Educație

Cuzistii, invingatori la Next generation

Camelia Stănilă
4 aug 2007 985 vizualizări
Raluca Aldea a obtinut o mentiune, clasindu-se pe primul loc la clasa a IX-a si pe locul opt in clasamentul general al competitiei

Elevii Colegiului National "Al. I. Cuza" s-au intors cu fruntea sus de la cea de-a V-a editie a Concursului national de eseuri pe teme de consiliere si orientare vocationala "Next generation", desfasurat intre 22-27 iulie in statiunea Izvoarele, judetul Maramures. Sub coordonarea profesoarei de limba si literatura romana Teodora Bentz, cuzistii au selectat 20 de eseuri, din care in finala au ajuns doar trei, ale elevelor de clasa a IX-a Raluca Aldea, Raluca Caracs si Ana - Maria Stefan. In tabara de la Izvoarele, concurentii au trecut printr-o proba scrisa, iar dupa mai multe seminarii sustinute de psihologi si alti factori implicati in insertia tinerilor pe piata muncii s-au elaborat, pe echipe, si proiecte utile societatii, implicit tinerilor. Concursul s-a incheiat cu reusita elevei Raluca Aldea, care a obtinut o mentiune, clasindu-se pe primul loc la clasa a IX-a si pe al optulea loc ca punctaj in clasamentul general. "A fost greu si concurenta mult prea mare, dar am reusit sa demonstrez ca stiu ce vreau sa fiu in viitor, convingind evaluatorii ca «lumea de miine» are nevoie de mine", ne-a declarat cu modestie Raluca, dupa concursul din Maramures. Elevele si-au exprimat intentia de a repeta experienta acestui concurs si anul viitor, avind in vedere ca le ajuta mult. "Pentru noi a fost o experienta foarte interesanta si, speram, nu unica. Fiind mai mici decit majoritatea elevilor participanti, avem dreptul sa fim «Next Generation» si anul viitor. Am invatat atit de mult intr-un timp relativ scurt: cine sintem, ce calitati si defecte avem, ce aptitudini, ce vrem si ce ni se potriveste sa facem in viata", ne-a marturisit Ana - Maria Stefan. Cuzistele au fost incintate si prieteniile pe care si le-au legat in tabara, inclusiv cu elevi din Germania, Ungaria, Ucraina, tari partenere in acest proiect finantat cu fonduri Phare. "Am vizitat Memorialul Durerii de la Sighetul Marmatiei si inchisoarea aceasta comunista m-a emotionat prin durerea pe care o pastreaza vie intre zidurile ei. Mi s-a parut cel putin o idee originala Cimitirul vesel de la Sapinta si am inteles ca Manastirea Birsan, pe care am vizitat-o, reprezinta un reper in spatiul spiritual european, avind o turla de lemn inalta de 57 de metri, a doua ca inaltime din Europa", ne-a povestit si Raluca Caracs despre vizitele realizate in cele citeva zile petrecute in Maramures. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.