Educație

Multumiri din suflet pentru dascalii pensionari

Camelia Stănilă
14 nov 2007 3191 vizualizări
Inspectoratul Scolar a organizat ieri a doua editie "Dascali de ieri, dascali de azi" u melancolici, cu emotie in glas, fostii invatatori si profesori s-au mindrit cu realizarile lor de-a lungul timpului

Cadrele didactice pensionare au avut parte ieri de o noua intilnire de suflet, organizata sub genericul "Dascali de ieri, dascali de azi", ocazie cu care au reusit sa se intilneasca cu fostii colegi si sa depene amintiri de pe vremea cind erau la catedra si modelau sufletele si personalitatile copiilor. Evenimentul, aflat la cea de-a doua editie, a avut loc la Restaurant Fashion Center si a reunit aproape 450 de pensionari ai sistemului de invatamint, din toate colturile judetului. Acestia au primit multumiri pentru contributia pe care si-au adus-o, atit din partea inspectorului general Iordache Bostan, a prefectului Dragos Mircea, dar si din partea secretarului de stat pentru invatamint preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, Svetlana Preoteasa, care a venit special in Focsani pentru acest eveniment. "Trebuie sa le multumim celor care au fost rabdatori cu generatii si generatii de elevi. Munca la catedra este dificila, delicata, dar cu multe satisfactii. Nu intotdeauna ati avut elevi cuminti, dar cu rabdare, dragoste si devotament pentru aceasta profesie ati reusit sa-i pregatiti pe toti pentru viata. Fostii dumneavoastra elevi sint acum oameni importanti in comunitatea locala, in tara si chiar in strainatate", le-a spus prefectul Dragos Mircea celor prezenti. Cuvinte de suflet au fost adresate si de reprezentanta MECT, Svetlana Preoteasa, care a recunoscut ca este prima manifestare de acest gen de care aude si la care a fost invitata. "Profesorii trebuie sa-si reprimeasca statutul pierdut in societatea de tranzitie si sa ramina cea mai de vaza personalitate a comunitatii in care traieste", a afirmat Svetlana Preoteasa, care si-a exprimat si temerea ca nu se va putea ridica niciodata la nivelul fostilor sai profesori. Ea a dorit sa-i si complimenteze pe fostii dascali vrinceni, precizind ca in sala sint "cele mai frumoase si distinse doamne pe metru patrat", dar si "domni profesori absolut prezentabili".


"Pe vremea noastra copiii erau niste sfinti"


Cei peste 400 de dascali au fost recompensati cu diplome de merit pentru intreaga cariera, dar si cu un frumos program artistic pregatit de Corul "Pastorala" si elevii Liceului de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu", care au incintat la pian, la chitara, cu vocea, dar si cu dansurile. Si totul a contribuit la crearea unei atmosfere pline de emotii, cei prezenti fiind extremn de incintati ca si-au putut revedea fostii colegi, cu care pe vremuri se reuneau mai mult la cercurile pedagogice. "Seniorii invatamintului" au vorbit despre cariera lor, despre dificultatile meseriei de dascal, in care te intilnesti cu elevi din diferite medii sociale, cu comportamente din cele mai diverse, ceea ce necesita tact, rabdare, dar mai ales talent si dragoste pentru meserie. "Pe vremea noastra copiii erau niste sfinti. Daca as mai fi acum in invatamint, n-ar trece de poarta nici o eleva cu fusta de 25-30 cm", ne-a spus fosta invatatoare Cornelia Gheorghiu, care la cei 83 de ani ai sai s-a numarat printre cei mai virstnici invitati la petrecere. Fost inspector pentru invatamint primar, Cornelia Gheorghiu a ramas si acum un suflet tinar si a demonstrat-o din plin cind s-a prins in hora si a jucat alaturi de fostii colegi. Desi au fost de acord ca este o profesie extrem de solicitanta, toti spun ca ar lua-o oricind de la capat. "Am trecut prin toate treptele invatamintului. Am inceput prin a fi invatator la 19 ani, la clase simultane, la Martinesti. Pe atunci era un adevarat protocol de intrare la clasa: imnul de stat, apelul eroilor si o scurta rugaciune pe care o spuneam cu totii. Imi aduc aminte de un moment care mi-a marcat toata viata. Intr-o zi m-am trezit in clasa cu un domn in tinuta impozanta, care s-a prezentat ca inspector general din Minister, pe nume Teodosiu. Era autorul unor manuale de pedagogie care facea un fel de experiment. Acesta a asistat la ora si m-a indemnat sa-mi continui studiile. In \'52 a fost mutat cu sotia in Baragan, dar in \'56 am reusit sa ma inscriu la Filologie, profilul romana -istorie", ne-a povestit Vasile Petrache citeva frinturi din viata sa cu multe urcusuri si coborisuri. In cei 82 de ani de viata, a trecut prin functia de director al Bibliotecii din Focsani, inspector de municipiu si chiar director al Liceului Cuza, de unde a si iesit la pensie, in 1987.


Dragostea pentru catedra e contagioasa


Fostii dascali s-au mindrit si cu faptul ca au transmis dragostea pentru lucrul cu copiii nu doar in familie, ci si elevilor pe care i-au cizelat. Multi au venit la intrunire si cu poze sau alte lucruri care au semnificat ceva de-a lungul carierei lor. "Pe vremuri se preda pe cabinete, ceea ce nu exista in invatamintul actual. Eu am cautat chestiuni de senzatie, sa-i motivez pe copii sa invete. Istoria este o poveste adevarata, dar care trebuie interpretata si predata in asa maniera incit sa-i atraga pe elevi", ne-a spus si Constantin Isan, de 69 de ani, care a fost director coordonator al Scolii nr. 2 Marasesti, pe care se mindreste ca a si extins-o. Aniversarea dascalilor de ieri s-a incheiat in jurul orelor 18.00, iar organizatorii care au muncit pe rupte pentru acest eveniment s-au declarat multumiti ca au putut sa le ofere celor prezenti macar citeva clipe de fericire. Cu sufletul alaturi de dascalii pensionari s-a aflat si fostul inspector scolar general Danut Popoiu, cel care a initiat prima editie a evenimentului, care a dorit sa-si exprime toata dragostea si respectul fata de "seniorii invatamintului". Acesta nu a fost invitat la eveniment, cu toate ca in fata pensionarilor conducerea ISJ a declarat ca a apreciat initiativa acestei manifestari si a dorit sa continue traditia. Totusi, mama acestuia, fosta invatatoare Constantina Popoiu, a fost alaturi de fostii colegi de catedra. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.