Educație

Premii pentru micii mesteri populari nerejeni

Camelia Stănilă
31 aug 2007 1129 vizualizări
Pustii de la Nereju au descoperit calculatorul, dar spun ca sint pasionati si de prelucrarea lemnului u cei trei mici mesteri au incintat la Olimpiada de la Sibiu unde au obtiunt trei premii

Trei copii de la Nereju au reusit sa ia premii si sa incinte publicul si juriul de la Olimpiada Nationala de Mesteri Populari de la Sibiu, care a avut loc in perioada 22-29 august si la care s-au intrecut in maiestrie 260 de participanti din 37 de judete. Ioana Oclachie, de 11 ani, a reusit un loc I la Sectiunea "Prelucrare artistica a lemnului" cu un papusar de cas, o forma de lemn pe care a slefuit-o sub ochii criticilor. "La papusar am folosit cristaturi, dintii lupului, forme geometrice, santuri, iar in mijloc un Luceafar. Am lucrat pe lemn de tei", ne-a spus Ioana. Impreuna cu ea, pe podium a urcat si Ionut Glavan, de 13 ani, care a luat un loc II la Sectiunea "Confectionarea instrumentelor muzicale", pentru un fluier din lemn de cires. "Am gaurit lemnul, l-am luat la cutitoaie, apoi l-am rotunjit, l-am finisat, i-am facut gauri. Dupa am facut vrana si i-am pus dopul. L-am facut din cires pentru ca este un lemn curat. Nu stiu sa cint, dar e multa munca sa il fac", ne-a spus si Ionut Glavan. Acesta ne-a dezvaluit ca are si alte pasiuni in afara de sculptatul in lemn, precum plimbatul pe bicicleta sau calculatorului. In ciuda acestor atractii ceva mai moderne, pustiul spune ca lucrarile sale in lemn au fost foarte apreciate, verii sai chiar luindu-i doua fluiere. Si inca un loc I a fost obtinut de Virgil Tematoru, de 11 ani, la Sectiunea "Instrumente muzicale" pentru realizarea unui bucium, care a rasunat ieri drept demonstratie in curtea Directiei pentru Cultura. "L-am facut din lemn de arin pe care l-am taiat din padure, l-am rotunjit cu cutitoaia, l-am crapat cu fierastraul, apoi l-am scobit, si apoi am lipit coaja de cires", ne-a spus si mesterul Virgil. Pentru profesorii celor trei, nerejenii Tudorita si Pavel Lupasc recunoasterea a fost una absolut normala, dat fiind ca la Nereju inca se mai pastreaza traditia si obiceiul popular al prelucrarii lemnului. Cei doi spun ca au dus mestesugul popular romanesc peste tot in lume si au descoperit ca multe din modelele noastre se regasesc si in cultura altor popoare. "Participam pentru a patra oara la olimpiada. La Nereju inca se mai pastreaza traditia, la buciume, masti, papusari de cas sau linguri de lemn. Am fost cu creatiile populare si in Italia, Belgia, India, Iordania sau Austria. Am lucrat de la 9 ani in lemn. In India si Iordania, in atelierele pentru prelucrarea lemnului sau la covoare am descoperit modele asemanatoare. La obiectele din lemn se regasesc rozeta sau dintii de lup", ne-au declarat si cei care i-au indrumat pe micuti, Tudorita si Pavel Lupasc. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.