Educație

Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul antigripal

Raluca Manolache
3 dec 2013 1368 vizualizări
Aşa cum se întamplă şi în cazul celorlalte vaccinuri puse pe piaţă, şi serul antigripal vine cu o serie de informaţii de utilizare u deşi nu a apărut niciun caz de gripă, pneumonia face tot mai multe victime la noi în judeţ

Gripa romanească este combătută cu vaccin din Olanda. Campania de vaccinare împotriva gripei demarează şi în Vrancea în condiţiile în care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a primit de la Ministerul Sănătăţii aproape 10.000 doze de vaccin. Dozele sunt disponibile gratuit populaţiei prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi a spitalelor, vaccinul fiind produs în Olanda. Aşa cum se întamplă şi în cazul celorlalte vaccinuri puse pe piaţă, şi serul antigripal vine cu o serie de informaţii de utilizare. Înainte de administrarea vaccinului Influvac, pacienţii ar trebui să le spună medicilor dacă sunt alergici la o serie de substanţe active, la ingredientele folosite pentru fabricarea serului sau dacă suferă de vreo boală asociată cu o temperatură mare sau de o infecţie acută. De asemenea, trebuie să înştiinţeze medicul dacă au un răspuns imunitar deficitar (în caz de imunodeficienţă sau tratament cu medicamente care afectează sistemul imunitar), dacă au făcut recent alte vaccinuri sau au luat alte medicamente, incluzand medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Influvac se face doar la recomandare oficială

“Acest vaccin este recomandat pentru a vă proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva gripei, în special la pacienţii care prezintă un risc crescut de complicaţii determinate de gripă. Administrarea Influvac trebuie să se efectueze în urma unei recomandări oficiale. Cand vi se administrează Influvac, sistemul imunitar va începe să producă factori de protecţie împotriva bolii. Nici unul dintre componentele vaccinului nu poate să producă gripa. Gripa este o boală care se poate răspandi rapid şi este provocată de diferite tipuri de tulpini care se pot schimba în fiecare an. Din acest motiv este necesar ca dumneavoastră sau copilul dumneavoastră să vă vaccinaţi în fiecare an. Cel mai mare risc de a te îmbolnăvi de gripă este în timpul lunilor reci, perioada cuprindă între lunile octombrie şi martie. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu aţi fost vaccinaţi toamna, este bine să vă vaccinaţi pană în primăvară, deoarece vă puteţi îmbolnăvi de gripă pană atunci. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda perioada optimă pentru vaccinare. Influvac vă va proteja împotriva celor trei tulpini ale virusurilor conţinute în vaccin, după două pană la 3 săpătmani de la injecţie”, detaliază specialiştii. Conform prospectului, reacţiile adverse care pot apărea sunt durere de cap, transpiraţii, dureri musculare, dureri articulare, febră, stare generală de rău, frisoane, oboseală, roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectării.

Niciun caz de gripă, dar pneumonia mai ucide o persoană

Deşi în Vrancea nu a apărut oficial niciun caz de gripă, pneumonia face tot mai multe victime. Şi în ultima săptămana s-a înregistrat un deces din cauza acestei afecţiuni. Este vorba despre o femeie de 78 ani din comuna Bilieşti care a fost internată la Spitalul Focşani. Conform raportărilor făcute către DSP, în ultima săptămană, 303 persoane au aflat că au pneumonie şi 97 dintre acestea au trebuit să se interneze în spital. Au mai fost însă şi 1.203 de persoane care au avut nevoie de tratament după ce au răcit. Medicii recomandă ca în această perioadă să fie respectate regulile de igienă deoarece spălarea cu apă şi săpun a mainilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.