Educație

Sindicatele vor scoaterea din sistem a dascălilor uzaţi psihic

Ziarul de Vrancea
21 mai 2014 1582 vizualizări
FSLI vrea pensionarea anticipată a cadrelor didactice uzate psihic şi prelungirea activităţii pensionarilor fără acordul conducerii şcolii

Sindicaliştii din învăţămant au cerut ministrului Educaţiei modificarea condiţiilor de pensionare ale cadrelor didactice. Astfel, în cadrul unei întalniri ce a avut loc luni la Bucureşti între reprezentanţii FSLI şi ministrul Educaţiei, s-a cerut posibilitatea pensionării anticipate în cazul cadrelor didactice care au recomandare medicală, dar fără diminuarea pensiei. De asemenea, s-a mai cerut posibilitatea de a se pensiona anticipat cu 5 ani femeile şi 3 ani bărbaţii, fără diminuarea pensiei, dacă se îndeplinesc condiţiile privind stagiul minim de cotizare. “Vrem să fie modificată legea deoarece sunt colegi care doresc să se pensioneze mai devreme.”, ne-a precizat liderul SLI Vrancea, Emil Tudor. FSLI mai doreşte menţinerea în sistem pană la 3 ani a cadrelor care împlinesc varsta de pensionare fără să fie nevoie de avizul consiliului de administraţie al şcolii. Motivaţia acestei solicitări este dată de un calcul al FSLI potrivit căruia deficitul de personal în învăţămant este în prezent de 5%, iar o estimare a sindicatelor arată că pană în 2020 s-ar ajunge la 20%. Asta deşi reprezentanţii SLI recunosc faptul că la nivelul judeţului Vrancea nu există posturi ocupate de cadre necalificate. De asemenea, printre solicitările pe care le-a făcut FSLI în cadrul întalnirii cu ministrul Remus Pricopie se mai află simplificarea modalităţii de decontare a navetei, renunţarea la finanţarea per elev şi stabilirea unei baze de calcul pentru personalul nedidactic la nivelul salariului minim pe economie, la care să se aplice sporul de vechime. Potrivit liderului SLI Vrancea, ministrul Remus Pricopie nu a dat un răspuns la toate aceste solicitări, dar a promis că va rezolva pozitiv alte cerinţe, printre care: menţinerea la catedră a cadrelor didactice cu studii medii, ca titulare ale sistemului, pană la pensionare, şi după anul 2018, precum şi nedesfiinţarea şcolilor, indiferent de numărul de elevi. Liderii FSLI au convenit să le acorde un ultimatum atat ministrului Educaţiei cat şi guvernanţilor, de 2 săptămani, pentru a găsi variante de rezolvare a solicitărilor lor, în caz contrar urmand ca sindicaliştii să stabilească un calendar al acţiunilor revendicative. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Prof, acum 3626 zile, 17 ore, 27 minute, 41 secunde
Tudor cum cantaresti oboseala cadrelor didactice? Si tu esti cadru didactic, poti ca sa ii lasi pe cei mai tineri si neuzati in locul tau!
Un prof, acum 3626 zile, 17 ore, 29 minute, 42 secunde
Tudor cum cantaresti oboseala cadrelor didactice? Si tu esti cadru didactic, poti ca sa ii lasi pe cei mai tineri si neuzati in locul tau!
Sindicalist, acum 3626 zile, 17 ore, 40 minute, 18 secunde
De ce sindicatele si nu sindicatul FSLI? De ce in titlu se foloseste pluralul? Vad ca numai FSLI dice o política contra membrilor sai de sindicat
Un prof, acum 3626 zile, 17 ore, 42 minute, 21 secunde
Tudor cum cantarasti obseala cadrelor didactice? Si tu esti un cardul didactic, cred ca esti cam oposit, poti sa ii lasi pe cei mai odihniti si neuzati in locul tau!
Obositu de la FSLI, acum 3626 zile, 18 ore, 6 minute
Cadrele didactice obosesc muncind, dl. TUDOR oboseste stand la sindicat si nefacand ceva concret pentru oamenii care isi mananca zilele la scoala. Ce spune in articol este gargara curata asa ca de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.