Educație

Sa nu va prind la clasa cu buricul gol sau cu fusta la fund

Camelia Stănilă
30 aug 2007 1080 vizualizări
"Ar trebui obligate sa se duca la post", a spus o educatoare, suparata ca o contracandidata i-a "suflat" postul din localitatea de domiciliu u invatatorii au avut putine catedre la dispozitie si s-au reorientat si spre a doua specialitate u la sedinta publica de ieri, tinerele au fost avertizate de catre inspectorul Lina Vlasceanu asupra tinutei

Circa 180 de invatatori si educatoare care au dorit sa profeseze ca suplinitori au participat ieri la sedinta publica de repartitie, organizata de Inspectoratul Scolar. Desi primii intrati in repartitie au fost invatatorii, cele mai mari discutii au existat la educatoare, unde au fost si note egale, astfel ca departajarea s-a facut in functie de domiciliu. De altfel, nemultumiri au fost legate de faptul ca unii dascali n-au mai prins post aproape de casa, desi circa 10-15 educatoare nu s-au mai prezentat, iar alte aproximativ 20 au renuntat pentru ca n-au gasit catedre care sa le convina. "Am reusit in sfirsit sa iau titularizarea in anul acesta si acum sa nu iau post la mine in sat? In ultimii doi ani am predat acolo, am doi copii mici, eu ce ma fac? Nu e corect. Acum nici ca suplinitor nu pot sa iau postul? Asta e rautate, sa mi-l ia si cineva cu nota mai mica", a vociferat, plingind, o candidata care dorea catedra de educatoare de la Garoafa. Acesta s-a aflat insa la coada listei cu prioritati, pentru ca titularizarea din acest an a fost data pentru invatatori, lucru care i-a fost de altfel reprosat de cei din comisie. Desi candidata care a dorit initial sa-i ia postul a optat pentru altceva, acesta nu a ramas vacant pina cind lista de prioritati a ajuns la educatoarea din Garoafa. Alte doua cadre didactice cu medii egale s-au luptat pentru postul din Tulnici, una din ele pierzind din cauza ca si-a validat fisa gresit, cu domiciliul pe Focsani. Si o alta educatoare a plecat dezamagita ca i-a fost "suflat" postul de la Lepsa, unde locuieste, de catre o alta candidata care avea nota cu doar 5 sutimi mai mare si nici macar nu locuieste acolo. Femeia a atras atentia asupra unei alte realitati, ca multi din dascalii care opteaza pentru posturi nu se si prezinta la catedra. "Ar trebui obligate sa ia postul, sa stea acolo sa predea, nu sa opteze numai ca sa aiba ceva. Sa nu li se mai dea voie sa plece", a comentat educatoarea. In ciuda bataliei pe unele catedre, la finalul sedintei pentru educatoare au mai ramas 7 posturi, printre care cele de la Galoesti, Motnau si Trestia, din comuna Dumitresti.


Invatatorii s-au reprofilat


Invatatorii, mai multi la numar, au avut foarte putine posturi la dispozitie, acestea neajungind nici macar pentru cei care au sustinut examen de titularizare in acest an si au ramas pe dinafara dupa repartitia computerizata. Si asta in conditiile in care peste 15 candidati nu s-au mai prezentat deloc, in lipsa de posturi, iar aproximativ 20 s-au reorientat spre cea de-a doua specialitate, fie ca a fost vorba de franceza, engleza sau educatoare. Repartitiile nu au creat foarte multe nemultumiri la invatatori, desi a existat si cazuri in care s-au solicitat posturi neexistente in lista, pentru ca deocamdata titularii nu au facut cerere de concediu pentru cresterea copilului. Si o invatatoare cu 8 la titularizarea din 2006 nu a putut primi repartitie, din simplul motiv ca nu s-a inscris la ISJ. Si unii institutori au fost nemultumiti, ca n-au putut primi posturile din anii trecuti. "Postul ocupat in a doua specialitate nu are continuitate. Pentru a opta pentru posturile ramase, au prioritate titularii cu concurs de titularizare in 2007, institutorii prezenti la titularizare in 2007, apoi titularii cu concurs in 16 august si institutorii cu concurs in 16 august. Metodologia nu mai prevede si repartitii cu note din 2006 si 2005, pentru cei care opteaza pentru a doua specialitate, alta decit cea data la concurs", a explicat inspectorul de resurse umane, Cristi Stiru. In aceste conditii, o tinara a pierdut un post pe care predase in ultimii 2 ani. Dascalii nehotarati, care au dorit sa renunte la post, nu au lipsit nici de aceasta data. Un singur caz a fost mai fericit, pentru ca o candidata care nu mai avea nici o varianta a optat totusi pentru un post, pentru a-l schimba cu cel din localitatea de domiciliu, luat de o tinara putin mai inainte. Ultimele posturi ocupate au fost cele 4 existente la Cornetu si postul de la Tiritu, insa si acestea au fost adjudecate pina la urma.


"Sa nu va prind cu buricul gol la clasa!"


Tinerele invatatoare au fost luate ieri la rost de inspectorul de specialitate, Lina Vlasceanu, deranjata de tinuta citorva candidate care au trecut prin fata comisiei de mobilitate. "Insist asupra tinutei la clasa sau in fata unei adunari. Nu mi se pare normal sa veniti cu o tinuta indecenta, ce educatie faceti voi? Sa nu cumva sa va prind la clasa cu buricul gol sau cu fusta pina la fund. Si la barbati la fel, sa nu mergeti la clasa cu blugi jigariti. Nu accept asa ceva", a atras atentia inspectorul Lina Vlasceanu, in timpul sedintei pentru repartitii de ieri. Astazi este organizata ultima sedinta destinata suplinitorilor calificati de la disciplinele istorie, geografie, filosofie, cultura civica, educatie fizica, consiliere psihopedagogica, psihopedagogie speciala, religie, maistri instructori etc. (Camelia STANILA)


Selectie de talente, la Liceul de Arte


Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarescu" Focsani va demara pe 1 septembrie selectia elevilor care doresc sa-si dezvolte talentul inca din clasa a V-a. In ultimii ani, liceul a organizat clase gimnaziale de specialitate, jumatate muzica, jumatate arte plastice, pentru a-si face propria "pepiniera" de liceeni. "Multi directori de scoli si parinti nu stiu de existenta acestor clase. Asteptam elevi din tot judetul, nu numai din Focsani, pentru clasa a V-a speciala. Selectia copiilor cu aptitudini artistice se va face in perioada 1-7 septembrie, la Liceul de Arte. Anul care urmeaza vom aborda selectia elevilor intr-un concurs", ne-a spus Doina Rentea, directorul adjunct al Liceului de Muzica si Arte Plastice. Informatii suplimentare pot fi obtinute si de la

secretariatul unitatii, telefon 238.574. (C. S.)


Admitere neconditionata in universitatile spaniole


Absolventii de liceu care au urmat studiile in sectii bilingve romano-spaniole in licee din Romania vor avea dreptul sa fie admisi la universitati spaniole in aceleasi conditii ca absolventii care au studiat in Regatul Spaniei si au obtinut Titulo de Bachiller (diploma spaniola de bacalaureat). Acordul incheiat intre cele doua state, valabil pe o perioada de 4 ani, sustine mobilitatea tinerilor romani si deschiderea lor fata de valorile culturale si educationale din statele membre UE, dupa aderarea Romaniei. Guvernul a aprobat si actul normatic care contine reglementari privind conditiile de admitere la sectiile bilingve romano-spaniole, planul cadru privind disciplinele speciale si numarul de ore sau normele de organizare a examenului de bacalaureat. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.