Educație

România pe recepţie! Cinci vrânceni de excepţie şi urările lor de 1 Decembrie

Alina-Elena Vasiliu
1 dec 2014 3847 vizualizări
Pagina „Tineret în (re)acţiune” reprezintă portavocea tinerilor vrânceni care au reprezentat ţara în străinătate.Frumoşi, deştepţi şi talentaţi, aceştia transmit urările lor cu ocazia Zilei Naţionale a României

Dacă tu ai fi România, ce urări ţi-ar plăcea să primeşti de ziua ta? Cu România la purtător, cinci tineri vrânceni au pornit în lume, hotărâţi să nu se dea bătuţi până nu vor demonstra de ce sunt în stare. Aşa că, după ce au purtat mândria judeţului prin ţară, Vlad, Dragoş, Alexandra, Emanuel şi Bogdan au trecut graniţele ca să arate şi mai multe lumii întregi. Au reuşit să câştige aprecierea străinilor pentru România, iar acum gândurile lor se îndreaptă către ţara care le-a plămădit educaţia. Mesajele lor la aniversarea de pe 1 Decembrie reunesc recunoştinţa şi visul pentru mai bine. Sunt doar cinci dintre vrâncenii care, depăşind etapa declaraţiilor idealiste, au făcut într-adevăr ca, în acest an, numele României să strălucească de mândrie şi pe alte meleaguri. Dacă tu ai fi România, cum le-ai răspunde acestor tineri?

„România e în tunel, dar merită lumina!”

Adjudeanul Vlad Munteanu a fost o adevărată revelaţie pentru colegii şi profesorii de la Liceul Teoretic „Emil Botta”, când, anul trecut, a obţinut premiul I laOlimpiada Internaţională de limbă, literatură şi spiritualitate românească, desfăşurată la Oradea. Deşi cu multă muncă în spate, succesul a venit miraculos şi a fost îmbătător. Rezultatul l-a bucurat, dar nu a pus punct aspiraţiilor şi ambiţiei sale. Astfel, Vlad a continuat seria reuşitelor olimpice, iar în septembrie anul acesta a obţinut menţiune la Olimpiada Internaţională „Lectura ca abilitate de viaţă”, de la Constanţa. Pentru performanţa sa, adjudeanul a fost răsplătit, printre altele, cu o vizită de câteva zile la Washington, unde a participat la un curs de leadership. Acum este student la Academia de Studii Economice din Bucureşti, de unde transmite mesajul său pentru România la aniversarea acesteia:
Vlad Munteanu: "Pe 16 noiembrie am fost la Universitate, unde s-au adunat vreo 10.000 de oameni şi am văzut atunci unul din lucrurile pe care i le-aş dori României: să-şi adune toţi „copiii” sub o cauză comună sau mai multe – ştiu că sună clişeic – până în punctul în care toţi să fie fericiţi şi mulţumiţi de locul în care trăiesc, de ceea ce realizează aici. Ştiu că fiecare dintre noi contribuie la ceea ce înseamnă România, fie că trăim aici sau în afară, aşa că i-aş dori României să nu uite de ea, să-şi repare cicatricile, să nu ia prea mult în seamă rolul lor în prezent. Să nu ia în seamă prejudecăţile şi stereotipurile, dar nici să fie surdă la ce se întâmplă în jur, deci să meargă pe un drum nu predestinat, cum ar zice unii că are, ci pe acela care s-o ducă în punctul în care copiii ei să spună că şi-au îndeplinit obiectivul. Pentru că nu mai e mult până la lumină! România încă e în tunel, dar merită lumina aceea."   

„La trecutu-ţi mare, mare viitor!”

În luna martie a acestui an, uniristul Dragoş Caşu se califica, prin rezultatul obţinut la Brăila, la Concursul Internaţional de Neuroştiinţe „Brain Bee” – o competiţie la care participă adolescenţi din toată lumea. Mândru de „ispravă”, tânărul şi-a făcut bagajele, iar în august a plecat din Focşani cu destinaţia Washington, unde s-a desfăşurat concursul. Între toţi elevii şi studenţii participanţi la concurs, veniţi din 22 de ţări de pe toate continentele, Dragoş a reuşit să se claseze pe locul şapte. Pentru această competiţie, băiatul s-a pregătit suplimentar. De notat este că România participă de cinci ani la acest concurs internaţional, iar de trei ori elevii vrânceni au fost cei care au reprezentat ţara la nivel mondial. Dragoş este acum elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Unirea”, iar urarea sa pentru România este optimistă:
Dragoş Caşu: "În această zi de sărbătoare, mândria de a fi român este la fel de intensă ca în zilele când am avut onoarea să fiu mesagerul acestui popor peste mări şi ţări. Dacă toţi cei din generaţia mea vom dărui o părticică din entuziasmul nostru creator pentru bunăstarea acestei naţiuni, cu siguranţă România va avea destinul preconizat de marele poet: „La trecutu-ţi mare, mare viitor!” La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!"

