Educație

Încep evaluările naţionale. Primii testaţi sunt elevii de clasa a II-a

Ziarul de Vrancea
15 mai 2015 1061 vizualizări
Elevii vor susţine primul test luni, 18 mai, în care sunt vizate competenţele de producere a mesajelor scrise u evaluarea se realizează de învăţătorul de la clasă

Săptămâna viitoare începe evaluarea naţională 2015, primii care vor susţine probele din cadrul acesteia fiind elevii de clasa a II-a. Astfel, pentru elevii de clasa a II-a primul test are loc luni, 18 mai, şi vizează evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise. Marţi, 19 mai, elevii vor susţine al doilea test care vizează competenţele de receptare a mesajelor citite şi al treilea este testul la matematică, ce va fi susţinut pe 20 mai. Fiecare test durează 30 de minute, iar unităţile de învăţământ îşi stabilesc singure ora la care are loc acesta, în funcţie de orarul elevilor, potrivit oficialilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea. “Testul durează 30 de minute şi este dat de învăţătorul de la fiecare clasă, asistat de un cadru didactic din unitatea de învăţământ”, ne-a declarat inspectorul Aurora Lefter, responsabila cu evaluarea naţională pentru clasele a II-a, a IV-a, şi a VI-a la nivel judeţean. Doar pentru elevii de clasa a VI-a IŞJ a stabilit ora 12,00 ca fiind cea la care va avea loc testarea.

Teste după model PISA

În următoarele două săptămâni, elevii de la clasele a IV-a şi a VI-a vor susţine la rândul lor testările naţionale după model PISA. Elevii de clasa a IV-a vor fi testaţi la limba română - pe 26 mai şi la matematică - pe 27 mai, iar cei de-a VI-a la limbă şi comunicare – pe 2 iunie şi matematică şi ştiinţe ale naturii – pe 3 iunie. Durata testului la clasele a IV-a şi a VI-a va fi de 60 minute. Evaluarea se va realiza de doi profesori din unitatea respectivă, iar rezultatele nu se vor trece în catalog. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, evaluarea se face de cadrele didactice din unitatea de învăţământ, la clasele primare, din care unul este învăţătorul clasei. La clasa a VI-a echipa de evaluare la disciplina limbă şi comunicare este formată din două cadre didactice - un profesor de limba română şi unul de limbă modernă, iar la matematică şi ştiinţe echipa de evaluare este formată din trei cadre didactice – un profesor de matematică, unul de fizică şi unul de biologie.  Programul Internaţional pentru Evaluarea Elevilor (PISA) este o evaluare standardizată internaţional la care România participă din anul 2000.

Instruire a preşedinţilor comisiilor de organizare

Inspectoratul Şcolar a realizat joi o simulare tehnică de preluare şi descărcare a subiectelor şi o instruire a preşedinţilor comisiilor de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în care au fost prezentate metodologia, calendarul şi procedurile care se aplică la aceste testări. “Ne bazăm pe experienţa din anul anterior a colegilor noştri şi sperăm că nu vor fi probleme”, ne-a declarat inspectorul Aurora Lefter. Acesta este al doilea an la rând când Ministerul Educaţiei organizează evaluări la nivel naţional, scopul acestora fiind de stabilire a nivelului de cunoştinţe a copiilor înainte să ajungă la Evaluarea Naţională de la sfârşitul clasei a VIII-a. Astfel de testări au avut loc şi în anul 2013, însă doar în câteva şcoli, scopul lor fiind de pilotare. Oficialii MECŞ susţin că pe baza rezultatelor obţinute la testele de evaluare naţională, cadrele didactice trebuie să elaboreze planuri individualizate de învăţare acolo unde este nevoie şi îi informează pe părinţi şi pe elevi despre stadiul formării şi dezvoltării competenţelor evaluate. (Mihaela VLĂDESCU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.