Educație

Ţăranii tradiţionali de pe Valea Ramnicului, adevăraţi domni ai zilelor noastre

Ziarul de Vrancea
2 ian 2015 1693 vizualizări
Vintileasca e un spaţiu al tradiţiilor şi al utilizării tehnologiei informaţiei în acelaşi timp. În slujba ambelor componente stau oameni simpli, dar dornici de a schimba lumea în bine, păstrând valorile din străbuni, transmiţându-le tinerilor care, la rândul lor, le dăruiesc lumii utilizând noile tehnologii

M-aş referi astăzi la câţiva dintre cei care iubesc tradiţiile şi se pun în slujba lor cu mare drag, chiar dacă asta înseamnă să-şi pună la dispoziţie casa şi timpul pentru a ajuta la filmarea unor momente şi monumente, a mărturisi copiilor în săptămâna”Şcoala Altfel” sau în proiecte închinate poveştilor, tradiţiilor şi obiceiurilor. Aceştia – doar cei pe care-i voi aminti astăzi – sunt Toader şi Ioana Noapteş din satul Neculele, rapsozi , povestitori despre lumea veche, păstrători ai legendelor vintilene. Actori înnăscuţi, sunt foarte convingători şi prezenţa lor rămâne neuitată.


Apostu Stana, membră a grupului de colindătoare bătrâne ale satului

Apostu Stana – membră a grupului de colindătoare bătrâne ale satului, veche membră a echipei de jocuri populare a Căminului Cultural. Ea administrează şi pune la dispoziţie oricând casa-muzeu Anica Tufănoiu pentru filmări sau proiecte şcolare. Se implică în desfăşurarea acestor activităţi, cu emoţie, responsabilitate, face demonstraţii practice: joc popular, strigături, meşteşuguri tradiţionale şi, în prezent, coase cu entuziasm cămăşi, cămăşoaie sau poale pentru nepoţi şi strănepoţi.

Simion şi Ileana Stoian – vechi membri în formaţiile de jocuri populare, cunoscători ai tradiţiilor, obiceiurilor şi oamenilor din zonă. Trecuţi prin grele încercări ale vieţii, nici măcar o clipă nu au stat pe gânduri când a fost nevoie de mărturiile lor despre trecutul plin de sensibilitate, de tragism sau de bucurie al oamenilor de pe aici.



Toader şi Ioana Noapteş sunt consideraţi actori înnăscuţi

Dumitru şi Maria Colniceanu, deţinătorii unei gospodării tradiţionale cu toate elementele ei păstrate cu acurateţe, cu casele şi acareturile fiilor în acelaşi trup de grădină, ca în vremurile apuse.  Şi viaţa lor le-a oferit bucurii, dar şi mari tristeţi, însă casa şi sufletul lor au fost “acolo". Nenea Dumitru şi nenea Simion Stoian sunt, poate, printre ultimii meşteri şindrilari din comună; ei au tăiat şindrila şi au şindrilit apoi casa-muzeu Anica Tufănoiu, făcând stăpânei şi o mare bucurie înainte de trecerea la cele veşnice.

Colniceanu Ilinca din satul Cerbu, Jitia, o colaboratoare cu suflet mare a  Ansamblului DORUL CIOBĂNAŞULUI al Şcolii Vintileasca, povestitoare, dar şi poetă populară talentată, deţinătoarea unui muzeu personal pe care cu mare drag îl pune în slujba activităţilor tinerilor şi copiilor, meşter popular care deţine şi pune în practică reţete miraculoase pentru arsuri sau frumuseţe, ceaiuri vindecătoare.
Am dori ca acesta să fie un modest omagiu pe care noi, cei mai tineri, îl aducem acestor oameni aplecaţi necontenit spre moştenirea străbună şi spre educarea sufletelor fragede. Le urăm sănătate şi mulţi ani fericiţi! (Prof. Stana Georgescu - Vintileasca)

Material apărut în Ediția Veștilor Bune de Anul Nou

Exclusiv print Ediţia Veştilor Bune de Anul Nou: Fapta bună, bogăţia omului!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.