Educație

O grădiniţă şi două şcoli nu vor mai funcţiona din toamnă

Ziarul de Vrancea
15 ian 2015 3000 vizualizări
Cele trei unităţi nu mai au copii care să justifice funcţionarea lor u Inspectoratul Şcolar a aprobat şi numărul de clase ce vor funcţiona din toamnă în învăţământul licel şi profesional

Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea şi-a dat acordul ieri pentru desfiinţarea a trei unităţi de învăţământ începând din anul şcolar 2015-2016. Acestea sunt Grădiniţa Repedea, structură a Şcolii Străoane, Şcoala Primară Pietroasa, comuna Cîmpineanca şi Şcoala Scafari, comuna Străoane. Acestea au avut în ultimii ani un număr tot mai mic de elevi, iar funcţionarea lor nu mai este justificată. “Consiliul Local Străoane a solicitat desfiinţarea Grădiniţei Repedea care funcţiona cu un număr tot mai mic de copii. Şcoala Pietroasa din comuna Cîmpineanca nu mai funcţiona în sediul ei, care se află în reabilitare, iar la Scafari, comuna Vidra, nu mai sunt copii. Acolo unde mai sunt puţini elevi, există posibilitate de asigurare  a transportului către şcolile de centru”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia. O altă unitate de învăţământ, Şcoala Gimnazială Ireşti, va deveni de la 1 septembrie 2015, Şcoala Primară Ireşti. Unitatea nu mai are elevi de gimnaziu, ceea ce a condus la transformarea acesteia în şcoală primară. O altă schimbare ce se va produce din anul şcolar următor este la Adjud, unde Clubul Sportiv Şcolar din localitate, care funcţionează în prezent pe lângă o şcoală gimnazială, va căpăta personalitate juridică.

Învăţământ simultan în localităţile izolate

Consiliul de Administraţie al IŞJ a aprobat reţeaua şcolară pentru anul şcolar 2015-2016, ce înseamnă funcţionarea a 119 unităţi cu personalitate juridică şi 397 de structuri, însumând 516 unităţi şcolare de stat. Vor funcţiona în sistem simultam şcoli din localităţi izolate, de unde elevii nu pot fi transportaţi la şcolile de centru, precum Vrâncioaia, Jitia, Nistoreşti, Paltin, Spulber, Tâmboieşti, Reghiu. În anul şcolar 2015 – 2016 vor fi înfiinţate 115 clase de a IX-a, în care ar trebui să înveţe absolvenţii clasei a VIII-a. 49 clase au fost aprobate pentru învăţământul teoreric şi vocaţional, 50 pentru liceele tehnologice şi 16 clase de învăţământ profesional, cu 8 mai multe decât în anul şcolar prezent. “Sunt mai multe solicitări pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani pentru că se obţine mai uşor o calificare, dar şi pentru că elevii sunt stimulaţi financiar”, ne-a spus şefa IŞJ.

Şcolile profesionale prind teren

Pentru a înfiinţa mai multe clase de învăţământ profesional IŞJ a tăiat 5 clase de la liceele tehnologice. Clasele profesionale vor funcţiona la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focşani – o clasă se va forma pe specializarea brutar-patiser şi o clasă mecanică, la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” o clasă pe specializarea bucătar şi o clasă confecţioner produse textile, la Colegiul Tehnic „Gh. Balş” Adjud – o clasă în specializarea comerciant-vânzător şi o clasă mecanică, la Liceul Tehnologic „Al.I.Cuza” Panciu – confecţionar produse textile, la Liceul Tehnologic Odobeşti – o clasă lucrător în agricultură ecologică, la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” – mecanic şi tinichigiu vopsitor auto, la Liceul „Simion Mehedinţi” Vidra – o clasă operator la producerea semifabricatelor pe bază de lemn/operator fabricarea cherestelei şi o clasă pădurar- silvicultură, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focşani – o clasă operator la maşini cu comandă numerică şi o clasă tinichigiu vopsitor auto şi la Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” Focşani – o clasă tâmplar universal. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.