Educație

Lectie de dirigentie, la 55 ani dupa absolvire

Camelia Stănilă
8 sep 2007 1034 vizualizări
Promotia 1952 a Liceului de baieti "Unirea" s-au reintilnit ieri, pentru a rememora vremurile pe cind erau elevi

Colegiul National Unirea a gazduit ieri o noua reuniune de promotie, de data aceasta la remarcabila virsta de 55 de ani de la absolvire. Astfel, promotia 1952 a Liceului de baieti "Unirea" a participat la o noua lectie de dirigentie, pentru a mai spune inca o data "prezent" la strigarea catalogului si a rememora vremurile de altadata. Fostii elevi, unii impreuna cu sotiile, au revenit pe bancile scolii si si-au adus aminte de ilustri profesori, "somitati" in domeniul lor, care le-au insuflat multora cariera de dascal. In cladirea familiara a liceului, care nu s-a schimbat foarte mult in ultimii 55 de ani, fostii absolventi s-au intilnit si cu actualul director adjunct Cornel Noana, care a vorbit putin de istoria CNU, precizind ca statutul de cel mai bun liceu/colegiu s-a mentinut si astazi. Desi s-au mai reintilnit si acum 5 ani, uniristii au rememorat cu aceeasi placere nazbitiile facute la ore, dar care "erau usor uitate, pentru ca nu intreceau limita". Catalogul a fost strigat, de aceasta data, de Mircea Diaconu, vicepresedintele Consiliului Judetean Vrancea, absolvent al clasei a XI-a C din promotia 1952. "Niciodata n-am stat in banca intii, doar n-o sa stau acum", a spus acesta.


Amintiri frumoase de pe bancile scolii


"Nea Mircea" si-a reamintit cu placere de pedeapsa primita la ora profesorului de geografie Baicu, o "frumoasa" nota de 4 luata dupa ce a spart un geam. "Aveam misiunea sa aerisesc clasa in recreatie, dar colegul meu de banca era mai friguros si nu m-a lasat sa deschid geamul. Ne-am impins si geamul s-a spart. Domnul diriginte Dumitru Popa ne dadea ca pedeapsa sa iesim obligatoriu la ora profesorului Baicu", a povestit Mircea Diaconu. "Cind lasa pe cineva corigent, erai sigur ca ramine si repetent. Daca te vedea seara plimbindu-te pe strada, trebuia sa te astepti sa fii ascultat a doua zi. Si chiar daca stiai, iti punea mereu o intrebare capcana si luai 4", a povestit si Ionel Curca despre fostul lor profesor de geografie. Absolventii promotiei 1952 si-au adus aminte si de renumitul profesor de romana Alexandru Arbore, pe care "nu l-am vazut niciodata zimbind si care avea alergie la orice pata sau indoitura la caietul de teme", de dascalii Constantin Diaconescu, Ionel Budescu, Elena Enescu, Gheorghe Chiriac, Dumitru Popa, Corneliu Rusescu, Nicolae Apostu sau fostul director Gheorghe Constantinescu, cunoscut sub numele de "Attila" datorita severitatii sale. "Era ordine si disciplina din partea elevilor si profesorilor. Era o dorinta de acumulare a cunostintelor, care au ramas astfel inradacinate ca o investitie pe care nu ne-o poate lua nimeni", a completat Mihai Ionascu. Fostii abolventi si-au reamintit si cum la o ora de chimie aproape toti elevii au fugit pe geam "pentru a vedea marele incendiu de la Prefectura", despre cum le mai suflau prostioare colegilor care nu erau atenti la ore sau despre viata la internat, cind erau nevoiti sa ascunda piine si bomboane de administrator, printre brichetele pentru foc. Dupa depanarea primelor amintiri, absolventii promotiei 1952 au participat si la un Te Deum la biserica "Stamatinesti", inchinat profesorilor si colegilor care s-au stins din viata in aceasta jumatate de secol. De altfel, fostii liceeni spera sa se mai reintilneasca si in 2012, intr-un numar cit mai mare posibil. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.