Educație

Nu-ţi declari cainele periculos, rişti să fii amendat!

Raluca Manolache
2 mar 2014 7177 vizualizări
Prin caini agresivi se înţelege orice caine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, orice caine care participă la lupte între caini sau care a fost antrenat în acest scop u proprietarii cainilor periculoşi sunt obligaţi să depună la poliţie mai multe documente pentru luarea în evidenţă a animalului

Cainii periculoşi trebuie declaraţi la poliţie! Mulţi dintre iubitorii de animale din Vrancea deţin caini periculoşi, fie pentru a se simţi mai în siguranţă, fie pentru că le plac aceste animale de companie. Nu toţi posesorii unor asemenea animale ştiu şi ce reguli trebuie să respecte pentru a nu fi sancţionaţi de către poliţişti. În Monitorul Oficial a fost republicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al cainilor periculoşi sau agresivi, care stabileşte obligaţiile, dar şi drepturile proprietarilor de caini agresivi sau periculoşi. Astfel, conform legislaţiei, prin caini periculoşi se înţelege cainii aparţinand următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: categoria I: cainii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor şi categoria a II-a: cainii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. De asemenea, prin caini agresivi se înţelege orice caine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, orice caine care participă la lupte între caini sau care a fost antrenat în acest scop.

Amendă de 500 de lei dacă nu declari cainele la Poliţie

Proprietarii unor asemenea caini riscă amenzi şi chiar închisoare în cazul în care nu respectă o serie de condiţii impuse de lege. “Neluarea de către proprietarul cainelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, prevăzute la art. 6, dacă atacul a avut loc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a produs urmări dintre cele prevăzute la art. 193 alin. (2), art. 194 sau 195 din Codul penal, maximul special al pedepselor prevăzute în aceste articole se majorează cu 2 ani”, se arată în această ordonanţă. Pot fi aplicate şi amenzi cuprinse între 100 şi 3.000 de lei în funcţie de obligaţiile nerespectate. De exemplu, pentru nedeclararea cainelui la Poliţie pot fi aplicate amenzi între 500 şi 1.500 de lei, iar dacă proprietarii unor caini periculoşi din categoria I merg cu aceştia în localuri publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, riscă sancţiuni cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.

15 caini periculoşi în Focşani

În Focşani erau înregistraţi la sfarşitul anului trecut 15 caini periculoşi. Conform informaţiilor oferite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea, unde aceste animale au fost declarate, doi caini fac parte din prima categorie a cainilor periculoşi, iar 13 caini fac parte din  categoria a II-a. De altfel, conform noii legislaţii, proprietarii sau deţinătorii temporari de caini periculoşi au obligaţia de a prezenta cainii la Asociaţia Chinologică Romană, în termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea evaluării şi încadrării. În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei proprietarii cainilor periculoşi sunt obligaţi să depună la sediul poliţiei mai multe documente pentru luarea în evidenţă a animalului. Proprietarii au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de asociaţia chinologică, din care să rezulte încadrarea câinelui, precum şi o declaraţie pe propria răspundere ce trebuie să cuprindă numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, efectuarea sterilizării câinilor, existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câini. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.