe această autorizaţie cu privire la protecţia împotriva  incendiilor. Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), în Vrancea sunt numai 30 de şcoli autorizate din cele peste 500. Cristina Duţă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, spune că unităţile de învăţământ au fost construite înainte de 1989 perioadă în care existau alte norme. Procentul de la Vrancea se încadrează într-o situaţie naţională descrisă chiar de premierul interimar Sorin Cîmpeanu: „Din cele 19.000 de şcoli din România, doar 7% au autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor”, a declarat acesta. Potrivit lui Cîmpeanu, la această situaţie s-a ajuns în timp prin faptul că autorizarea nu este nici simplă, nici rapidă şi nici ieftină. Proiectul de autorizare trebuie făcut de către factori atestaţi şi are costuri ce se situează între 10.000 - 15.000 de euro, iar durata de realizare este de până la 12 luni, în funcţie de complexitatea fiecărei clădiri. „A existat şi o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect", a spus Cîmpeanu, întrebat de presa naţională.

“Scenariu de securitate la incendiu”


În urmă cu o lună, reprezentanţii ISU au avertizat directorii de şcoli, în prima şedinţă cu aceştia de la IŞJ, în legătură cu pericolul pe care îl reprezintă neobţinerea, de către şcoli, a autorizaţiei privind  “scenariu de securitate la incendiu”. Colonelul Jenică Lazăr, adjunctul şefului ISU, a prezentat atunci o situaţie potrivit căreia foarte puţine şcoli din judeţ au obţinut această autorizaţie. “În urma verificărilor în 9 licee, 52 de şcoli gimnaziale, 61 de şcoli primare, 110 grădiniţe, CSEI “Elena Domna”, CSEI Măicăneşti, s-au realizat 240 de constatări, din care 35 s-au soluţionat pe loc. Au fost aplicate 163 de sancţiuni, dintre care 24 au fost amenzi, iar restul avertismente. Cele mai grave nereguli constatate se referă la: nesolicitarea avizului de securitate la incendiu, neobţinerea avizului de securitate la incendiu, neverificarea periodică a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor conform normelor în vigoare, neverificarea instalaţiilor de detectare şi de stingere a incendiilor, lipsa asigurării reviziei periodice a centralei termice la termenele prevăzute, inexistenţa sistemelor acustice de alarmare a personalului în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, utilizarea unor instalaţii electrice cu defecţiuni şi neverificarea paratrăsnetelor”, au detaliat cei de la ISU. Potrivit oficialilor de la Pompieri, directorii de şcoli trebuie să reglementeze toate aceste situaţii, în caz contrar reprezentanţii ISU fiind nevoiţi să aplice sancţiuni. Greul pică în sarcina primăriilor, acestea fiind cele care trebuie să suporte costurile obţinerii acestor autorizaţii. Cum resursele financiare sunt insuficiente, copiii sunt puşi în pericol în fiecare zi, în cele mai multe şcoli vrâncene. (A.IVAN, M.VLĂDESCU)


Dezbatere ZdV: Ştiţi dacă şcoala sau grădinița frecventată de copilul dumneavoastră are autorizaţie de securitate la incendiu?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.