Educație

Şcolile din Vrancea, lipsuri în ghiozdan în prima zi de şcoală!

Ziarul de Vrancea
14 sep 2014 2211 vizualizări
Ca în fiecare an, nu toate şcolile din judeţ sunt pregătite să întampine elevii în prima zi de şcoală.La Nereju, copiii învaţă într-o casă particulară, în vreme ce la Negrileşti guvernul a uitat cand începe şcoala şi a semnat eronat un contract.“Pentru cei de la Ministerul Educaţiei, şcoala începe la 31 decembrie", spune revoltat primarul.Şcoala “Ion Creangă” din satul După Măgura şi Şcoala Bahnele de Jos au fost desfiinţate anul acesta.Din şcoli lipsesc şi manualele pentru elevii de clasa I şi a II-a.Printre lucrurile bune, se numără orele de şah şi de muzică clasică, dar şi pregărirea elevilor cu bani europeni

Noul an şcolar începe astăzi cu plusuri şi minusuri în Vrancea. Autorităţile nu au reuşit să pună la punct toate şcolile, aşa cum au promis, însă aduc cateva premiere. Debutul noului an şcolar readuce în discuţie imposibilitatea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare de către unele unităţi, deşi anual se fac promisiuni că pentru anul viitor vor fi luate măsuri. Lipsa banilor şi puţină voinţă, dar şi lipsa sancţiunilor par să fie motivele pentru care nu se reuşeşte obţinerea documentului de la DSP. Prin urmare, potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea, din cele peste 500 de unităţi de învăţămant din judeţ, numai 164 au autorizaţie sanitară de funcţionare. 188 se află în curs de autorizare, iar 157 au mari probleme în obţinerea avizului. Cauzele sunt diverse: unele au grupurile sanitare în exterior ori au local comun şcoală-grădiniţă, altele se află în proces de reabilitare sau le lipsesc apa curentă şi canalizarea. Deşi un număr însemnat de localităţi au lucrări de reabilitare începute, acestea au fost abandonate de ani buni, iar acolo unde s-a mai lucrat cate ceva autorităţile nu s-au achitat de obligaţii, ceea ce a determinat constructorii să acţioneze în instanţă unităţile. Este cazul Şcolilor Şebăneşti – Corbiţa, Cerbu şi Măgura – comuna Jitia.

Şcoala din casa particulară

Elevii din localitatea Chiricari, comuna Nereju, merg din nou la şcoală astăzi într-o… casă particulară, după ce localul unităţii a ars în urmă cu doi ani. De atunci, se speră că vor fi alocate fonduri pentru a ridica una nouă, dar acestea se lasă aşteptate. Şcoala Sihlea, care funcţionează în fostul castel al familiei poetului Alexandru Sihleanu, are nevoie de un sediu nou. Lucrările de construire a unei noi clădiri s-au oprit în urmă cu şase ani, după turnarea fundaţiei, ceea ce a determinat primăria să depună un proiect pentru atragerea unor fonduri europene. Deşi premierul Ponta a declarat în mai multe randuri că Romania dispune de fonduri europene importante ce trebuie cheltuite într-un an, proiectul a fost respins de autorităţile romane dintr-un motiv hilar: primăria nu a depus la dosar un document din care să reiasă că nu are datorii la… primărie! Asta, deşi Fiscul confirmase plata obligaţiilor la zi.

Probleme şi la şcolile reabilitate cu bani europeni

Elevii din Negrileşti se vor înghesui şi în acest an şcolar într-o clădire cu numai patru clase, în care a funcţionat pană de curand grădiniţa. Sediul şcolii, a cărui construcţie a început în 2011 cu bani europeni, nu a fost finalizat, deşi ar mai fi doar finisajele de realizat. De vină pare să fie MEN, care a greşit la încheierea contractului. Deşi acesta prevedea că lucrările trebuie realizate în 12 luni, data recepţiei a fost trecută 31 decembrie 2014. “MEN a încheiat un contract eronat. Pentru cei de la acest minister şcoala începe la 31 decembrie. Mai sunt lucrări de făcut de doar 700 de milioane de lei vechi, dar din aprilie nu se mai face nimic acolo. Am trimis adrese la MEN şi la Senat, dar nu am primit niciun răspuns. A promis Consiliul Judeţean că va interveni la Ministerul Educaţiei pentru finalizarea lucrărilor”, ne-a declarat primarul comunei Negrileşti, Ion Văsuianu. Firma băcăuană care a caştigat licitaţia ar fi dat în subantrepriză lucrarea unei firme din Ramnicu Sărat, dar fără să-i achite acesteia lucrările realizate. Prin urmare, angajaţii firmei din Rm. Sărat şi-au făcut bagajul şi au plecat în primăvara acestui an, deşi mai aveau de lucru numai o lună de zile pentru ca şcoala să poată fi dată în folosinţă. Noul sediu al Şcolii Negrileşti, cu opt săli de clasă, a costat un 1,4 milioane de lei, din care ar mai fi de realizat 71.000 lei. Tot cu bani europeni ar fi trebuit construite în Vrancea şi 16 grădiniţe, pentru care au fost realizate proiectele tehnice, iar la opt dintre ele au fost făcute inclusiv licitaţiile. Acestea din urmă au fost însă anulate de noua putere politică. Grădiniţe noi erau prevăzute să fie construite cu fonduri europene la Biceştii de Jos – Dumitreşti, Chiricari – Nereju, Paltin, Cîndeşti – Dumbrăveni, Jariştea, Nr.  1 Nereju, Burca – Vidra, Angheleşti – Rugineşti, Slimnic – Tîmboieşti, Nr 2 Adjud, Focşani.

