Educație

Directorii chemati la decapitare

Sebastian Oancea
12 apr 2005 1077 vizualizări
Ieri a fost o zi "prolifica" in demisii pentru administratia vrinceana condusa de liberali si democrati. Directorii Ionel Duta, Nicolae Marculescu, Mariana Savescu si Coman Andrei, vazuti ca oameni ai fostei puteri, si-au dat demisia, cerind transferul la "alte servicii". Subprefectul Manole Merchea ii "incurajeaza" pe directori sa renunte la functii in cadrul unor intilniri convocate la Prefectura.


Necazurile pentru "omul carnii" de abia acum incep



Mariana Savescu - "incurajata" de subprefectul Merchea sa-i lase locul lui Ionel Duta



Fostul subprefect nu mai este sef peste agricultura


Patru directori de institutii deconcentrate si-au dat ieri, cel putin teoretic, demisia din functii. Cei patru i-au inaintat prefectului Ion Oprea solicitari, verbale sau scrise, de trecere la un alt serviciu in cadrul institutiei la care ocupau functii de conducere, iar prefectul le-a primit fara obiectii. Cei patru sint Ionel Duta, director executiv la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Coman Andrei, director executiv la Casa Judeteana de Pensii, Nicolae Marculescu, director interimar la Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala, si Mariana Savescu, director executiv adjunct la Directia pentru Siguranta Alimentelor, din cadrul DSVS. Cei patru si-au inaintat cererile de transfer la alte servicii atit la ministerele in subordinea carora se afla, precum si prefectului Ion Oprea. Demisiile par sa survina in urma unor intilniri pe care impricinatii le-au avut cu subprefectul liberal Manole Merchea, cel care, la instalare, le-a spus directorilor "sa nu aveti un alt D-zu in afara de mine". De altfel, si demisionarii zic cu jumatate de gura ca li s-a smuls demisia.

Directorul Ionel Duta, de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, a fost cel mai "grabit", el fiind primul care a solicitat transferul de pe postul de director executiv pe cel de director executiv adjunct din cadrul aceleiasi institutii. Cu toate ca autoritatile locale, in speta, prefectul Ion Oprea, nu vrea sa recunoasca, se pare ca Ionel Duta si-a conditionat demisia de un transfer avantajos pentru el pe alt serviciu in cadrul aceleiasi institutii. Astfel, boss-ul sacrificarilor de vite va fi transferat la Directia pentru Siguranta Alimentelor, adica in locul doctoritei Mariana Savescu, care, suspect, a cerut si ea, tot ieri, transferul pe postul pe care l-a ocupat anterior, acela de sef de birou la Inspectia Sanitara de Stat, din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Interesant este faptul ca Mariana Savescu, careia se pare ca subprefectul Manole Merchea i-a cerut demisia, desi ea neaga acest lucru, si-a cerut transferul in aceeasi zi cu Ionel Duta, care-i va lua locul, fapt care ne face sa credem ca s-au negociat politic transferurile. Mariana Savescu a declarat ca isi face deja actele pentru a se intoarce la vechiul sau post. "Nu comentez decizia autoritatilor in acest caz. Nu mi s-a reprosat nimic in ceea ce priveste activitatea mea profesionala de pina acum", ne-a declarat Mariana Savescu, lasind sa se inteleaga ca a fost fortata de imprejurari sa se retraga. Cererea de transfer a Marianei Savescu a fost confirmata atit de subprefectul Manole Merchea cit si de prefectul Ion Oprea. "Superiorul" Marianei Savescu, controversatul director Ionel Duta, acuzat ca-i protejeaza pe patronii de abatoare din zona Adjud-Homocea, si-a cerut si el transferul din functia de director. Motivatia acestuia este aceea ca presa incepuse sa faca prea mare tam - tam pe marginea demisiei sale, asa ca a luat decizia sa faca un mic pas inapoi. In realitate, acesta va fi tot director, dar mai "mic", ceea ce pare a fi un compromis pe care-l fac autoritatile in cazul sau, avind in vedere rezultatele controlului efectuat in institutia pe care o conduce, unde s-au descoperit nenumarate nereguli atit manageriale cit si financiare. Prefectul Ion Oprea a confirmat ca a aprobat acest transfer. "Domnul Duta a solicitat mutarea in functia de director executiv adjunct, iar eu nu puteam sa ma opun", a declarat, ironic, prefectul. Se pare ca aceste transferuri reprezinta un preambul pentru eliminarea directorilor neagreati de actuala putere. Astfel, din informatiile pe care le detinem, in multe institutii vor urma restructurari, inclusiv de personal de conducere. Toata lumea se asteapta ca directorii transferati vor fi primii vizati de aceste restructurari, care ii vor trimite la munca "de jos". Cit il priveste pe directorul Ionel Duta, se pare ca acesta nu va scapa de anchete penale referitoare la abatoarele pe care le controleaza direct sau prin intermediari precum si la abuzurile la care s-a dedat in exercitarea functiei.

