Economic

VIDEO | Avalanșa de scumpiri din prima zi a lui 2024. Benzina, urmează alimentele, țigările

Ziarul de Vrancea
7 ian 2024 1949 vizualizări

2024 a venit cu o avalanșă de scumpiri în magazine, benzinării și nu numai. Cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, dar și pentru cei care merg la sala de sport.

Conform stirileprotv.ro de la 1 ianuarie 2024, accizele și taxa pe valoare adăugată pentru o parte dintre produse s-au majorat. Și achizițiile de case devin mai scumpe. Pentru firme, anul se anunță complicat. La cele mici, impozitele se pot tripla, iar cele mari vor da și ele mai mult la stat.

Primele minute ale noului an 2024 au adus și prețuri noi la pompă. Carburanții s-au scumpit ca urmare a majorării accizelor. Pentru un litru de benzină plătim acum cu 29 de bani mai mult, iar la motorină - cu 26 de bani. Practic, pentru un plin achităm undeva la 13-14 lei în plus.

Accizele au crescut și pentru tutun și alcool cu până la 10%, ceea ce înseamnă o scumpire la raft de până la un leu pe pachet.

Mergem la cumpărături acum - la produsele bio și tradiționale, TVA s-a mărit de la 5% la 9%. De exemplu, o sticlă de kefir bio costă cu 30 de bani mai mult. Dăm mai mulți bani și dacă vrem să ne îndulcim. O cutie de bomboane vine la raft cu 2 lei mai scumpă, la fel și o sticlă de suc cu mult zahăr.

Citiți întreg articolul publicat de stirileprotv.ro accesând titlul alăturat: Avalanșa de scumpiri din prima zi a lui 2024. Benzina, urmează alimentele, țigările. Marcel Boloș promite „pace fiscală”

Citiți și vizionați și: VIDEO | 1 ianuarie aduce scumpiri la pompă, odată cu mărirea accizelor. Urmează o serie de creșteri de prețuri, avertizează economiştii

 

Anul începe cu veşti proaste pentru şoferi. 1 ianuarie aduce scumpiri la pompă, odată cu creşterea accizelor. Preţul benzinei şi motorinei va urca cu până la 11%, până la finalul anului, doar din cauza accizelor mărite, iar asta va atrage după sine o serie de scumpiri în lanţ, avertizează economiştii.

De la 1 ianuarie, şoferii plătesc cu 14,5 lei mai mult pentru un plin de benzină de 50 de litri, în timp ce plinul de motorină s-a scumpit cu 13 lei faţă de ultima zi a lui 2023.

Este efectul majorării acizelor, care au urcat în prima zi a lui 2024 în cazul benzinei fără plumb la 2.019 lei/1000 litri, cu peste 240 de lei la tonă cât era în 2023. Iar în cazul motorinei acciza a crescut cu mai bine de 217 lei la tonă.

Cristian Tudorescu, consultant financiar: Anul trecut am avut o creştere mică a accizelor, un minim la nivelul Uniunii Europene pentru că s-a considerat la nivel guvernamental că populaţia nu ar fi putut suporta creşterea integrală a accizelor. Practic în 2024, între ghilimele, recuperăm ceea ce nu a fost creştere în 2023.

Am făcut şi un mic experiment pentru a vedea ce impact are scumpirea accizei la carburanți în prețul de la pompă. Astfel, în ultima zi a lui 2023 litru de benzină standard, la o benzinărie din Sectorul 1 era 6 lei şi 55 de bani. În prima zi preţul a urcat la 6 lei şi 83  de bani.

O nouă creștere, de la 1 liulie

O creștere și mai mare a prețurilor la pompă va fi de la 1 iulie, tot ca urmare a creşterii accizelor la combustibil.

Din vară, litrul de benzină se va scumpi cu încă 43 de bani, în timp ce pe un litru de motorină şoferii vor plăti cu 40 de bani mai mult decât o fac acum.

Iar scumpirile la pompă ar putea fi şi mai mari, în funcţie de cum va evolua preţul barilului de-a lungul anului.

Cristian Tudorescu, consultant financiar: Mai devreme sau mai târziu se reflectă în toate preţurile. De aceea scăderea ratei inflaţiei în 2024 va fi mai dificilă decât în 2023. Anul 2023 se încheie cu o inflaţie de 7 până în 8%. Pentru anul acesta  nu va fi simplu să fie scăzută inflaţia la 5%. Mai degrabă aş vedea un 6%.

Noile măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie includ şi un nou mod de calcul al amenzilor de circulație. Astfel, punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară, adica 165 de lei. În ultimii ani, valoarea acestuia a fost înghețata la 145 de lei.

Text informații + VIDEO:tvrinfo.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.