Educație

Scolile nu stau chiar asa bine cu cheltuirea banilor

Camelia Stănilă
24 aug 2007 684 vizualizări
Desi se avansau procente de peste 91%, chiar de ministrul Adomnitei, procentul de cheltuire a banilor in Vrancea nu depaseste 86,5% u scolile Balta Ratei, nr. 3 Focsani si Timboiesti au cele mai mari sume neconsumate

Desi investitiile in unitatile de invatamint din Vrancea sint mult mai avansate decit in alte judete, in realitate procentul de cheltuire a banilor nu este asa de mare precum cel cunoscut la Ministerul Educatiei. Potrivit unei situatii intocmite recent de compartimentele de contabilitate si investitii ale ISJ Vrancea, procentul de utilizare a sumelor nu depaseste 86,5%. Aceasta in conditiile in care ministrul Cristian Adomnitei laudase judetul nostru ca a cheltuit circa 91% din fondurile alocate, iar la recenta intilnire a Asociatiei Comunelor din Romania avansase chiar un procent de 98,99%. Potrivit inspectorului general Iordache Bostan, din totalul de 10.586 mii lei alocati scolilor vrincene in acest an, au ramas necheltuiti 1.430 mii lei. Cele mai sume neconsumate exista la Balta Ratei- 299 mii lei, Scoala nr. 3 Focsani - 269 mii lei si Timboiesti - 100 mii lei. In total, 18 unitati de invatamint au ramas in urma cu utilizarea fondurilor alocate. La Scoala nr. 3, de exemplu, fonduri necheltuite exista din cele alocate extinderii aflate acum in derulare, insa o parte din bani au fost distribuiti pentru renovarea grupurilor sanitare de la parter si etajul 1, lucrari care erau urgente, dupa cum ne-a precizat directorul adjunct al institutiei, Tincuta Apostu. In plus, pentru campusuri scolare au fost alocate nu mai putin 9.200 mii lei la nivel de judet, suma ce nu va putea fi utilizata integral pina la finele anului. De altfel, dupa o consultare cu primarii implicati in acest program, ISJ a solicitat o redistribuire a unor sume catre alte obiective, lucru care se poate face insa doar printr-o hotarire de Guvern.


"Primarii sint vinovati"


Potrivit inspectorului general Iordache Bostan, 12 unitati de invatamint in reabilitare vor fi finalizate in luna septembrie, iar alte 17 in octombrie. In judet, o singura unitate are ca termen de finalizare a lucrarilor luna august, respectiv Scoala "Anghel Saligny" Focsani. "Primariile ar trebui sa dea explicatii in privinta necheltuirii banilor si a stadiului lucrarilor, caci noi doar am distribuit sumele", spune seful ISJ, Iordache Bostan. Acesta a precizat ca pentru scolile care nu termina reparatiile pina la inceputul anului scolar vor fi gasite solutii provizorii, pentru cel mult doua luni. "Se va invata in doua schimburi unde practic copiii incapeau intr-un singur schimb, iar dupa 1-2 luni vor avea toate conditiile. S-ar putea ca la unele unitati unde sint sume neutilizate sa se prelungeasca aceasta situatie, eventual vom distribui copiii de la o scoala la alta, cum s-a facut la Adjud, spre exemplu. Trebuie sa acceptam aceasta situatie intrucit au fost dati bani multi pentru investitii, iar multe scoli sint in reparatii. Inainte de 2005-2006 nici nu au existat fonduri pentru astfel de lucrari, acum nu pot fi gata peste noapte. Chiar daca gradul de utilizare a fondurilor nu este chiar atit cit s-a spus, stam mult mai bine decit in alte judete", mai sustine Iordache Bostan. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.