Educație

Balet „de poveste” pe scena Teatrului din Focşani

Anamaria Cătănoiu
31 mar 2014 4260 vizualizări
Penultima reprezentaţie din cadrul Galelor Teatrale Focşănene a adus în scenă o atmosferă de poveste în paşi de balet

Pentru a doua oară pe scena Teatrului din Focşani, trupa Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa şi-a făcut o apariţie demnă de admiraţie care a umplut sala aproape la refuz. 41 de balerini, între care şi străini, au venit să danseze la Focşani. Spectacolul, un balet în două acte de P. I. Ceaikovski  pe un libret de Marius Petipa (după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann, Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor), i-a avut în prim-plan pe Horaţiu Cherecheş şi Delia Luca (Spărgătorul de nuci şi Marie). „Firul narativ” este de fapt un basm în 5 tablouri, plasat la începutul secolului XVIII.


Cortina se ridică…povestea începe


Sărbătoarea de Crăciun devine prilejul ce invită la reverie, la trăire sublimă, inocentă, în care visele devin realitate. Prin ochii Mariei, fetiţa familiei Stahlbaut, care primeşte cadou o carte minunată, Spărgătorul de nuci, şi prin măiestria actoricească şi persuasivă a unchiului Drosselmayer, director al teatrului de păpuşi, visele prind viaţă şi sunt trăite într-un mod intens, inocent, pe care din păcate părinţii nu-l înţeleg. Incapabili să intre în lumea copiilor, părinţii abandonează repede joaca, dar unchiul Mariei îi oferă „calea” către lumea de basm: o păpuşă cu adevărat specială. Ca în orice basm, binele şi răul (regele Şoarecilor – duşmanul Spărgătorului de nuci) se luptă, însă în basme binele învinge mereu. Dar ca orice vis şi acesta trebuie să se sfârşească. Ţara Poveştilor se transformă în camera de acasă... Părinţii o găsesc pe Marie dormind alături de Spărgătorul de nuci. Fetiţa nu vrea să se despartă de păpuşă. Părinţii încearcă să o ducă pe Marie cu forţa la culcare, dar ea scapă şi fuge. Unchiul Drosselmayer, singurul adult care înţelege lumea copilăriei, le lasă timp să îşi ia rămas bun…
 

 

"Ne dorim foarte mult să revenim pe scena de la Focşani"


Frumuseţea şi simplitatea narativă sau fost completate şi excelate prin splendoarea costumelor şi interpretării acrobatice de excepţie. O explozie de culoare, de energie a „personajelor”, elemente acrobatice de mare dificultate care au ţinut sala cu răsuflarea tăiată. Două ore de suspans şi reverie cu ochii deschişi, iată ce a a dus pe scena focşăneană Teatrul din Constanţa, care a meritat cu prisosinţă toate aplauzele publicului. Felicitări sincere şi echipei care a făcut ca basmul să prindă viaţă şi la Focşani: regia şi coregrafia: Gheorghi Kovtun – Artist emerit al Federaţiei Ruse, Scenografia: Natalia Kornilova, Asistenţi coregrafie: Elisabeth Lux Pândichi, Monica Cherecheş. „A fost minunat! Sala plină şi spectatori nu neapărat avizaţi. Asta e un lucru bun pentru cultura românească. Ne dorim foarte mult să revenim pe scena teatrului de la Focşani.”, ne-a declarat la final Horaţiu Cherecheş (Spărgătorul de nuci), care a mai jucat la Focşani în "Lacul lebedelor". Artistul ne-a declarat că pentru această reprezentaţie s-a lucrat cu artişti renumiţi din Leningrad, care au venit special pentru a monta acest balet. "În total pentru această reprezentaţie suntem 41 de balerini, cel mai tânăr are cam 20 de ani şi cel mai în vârstă în jur de 40 de ani. Însă farmecul este dat şi de componenţa trupei din care fac parte şi artiste japoneze şi coreene, toate colaboratoare profesioniste ale teatrului.", ne-a dezvăluit prim-solistul şi coregraf al trupei de balet a Teatrului.

De vorbă cu "Spărgătorul de Nuci"


Cele mai frumoase „poveşti” le afli atunci când stai „la poveşti” cu personajele. Aşa s-a întâmplat înainte de începerea reprezentaţiei, mai exact în momentele de repetiţie, când l-am răpit pentru câteva clipe pe Horaţiu Cherecheş (Spărgătorul de nuci) pentru a ne dezvălui câteva dintre tainele şi impresiile de culise, „la cald” şi mai… ne-oficial. O să vă redau „povestea” lui ticluită foarte pe scurt din răspunsurile la întrebările adresate.
„ Suntem singurul teatru de balet din ţară care avem 15 balete pe care le putem juca oricând. Pentru această reprezentaţie am lucrat cu artişti renumiţi din Leningrad, care colaborează doar cu teatrul nostru şi au venit special pentru a monta acest balet: regizorul Gheorghi Kovtun, care a adus de fapt şi elementul de originalitate acestui spectacol prin coregrafia realizată, şi scenografa Natalia Kornilova, care este foarte bună la capitolul costume. În total pentru această reprezentaţie suntem 41 de balerini, cel mai tânăr are cam 20 de ani şi cel mai în vârstă în jur de 40 de ani. Însă farmecul este dat şi de componenţa trupei din care fac parte şi artiste japoneze şi coreene, toate colaboratoare profesioniste ale teatrului. De fapt, ca şi toţi ceilalţi balerini.
ş…ţ Am mai fost la Teatrul din Focşani acum 10 ani aproape, când am jucat Lacul Lebedelor. Nu-mi aduc aminte exact cum arăta atunci, dar acum mi se pare foarte frumos. E adevărat, pentru acest gen de spectacol scena este mică, dar ne adaptăm, mereu ne adaptăm. Sper doar ca publicul să guste acest gen de spectacol. Vom vedea deseară reacţiile. Înainte am fost la Bucureşti şi Braşov şi am fost foarte apreciaţi. După Focşani mergem direct la Iaşi şi cam aici se încheie micul nostru turneu în ţară. După care, mergem în afară cu reprezentaţiile. Însă ne-ar plăcea să revenim pe scena Teatrului din Focşani şi cu alte balete.”
 

şi impresiile după spectacol….


„Nu ne-am aşteptat la aceste reacţii. A fost minunat. Sala plină şi spectatori nu neapărat avizaţi. Asta e un lucru bun pentru cultura românească şi ne dorim foarte mult să revenim pe scena teatrului de la Focşani.”
Dacă v-am trezit curiozitatea şi doriţi să citiţi descrierea integrală a firului „poveştii” precum şi mai multe detalii despre spectacolele şi activitatea Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa puteţi afla pe site-ul oficial: http://tnobconstanta.ro
Pentru iubitorii de teatru mai avem încă o invitaţie la Galele Teatrale Focşănene, organizate de Teatrul Muncipal şi Ateneul Popular. Astăzi, 31 martie, spectacolul „Comedie pe întuneric”, de Peter Shaffer, adus de Centrul Cultural ”Arcub” Bucureşti, este ultima reprezentaţie care va încheia această stagiune teatrală. Biletele costă 50 lei la stal şi lojă şi 40 lei la balcon şi se găsesc numai la Agenţia Teatrului.(Anamaria Cătănoiu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.