Structuri desfiinţate

Deşi conducerea IŞJ a negat în repetate randuri că anul acesta şcolar nu vor fi unităţi de învăţămant închise, unele şcoli de centru au luat decizia de a desfiinţa unele structuri. Una dintre acestea este Şcoala Vintileasca, care a decis să desfiinţeze două dintre structuri. “Am cerut Consiliului Local să desfiinţăm Şcoala “Ion Creangă” din După Măgura, iar cei patru elevi de aici vor fi preluaţi de un microbuz şcolar care îi va transporta la Şcoala Bahnele. Anul acesta nu va mai fi nici Şcoala Bahnele de Jos, care nu avea sediu şi funcţiona într-o casă particulară. Cei cinci elevi vor fi aduşi la Bahnele”, ne-a spus directorul Şcolii Vintileasca, profesorul Fănel Crucean. Cele două structuri desfiinţate se află în zone greu accesibile, iar uneori iarna nici învăţătorii nu reuşeau să ajungă. În cazul în care microbuzul nu va putea prelua elevii din cauza vremii, Fănel Cruceanu spune că aceştia vor recupera zilele în care nu vor desfăşura ore.

Se caută locuri

Elevii unor unităţi din Focşani vor fi mutaţi anul acesta în alte imobile decat cele în care au învăţat pană în primăvară. Dacă elevii Şcolii “Nicolae Iorga” vor învăţa în continuare în sediul fostei Universităţi Bariţiu, cei ai Şcolii 3 ar putea fi mutaţi din semestrul al II-lea într-unul dintre internatele şcolare, deoarece clădirea ar urma să intre în reabilitare. Mutaţi vor fi şi preşcolarii Grădiniţei 11, cel mai probabil la etajul III al Liceului Pedagogic “Spiru Haret”, imobilul de pe Strada Simion Bărnuţiu fiind deteriorat şi neprezentand siguranţă pentru copii. Şi preşcolarii Grădiniţei 21 vor fi mutaţi în incinta Grădiniţei 16 din Bahne, ca urmare a lucrărilor de reabilitare care vor începe la sediul central. 

Debut de an şcolar fără manuale

Elevii din clasele mici nu vor găsi pe bănci manuale şcolare, deoarece licitaţiile au fost contestate de editurile care au pierdut

Noul an şcolar ar fi trebuit să aducă pe băncile elevilor claselor I şi a II-a manuale noi, atat în format clasic, cat şi digital. Elevii însă nu vor găsi pe bănci niciunul dintre aceaste formate, deoarece licitaţiile organizate de MEN au fost contestate de editurile care au pierdut. Mai mult decat atat, învăţătorilor li s-a atras atenţia că nu au voie să lucreze pe vechile manuale, deoarece au fost modificate programele şcolare. “Nu mai au voie să utilizeze manualele vechi. Există promisiuni că cele noi vor veni în două săptămani, timp în care învăţătorii vor face recapitulări cu elevii”, ne-a declarat inspectorul pentru învăţămant primar Gabriela Oloeriu. Oficialii IŞJ atrag atenţia cadrelor didactice că pot fi acuzate de evaziune fiscală dacă vor comercializa manuale în şcoli. “Trag un semnal de alarmă vizavi de modul de cumpărare a manualelor şcolare. Doar părinţii pot cumpăra manuale, nu cadrele didactice, pentru a nu avea evaziune fiscală. Este una să recomanzi părinţilor un anumit manual sau o anumită bibliografie, şi e alta să le comercializezi în unitate”, transmite inspectorul general adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban.

Bifăm şi plusuri

Noul an şcolar aduce şi cateva proiecte utile elevilor: proiectele POSDRU de pregătire a elevilor, pe bani europeni, pentru examenul de bacalaureat şi pentru evaluarea naţională. Peste 4 mii de elevi vor fi beneficiarii acestora. “Servicii complexe de reintegrare – SCOR” este un alt proiect demarat în acest an şcolar, destinat celor care nu au absolvit învăţămantul obligatoriu, iar prevenirea părăsirii timpurii a şcolii, care se face în cadrul unui alt proiect cu bani europeni, vine în sprijinul a peste 200 de persoane  care sunt reintegrate în educaţia obligatorie. Tot ca un plus pentru noul an şcolar amintim introducerea şahului în opt unităţi şcolare din Vrancea, ca opţional, precum şi introducerea unui alt program, de educaţie muzicală în şcoli. “Vom primi de la Radio Romania Cultural o serie de fişiere cu muzică clasică pe care le vom distribui în şcoli. Profesorii le pot utiliza la orele de muzică sau în pauze. Sunt copii care nu au ascultat niciodată o orchestră, iar oficialii de la Bucureşti au ajuns la concluzia că manelizarea a atins cote alarmante”, ne-a declarat inspectorul pentru arte Doina Collavini. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
vasile, acum 3510 zile, 15 ore, 56 minute, 47 secunde
Inceput de scoala si la Tamboesti,pardon de an ELECTORAL.Discursul d.nei primar MIHALCEA DANA este fara indoiala o mare publicitate in favoarea lui VICTOR PONTA(zeul cel bun) si o mare denigrare la citeste integral
vasile, acum 3510 zile, 17 ore, 17 minute, 8 secunde
Astazi a inceput scoala si la Tamboesti in aplauzele si CAMPANIA ELECTORALA a D.NEI PRIMAR MIHALCEA,o devotata a d.lui PONTA care a reusit si astazi intr-o zi dedicata elevilor sa-si faca campaniei ei citeste integral
Liceul Tehnologic G.G. Longinescu, acum 3510 zile, 20 ore, 11 minute, 54 secunde
Cred si eu ca scolile se duc de rapa daca in Focsani la Liceul Tehnologic G.G. Longinescu la-ti pus pe domnul Danciu care e profesor de educati fizica a venit la noi in scoala sa faca reguli noi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.