„O Românie cu mai multe posibilităţi”

Pentru Alexandra Lungu, actoria a fost un vis la care abia a îndrăznit să se gândească. Şansa i-a surâs la primul casting la care a participat vreodată şi pe care – minune! – l-a trecut cu brio. Aşa a ajuns să joace în producţia intitulată „Le Meraviglie”, alături de celebra Monica Bellucci. Actriţa italiancă i-a fost aproape şi în mai anul acesta, la Festivalul de Film de la Cannes, unde pelicula în care Alexandra – originară din Negrileşti – are rolul principal a câştigat Marele Premiu al Juriului (Grand Prix). Împreună cu ceilalţi colegi din distribuţie, Alexandra a păşit pe covorul roşu, minunându-se, ea însăşi, de performanţa pe care a reuşit-o. Vrânceanca locuieşte acum în Italia, la Montefiascone, cu părinţii şi cu fratele ei, dar îşi doreşte mult să revină acasă, în ţara căreia îi transmite gândurile ei de 1 Decembrie:
Alexandra Lungu: "Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ziua frumoasei mele ţări, La mulţi ani tuturor românilor de pretutindeni! Să rămânem uniţi şi mândri că suntem români! Vă iubesc, dragii mei români! Iubesc România, dar mi-aş dori să ofere posibilităţi la fel cum oferă Italia. Îmi doresc ca România să-mi fie alături la mai multe succese. Îmi doresc o Românie cu mai multe posibilităţi pentru copii – să nu mai stea pe străzi, şi pentru bătrâni – să nu se mai simtă singuri. O Românie cu mai multe posibilităţi pentru oameni ca părinţii mei, ca să nu mai sufere departe de casă. Suntem foarte mulţi tineri care visăm să avem o viaţă liniştită şi vrem să ne îndeplinim pasiunile într-un mediu sigur."

„Mai multă empatie pentru România”

Emanuel Moisă e student în anul IV la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti, iar vara aceasta i-a adus o experienţă inedită de studiu la Paris. Tânărul a realizat un stagiu de practică pe secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul a trei spitale universitare din Bucureşti. Rezultatele examenului susţinut la finalul practicii i-au adus un loc printre premianţii cu o bursă de studii de o săptămână la Paris. În septembrie, a pornit către capitala franceză, unde, sub coordonarea profesorului dr. Dan Langrois, medic de origine română, a făcut practică în departamentul de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Bichat Claude-Bernard. Emanuel şi colegii săi au văzut tehnicile francezilor de monitorizare a pacienţilor, modul de realizare a analizelor de laborator şi metodele de diagnosticare. Revenit în ţară, tânărul spune că ar putea pune în practică şi în România cunoştinţele dobândite acolo, dacă ar exista personalul şi tehnicile necesare. Adjudeanul îşi doreşte o Românie normală şi îi urează o capacitate mai mare de empatie:
Emanuel Moisă: "României, de 1 Decembrie, îi zic să asculte de câte ori este nevoie primul vers din imnul ţării noastre – „Deşteaptă-te, române!” Şi nu numai să-l asculte, ci să-l înţeleagă şi să facă ceva în acest sens. Îi doresc, nu numai de 1 Decembrie, ci pentru viitor, o mişcare imensă pe care s-o aducă tinerii, o schimbare către prosperitate, cultură şi valorificare a celor pe care îi avem aici. Tinerilor le spun să muncească pentru visul lor, cu multă pasiune şi dăruire, pentru că numai aşa vor reuşi. Iar celor mai în vârstă - să ne susţină, să ne înţeleagă şi să ne sprijine. Vremurile s-au schimbat şi trebuie să ne îndreptăm către ceva nou. Îmi doresc mai multă empatie pentru România, pentru că asta lipseşte mult. Dacă am empatiza mai mult cu problemele celorlalţi şi am ieşi mai mult din tiparele rigide care ne îngrădesc personalitatea şi ne transformă în nişte roboţi, lumea ar fi un loc mai bun. De asemenea, sper ca în România, atunci când se va întâmpla ceva normal, lumea să nu mai fie mirată şi să aibă un prilej de a mai deschide o şampanie. Sper să reuşim să transformăm această ţară într-o ţară în care lucrurile anormale să ne mire, iar cele normale – adică realizarea cu bun-simţ a îndatoririlor fiecăruia dintre noi – să devină o prioritate şi un gest reflex."  

Mai multă atenţie la dorinţele tineretului

La începutul lunii octombrie, Bogdan Alpreotesei a realizat performanţa de a câştiga medalia de aur la Campionatul Mondial de Karate din Polonia, desfăşurat la Dabrowa-Gornica. Tânărul a ocupat locul 1 la kumite tineret (categoria 18-21 de ani), el având doar 17 ani. Bogdan s-a făcut remarcat între cei peste 1.200 de sportivi din 33 de ţări, care au luat parte la Campionatul Mondial şi la Cupa Mondială de karate SKDUN din Polonia. Din palmaresul sportivului, fac parte şi alte performanţe. Astăzi, mesajul lui Bogdan pentru România vorbeşte despre recunoaşterea şi recompensarea victoriilor pe care românii le poartă în numele ţării lor:
Bogdan Alpreotesei: "Ziua Naţională a României este, cu siguranţă, una dintre cele mai importante zile din an. De 1 Decembrie, urez „La mulţi ani!” României şi tuturor românilor. Îmi doresc ca, pe viitor, conducerea ţării să ţină cont şi de dorinţele şi cerinţele tineretului şi să se ofere recompense mai mari sportivilor care reprezintă această ţară peste hotare, pentru că sprijinul României pentru performanţele sportivilor diferă de la an la an." (Material realizat de Alina-Elena VASILIU)


La mulţi ani, România!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
soim, acum 3433 zile, 16 ore, 47 minute, 17 secunde
asemenea tineri ne va scoate cum bine spune Vlad la lumina.Acea lumina care sa ne dea liniste ,speranta, mandrie si respect.in fata lor ne inclinam cu sinceritate! Bravo.!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.