"Steaua mea a apus"

Un alt director "matrasit" de actuala putere este fostul subprefect pesedist Nicolae Marculescu, ocupant al postului de director la Directia Agricola si de Dezvoltare Rurala Vrancea. Acesta si-a inaintat cererea de transfer pe "o functie corespunzatoare pregatirii" sale profesionale. Marculescu si-a motivat decizia depunerii cererii de transfer prin faptul ca starea sa de sanatate este din ce in ce mai proasta, in urma accidentului rutier a carui victima a fost acum aproape 10 luni. De altfel, in ultima vreme acesta a fost mai mult in concediu, institutia fiind condusa in fapt de directorul adjunct Viorica Ghionea. "Pe fondul starii de sanatate care nu-mi da pace am decis ca nu mai pot continua sa-mi exercit atributiile de director. Am inaintat cererea de transfer la domnul ministru, dar si domnul prefect a luat la cunostinta de ea", a declarat demisionarul Nicolae Marculescu. Acesta a mai spus ca Ministerul Agriculturii va decide pe ce post ii va fi aprobat transferul, in cadrul aceleiasi institutii. Marculescu spune ca are o experinta de 25 de ani in agricultura, incercind sa justifice astfel eventualul post de conducere pe care-l va ocupa. Desi exista informatii ca i s-ar fi cerut demisia, Nicolae Marculescu nu recunoaste, cel putin in fata reporterilor nostri: "Nu am fost determinat pe alte cai sa-mi cer transferul". In fine, ultimul pe lista demisionarilor este directorul Casei Judetene de Pensii, Coman Andrei, fost membru PD inainte de anul 2000. Acestuia i s-a pus doar in vedere faptul ca ar putea sa paraseasca postul de director, in urma unor discutii pe care le-a avut cu prefectul Ion Oprea. Totusi, plecarea lui Coman Andrei din functia pe care o ocupa din 2000 era previzibila chiar si pentru el, care declara in urma cu citva timp ca e director de cind s-a nascut. Directorul Casei de Pensii ne-a declarat, in cea mai plastica exprimare posibila, ca i se pare normal ca o guvernare noua sa fie facuta cu oameni noi. "Am inteles ca, pentru a naviga mult corabia, din cind in cind trebuie schimbat cirmaciul. Steaua mea a apus ...", ne-a spus Coman Andrei.

S-a dat liber la functii

Deocamdata, functia de sef al Casei Judetene de Pensii nu a fost scoasa "la concurs", urmind ca prefectul sa mai discute cu directorul, pentru a lua referinte despre cine ar putea prelua interimatul in institutie pina la organizarea concursului. Se pare insa ca aceasta functie ar putea fi preluata de adjunctul Ion Chivoiu, dar este vehiculat si numele Floricicai Chelaru, o alta angajata a institutiei. In ceea ce-i priveste pe noii viitori directori, coalitia la putere urmeaza sa faca nominalizari, dar este destul de greu sa-si impuna proprii oameni daca acestia nu fac parte din sistem. Neoficial, printre numele vehiculate pentru a prelua friiele agriculturii vrincene se numara Mircea Dragos (PNL) si Costica Neata (PD). Cit priveste sefia veterinarilor, se pare ca aceasta a fost promisa deja doctorului veterinar liberal Luigi Munteanu, in prezent consilier local la Gura Calitei. Una peste alta, surse din cadrul Aliantei D.A, ne-au declarat ca cele patru schimbari de ieri au legatura cu recentele declaratii facute de liderii liberali si democrati, care isi recunosteau neputinta politica declarind ca se afla inca in opozitie in Vrancea. De altfel, aceste declaratii au creat anumite disensiuni in interiorul Aliantei D.A.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.