Educație

Lucrari finalizate in numai 54 de scoli

Camelia Stănilă
29 aug 2007 785 vizualizări
Ion Oprea a cerut ca scolile de la Poiana Cristei sa fie deschise temporar la 15 septembrie, pina la gasirea altor solutii

Doar 54 din cele 182 de unitati de invatamint care au primit fonduri pentru reabilitare de la bugetul de stat in anii 2006 si 2007 au si reusit sa termine executia lucrarilor, potrivit unei raportari prezentate ieri de inspectorul general Iordache Bostan la Colegiul Prefectural. Dintre acestea, 20 s-au pus la punct cu utilitatile, putind astfel intruni si conditiile de autorizare sanitara. La 91 de unitati lucrarile sint in executie, urmind a fi finalizate dupa 15 septembrie. "In cazul acestora, fondurile sint pe cale de a fi cheltuite si astfel lucrarile finalizate sau banii sint insuficienti, caz in care s-au solicitat suplimentari. Au fost luate masuri astfel incit lucrarile ori se efectueaza esalonat la parti de cladiri ori la extinderi sau utilitati, astfel incit sa nu se afecteze major procesul de invatamint", a precizat Iordache Bostan la sedinta Colegiului Prefectural. Potrivit statisticii intocmite de ISJ, la un numar de 38 de unitati vor incepe lucrarile de executie in trimestrul al IV-lea din 2007, desi este putin probabil ca sumele mici alocate recent prin H.G. 919, majoritatea de 25-50.000 lei, sa fie suficiente pentru demararea lucrarilor. Iordache Bostan spune ca se vor gasi si in acest caz solutii, pentru ca elevii sa nu fie afectati de aceste activitati. In acest context s-au adus in discutie si cele doua scoli din Poiana Cristei, care nu vor putea fi deschise la 15 septembrie, solutia fiind mutarea in alte locatii, dar care nu sint igienizate. "Cu 400 de milioane lei vechi se pot face minuni la Poiana Cristei. Pentru mine sint insa sume neidentificate, nu stiu de unde vor veni intr-un timp atit de scurt. Poate ca si primarul nu a cheltuit chiar bine fondurile, are primarie la nivel european dar scolile se darima pe elevi", a afirmat seful Inspectoratului Scolar.


Autorizatiile sanitare, o problema


Ion Oprea, inca prefect in momentul desfasurarii intrunirii, a declarat ca sint sanse ca peste o saptamina sa se aloce noi fonduri de la Guvern. Acesta a solicitat si formarea unei comisii cu reprezentanti ai Inspectoratului Scolar, Prefecturii, Consiliului Judetean si Inspectoratului de Stat in Constructii, care sa caute solutii pentru scolile din Poiana Cristei. "Nu ne permitem ca doua scoli din Poiana Cristei sa inceapa anul scolar la o alta data decit celelalte unitati. Poate ar fi posibil sa se aduca niste bani din trimestrul IV in trimestrul III. Trebuie sa vedem daca se poate desfasura activitatea in cele doua scoli, macar pina in octombrie", a completat Ion Oprea. Potrivit situatiei intocmite de ISJ Vrancea, din totalul celor 614 unitati de invatamint din Vrancea, doar 87 au autorizatie sanitara de functionare (62 in mediul urban si 25 in mediul rural). Patru dintre acestea sint in comuna Vinatori, unde s-au inaltat unitati noi ori s-au facut reparatii capitale dupa inundatii. Lipsa autorizatiei este cauzata de proiectul incorect intocmit, lipsa apei curente, grupuri sanitare necorespunzatoare, mobilier vechi, sistem de incalzire neadecvat. 432 de unitati din cele 614 au finalizat sau sint in curs de finalizare a activitatilor de igienizare si a reparatiilor curente din resurse proprii sau cu bani din bugetele locale. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.