Educație

Directorii au inceput sa justifice lipsa autorizatiilor sanitare

Camelia Stănilă
19 sep 2007 687 vizualizări
Lenuta Cosma de la Gradinita nr. 16 din Focsani a solicitat ajutor pentru racordarea la gaze a unitatii u directorii s-au temut ca nu vor primi calificativul maxim si au mai trimis documentatii la ASP u "mai mult de jumatate din unitati au lucrari in derulare si in cel putin 40% din scoli si licee au fost finalizate lucrari de reabilitare", spun oficialii ISJ

Dupa ce Iordache Bostan a avertizat ca va conditiona acordarea calificativelor de "foarte bine" de autorizarea sanitara a scolilor, lucrurile au mai inceput sa se miste. Unii directori chiar au venit sa se justifice ca obtinerea avizelor nu depinde de ei, cum e cazul Gradinitei cu program prelungit nr. 16 din Focsani. Directorul Lenuta Cosma a solicitat ieri sprijinul inspectorului general Iordache Bostan, pentru ca unitatea sa fie racordata la gaze. Gradinita nr. 16, din Bahne, este singura din Focsani care inca mai foloseste pentru incalzire si pregatirea hranei soba pe lemne. De altfel, mincarea micutilor este pregatita pe o plita ruginita, acesta fiind si un motiv pentru neautorizarea unitatii. "Aceasta este problema arzatoare a unitatii noastre, de care depinde reavizarea. Am avut autorizatie de functionare pina in 2004, pina atunci ASP-ul a inteles care sint conditiile. Acum, daca nu reglementam situatia, nu ne putem autoriza. Insa n-am primit nici un leu, de cind am tot solicitat. Degeaba am mai imbunatatit noi cit s-a putut la blocul alimentar, daca nu avem o soba noua. Ne-ar trebui cam 800 milioane de lei vechi (80 mii RON) pentru proiect si racordare la gaze, plus inca vreo 400 de milioane pentru o soba pe gaz. Am avut discutii si la Primarie, insa nu ne-au dat nici o speranta", ne-a spus directorul Lenuta Cosma de la Gradinita nr. 16, care adaposteste nu mai putin de 156 de copii la program prelungit si alti 80 la program normal. Gradinita a si avut probleme cu spatiul, fiind amendata anul trecut de ASP, cu 500 lei, pentru ca n-a solicitat aprobare pentru utilizarea salii de mese pentru o grupa in plus de copii, realizata mai tirziu. "Am avut multe solicitari si anul acesta, la program prelungit, dar am inscris maximul disponibil de patuturi, avem si 26 copii la grupa", a mai precizat Lenuta Cosma. Inspectorul general Iordache Bostan a fost de parere ca si Primaria ar trebui sa intervina in rezolvarea problemei vizind racordarea la gaze a gradinitei. "Voi incerca ca la prima hotarire de Guvern sa prindem si aceasta gradinita. Dar si primaria ar trebui poate sa se implice. Stiu ca la Liceul Botta din Adjud primaria a achizitionat centrala termica", a mentionat Iordache Bostan. Nici Gradinita nr. 23 nu a inceput anul tocmai bine, avind in vedere ca este impartita in doua locatii. Potrivit sefului ISJ, la cele doua sali de clasa de la Scoala nr. 7 inca se lucreaza. "Speram ca cel tirziu saptamina viitoare lucrarile sa fie gata", a adaugat Bostan, care a precizat ca la nivelul municipiului mai exista cam 3 unitati in care se lucreaza la ora actuala.


A mai crescut numarul autorizatiilor


Potrivit chestionarului aplicat directorilor de scoli la sedinta de lucru de saptamina trecuta, numarul scolilor autorizate a mai crescut putin. Din 110 directori care au raspuns, 29 (26%) au afirmat ca au autorizare sanitara de funtionare, iar alti 27 (25%) au spus ca au depus documentatia de avizare/autorizare sanitara. "Asta nu face 100%. Problema este la directori, care n-au depus documentatia pina in prezent. Sau unii stiu ca nu indeplinesc conditiile si nici nu s-au mai obosit cu acest lucru. Este o situatie pe care am mostenit-o,nu se poate rezolva intr-un timp foarte scurt. Dar este un obiectiv pe care il vom urmari pe parcursul anului scolar", a declarat Iordache Bostan. Cele mai invocate motive pentru neautorizarea sanitara sint lipsa apei curente, grup sanitar necorespunzator sau lucrarile in derulare. Unii directori au recunoscut insa ca n-au depus documentatia. Potrivit aceluiasi chestionar, 99 de unitati (90%) au grup sanitar propriu, 79 (72%) au alimentare cu apa, 99 (90%) beneficiaza de incalzire, prin centrala sau sobe, in timp ce 105 unitati (95%) au instalatii electrice functionabile. 54% din directorii care au completat chestionarul, respectiv un numar de 59, au spus ca au lucrari de investitii, reparatii sau reabilitari in derulare, in timp ce 44 - 40% spun ca au finalizat deja de un program de reabilitare. "Cele 59 de unitati care au lucrari de investitii in derulare declara ca au cheltuit deja sume partiale, dar solicita in continuare finantare. Sumele solicitate sint aproximativ cu 50% mai mari decit cele cheltuite initial. Termenele oficiale de finalizare a lucrarilor sint, cel mai des, in lunile august septembrie 2007 si nu au fost respectate decit partial", au mai concluzionat oficialii ISJ, in urma sondajului efectuat printre unitatile de invatamint. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.