Educație

Directorii, certati pentru discriminarea din scoli

Camelia Stănilă
2 nov 2007 2067 vizualizări
Inspectorul Amalia Chirtoc a atras atentia asupra segregarii la efectuarea claselor de elevi, dar i-a si avertizat pe directori ca nu vrea sa auda de sesizari la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

Directorii de scoli au fost avertizati ieri, la sedinta de lucru cu sefii din Inspectoratul Scolar, sa aiba mai multa grija la efectuarea claselor de elevi, pentru a evita segregarea. Inspectorul responsabil cu minoritatile, Amalia Chirtoc, s-a referit atit la elevii de etnie roma, cit si la copiii mai slabi la invatatura, care de regula sint separati in alte clase, care astfel au un potential scazut. "In unele unitati scolare inca exista segregare, si nu vorbesc de segregarea rezidentiala cum este la Cornetu sau Luncile. Unii fac componenta claselor dupa ochi frumosi, se fac clase in care sint pusi numai olimpici pentru ca preda nu stiu ce profesor. La A si B avem numai copii buni, in timp ce la celelalte clase sint copii care ar putea sa fie buni. Sa avem mai mare grija la constituirea claselor I si a V-a, pentru a avea o componenta cit mai omogena", a atentionat inspectorul Amalia Chirtoc. Responsabilul cu problemele romilor in cadrul ISJ i-a mai avertizat pe directori ca nu mai vrea sa auda de sesizari la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), facind referire la un caz din primavara, cind un elev de la Grupul Scolar de Transporturi Auto a acuzat ca a fost exmatriculat pe motive etnice. Tinarul, aflat la anul de completare, a fost exmatriculat de conducerea liceului dupa ce i-a trimis mesaje obscene unei profesoare, de pe telefonul mobil. Directorul Ioan Negoescu a considerat ca exemplul dat de Amalia Chirtoc afecteaza imaginea unitatii pe care o conduce, avind in vedere ca exmatricularea s-a facut dupa regulament, iar dupa prezentarea documentelor la CNCD, reprezentantii acestui organism au batut in retragere. "In acelasi Consiliu Profesoral au mai fost exmatriculati 4 elevi din aceeasi clasa. S-a mers pe ideea ca este elev de etnie roma pentru ca cei din Consiliul Profesoral sa se inmoaie la fapta acestuia. Dar toti elevii au primit acelasi tratament, s-a respectat intru totul regulamentul. Pentru ca nu mai era in invatamintul obligatoriu, ci la anul de completare, sanctiunea a fost de exmatriculare cu posibilitatea reinmatricularii in anul urmator. Iar acum nu a mai venit", a precizat directorul Grupului Scolar de Transporturi Auto, Ioan Negoescu. De altfel, acesta ne-a spus ca liceul gazduieste un numar foarte mare de elevi romi pe locurile rezervate, numai in acest an existind 10 la clasele a IX-a. "Era vorba despre un copil de etnie. Grav este ca s-a autosesizat CNCD-ul si speram sa nu ne mai trezim cu astfel de situatii. Ei nu stiu in prima faza daca s-a procedat corect sau daca e vorba de discriminare", a tinut sa precizeze inspectorul Amalia Chirtoc. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.