Educație

Moştenire nemţească: Carneţel cu zeci de imagini din Focşaniul şi Vrancea anilor 1917-1918

Sorin Tudose
21 nov 2014 6123 vizualizări
Veniţi pe front, nemţii au vrut să rămână cu o amintire dintr-o ţară mult diferită faţă de Germania, dar de un pitoresc inconfundabil şi au editat un album cu fotografiile făcute u printre aspectele pitoreşti care le-au atras atenţia nemţilor a fost şi pregătirea mămăligii de către un grup de ţigani

În Primul Război Mondial germanii au făcut mii de fotografii în toate zonele aflate sub ocupaţia lor. Aşa cum se ştie, Focşanii au fost şi ei imortalizaţi în zeci de foto-cărţi poştale la fel şi localităţi precum Odobeşti, Dumitreşti, Panciu, Jariştea etc. Pe lângă imaginile de sine stătătoare germanii au făcut şi un carneţel cu circa 60 de imagini din zonele prin care aceştia au ajuns. Un veac mai târziu acestea au început să circule separat, imaginile fiind desprinse din carneţel în funcţie de tematică sau localitate. Până acum se puteau face supoziţii legate de modul de prindere al acestora şi de numărul de ilustrate cu localităţile din actualul judeţ Vrancea, dar în urma cercetărilor în cadrul proiectului focsaniulvechi.ro a fost descoperit carneţelul care cuprinde toate cele aproximativ 60 de imagini.


Un suvenir dintr-o ţară străină

Transport militar la nord vest de Odobeşti

Ţigani pregătind o mămăligă la ceaun

Focşani, piateţa Tribunalului

Vechea statuie a lui Sokurov pe vremea când localitatea se numea Plagineşti (azi Dumbrăveni)

Şcolari din Dumitreşti/transport cherestea în Focşani

Apărut în mai 1918 cu titlul “Fotografii şi desene din campania Armatei a 9-a – România 1917-1918” ineditul album conţine multe imagini cu Focşaniul, Odobeştiul, Râmnicu Sărat, Buzău, Sibiu, Braşov, dar şi cu un grup de ţigani care pregăteau o mămăligă la ceaun. “Imaginile luate aici, în România, departe de scumpa noastră casă reprezintă un suvenir dintr-o ţară străină, cu oamenii săi naivi, cu frumuseţile sale naturale”, se arată în scurta prefaţă a carneţelului (traducerea din germană este una aproximativă n.r.). Aşadar, nemţii au vrut să rămână cu o amintire dintr-o ţară mult diferită din toate punctele de vedere faţă de Germania, dar de un pitoresc inconfundabil.

Romanii, prezentaţi drept cerşetori de ţigări

“Cerşetori romani de tutun”

Suvenirul cuprinde şi câteva desene/caricaturi ale raporturilor dintre germani şi români pe perioada ocupaţiei. Într-una din ilustrate romanii sunt prezentaţi drept cerşetori de tutun. Deşi cetăţenii noştri de acum un veac cam erau “luaţi în balon” documentul este important pentru că surprinde aspecte urbane şi rurale ale acelor ani, aspecte pe care le cunoaştem mai puţin sau chiar deloc. În acest sens, suvenirul este cu atât mai important pentru localităţile mici cuprinse în el şi mai cu seamă pentru zonele rurale. Carneţelul este dispobilil pe http://digital.staatsbibliothek-berlin.de, siteul unei biblioteci germane. Se pare că la acea vremet carneţelul cu imagini a fost comercializat în România deoarece pe el era scris “preţ 2 lei”.(S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
fred, acum 3443 zile, 4 ore, 44 minute, 13 secunde
Localitatea Plainesti
Istoric, acum 3443 zile, 18 ore, 46 minute, 30 secunde
Va rog, corectati in articol: "Sokurov" este de fapt ...Suvorov: http://ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_generalului_Alexandr_Suvorov_din_Dragosloveni
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.