Educație

Incepe bac-ul!

Camelia Stănilă
25 iun 2007 840 vizualizări
Azi demareaza proba orala la limba si literatura romana u peste 2.700 de candidati sint asteptati sa sustina bacalaureatul u responsabilii din invatamint atrag atentia ca tinerii nu au voie cu telefoane celulare in salile de examen

Liceenii vor intra, incepind de astazi, in focul examenului de bacalaureat. In prima sesiune a "maturitatii" din acest an s-au inscris 2.733 de candidati, din care 92 din seriile anterioare. Prima se va desfasura proba orala la limba si literatura romana. Incepind cu orele 9.00, elevii vor intra in examen, in functie de ordinea stabilita pe comisii. Examenul se va sustine in opt centre la nivel judetean, stabilite la Colegiul National Unirea, Colegiul National "Al.I. Cuza", Grupul Scolar de Industrie Usoara, Grupul Scolar de Electrotehnica, Grupul Scolar de Constructii Montaj, Grupul Scolar Transporturi Auto, Colegiul Economic si Liceul "E. Botta" Adjud.

Sefii Inspectoratului Scolar au realizat simbata si o instruire cu directorii de licee si cu presedintii din cele opt centre de examen, profesori universitari din Iasi si Galati. Desi nu va gestiona bacalaureatul din acest an, avind baiatul in examen, Dan Popoiu a facut un apel la membrii comisiilor, sa discute mai mult cu elevii, pentru a evita situatiile in care acestia sa fie eliminati din examen. "Sa gindim de 2-3 ori si sa facem o data. Sa nu mergem pe ideea ca acesti copii au de dat examen si in sesiunea a doua, ci sa incercam sa prevenim situatiile cu care ne-am confruntat si la testele nationale. Dumneavoastra sinteti cei care stau de vorba cu condidatii si puteti pregati din timp partea a doua a examenului, care e mai dificila, discutind cu ei. Va rog sa nu le fringeti visul inainte de examen, dar nici sa apara apoi vorbe ca s-a copiat ca-n codru", a atras atentia seful ISJ, Dan Popoiu.


Telefoanele mobile, marea problema


Marea problema a examenelor din acest an sint telefoanele mobile, cu care elevii sint tentati sa intre in salile de examen si chiar sa obtina eventuale rezolvari. De aceea, inspectorii scolari au punctat foarte mult acest aspect. "Elevii intra in examen doar cu instrumente de scris, fisa individuala si act de identitate. Restul lasa la intrarea in centrul de examen, nu la intrarea in sala. Telefoanele vor fi etichetate si depozitate intr-o sala special amenajata, pazita de doi profesori asistenti. Daca nu vrea sa-si lase telefonul la intrare, acesta va fi pus intr-un plic pe masa comisiei. Daca intra cu telefonul in buzunar si comisia observa eventuale manevre, acest copil poate fi eliminat. Sa afisati din timp aceste atentionari, ca la probele scrise sa nu mai vina cu telefoane mobile, sa ne complice noua existenta. Exista tendinta sa lasam candidatul pentru a vedea ce face si apoi sa-l eliminam. Nu trebuie sa facem asta, ci sa prevenim, sa-i intrebam de la intrare daca au telefoane, sa le spunem ca pot fi eliminati", a subliniat si inspectorul Ion Ionascu, vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat. Acesta a precizat ca nici profesorii asistenti (supraveghetorii) nu au voie in sali cu carti, reviste, ziare, telefoane mobile sau posete. "Nu se fumeaza, nu se bea cafea in centrul de examen. Asistentii trebuie sa fie vigilenti, sa nu dea indicatii sau rezolvari candidatilor", a mai atras atentia Ion Ionascu. La instruirea de simbata au fost trasi la sorti, cu ajutorul unei aplicatii informatice, membrii comisiilor de examen, precum si profesorii evaluatori la limba romana oral. Peste 50 de cadre didactive vor fi implicate in proba orala la limba romana.


Doua zile pentru oralul la romana


Proba orala la limba si literatura romana se va desfasura pe parcursul a doua zile, in functie de graficul afisat in fiecare centru. Examinarile vor incepe de dimineata si vor fi intrerupte citeva ore la prinz, pentru a mai evita caldura sufocanta din centre. Fiecare elev va avea la dispozitie 10-15 minute pentru a redacta subiectele de pe bilet. Candidatii au dreptul sa extraga si un al doilea bilet, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in 10 - 15 minute. Un candidat se considera "promovat" la proba orala daca a obtinut minimum nota finala 5. Probele orale sint eliminatorii si nici nu pot fi contestate. Candidatul care a obtinut o nota sub 5 sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "respins", respectiv "neprezentat" la examenul de bacalaureat si nu mai participa la probele urmatoare. Elevii care au fost eliminati de la o proba nu mai pot participa la urmatoarele, nemaiavind nici posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare. Se considera ca acesti candidati nu au promovat bacalaureatul. Pe de alta parte, absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.